Kultúra

Tizenegy helyes képmegfejtés érkezett – akad köztük kőszegi cégér, belvárosi kápolna és berettyóújfalui víztorony is

Hámori Gyula / Fortepan
1959.
Hámori Gyula / Fortepan
1959.
December végén arra kértük olvasóinkat, hogy segítsenek nekünk: 20 olyan fényképet mutattunk, amelynek nem ismertük a helyszínét vagy a történetét. Néhány hét után örömmel jelenthetjük, hogy mostantól tizeneggyel kevesebb az olyan Fortepan-fotók száma, amelyekről nem tudjuk, hol készültek. Önöknek köszönhetően!

A képes feladványokat tartalmazó korábbi felhívásunkat erre a inkre kattintva találja.

*

Vozárik Edit / Fortepan 1966.

Nem tudtuk, hogy a helyén van-e még a kulcsos cégér, de szerencsére Hegedüs Gyula leveléből kiderült, hogy a fotó a kőszegi Pék utca 7. homlokzatát még mindig díszítő cégért ábrázolja.

A fórumon [zsepi65] hívta fel a figyelmet, hogy ezzel egy korábbi kőszegi kép kapott párt maga mellé.

Hunyady József / Fortepan Az egykori Gruber lakatosműhely cégére Kőszegen, a Jurisics tér 10. homlokzatán 1965-ben.

*

Jankó Attila / Fortepan 1983.

Jankó Attila több képet is készített Orosházán, és a kőszegi cégéres fotót megfejtő Hegedüs Gyula rájött, hogy ez a fényképe is ott készült. Az orosházi nazarénus imaházat éppen eladásra hirdetik a Jófogás oldalán, így több fotó alapján is lehetett azonosítani a helyszínt. Sütő Ágnes szintén egy ingatlanhirdetés alapján talált rá a helyszínre, amit az adott oldalon valamiért Szentesre helyeznek, pedig a fotókon az orosházi imaház látható.

*

Gárdos Katalin / Fortepan A Királyréti Állami Erdei Vasút 1966-ban.

Erről a fotóról tudtuk, hogy egy C-50-es dízelmozdony húzza a szerelvényt, ahogy az oldalán olvasható felirat is mutatja, a Királyréti Állami Erdei Vasút vonalán a ’60-as években. Most már azt is tudjuk Pap Dávid, Kemény Dániel György és [damusz] fórumozónk igen aprólékosan alátámasztott megfejtései alapján, hogy a Börzsönyligetben járunk, méghozzá a Morgó megállóhely közelében – az akkor még nem létezett – Öreg Morgó Étterem bekötőútjánál.

Pap Dávid, miután azonosította, hogy a szerelvény a kismarosi végállomás felé halad, mivel arra lejt a teljes pálya, ezen a nyomon indult el:

A vasút mentén, ahhoz viszonylag közel húzódó lakó- vagy víkendházak csak Szokolya belterületén, illetve Kismaros és Börzsönyliget között vannak, azonban Szokolyán nincs ekkora magasságkülönbség a házak és a vasút pályaszintje között. Kismarostól nagyjából Morgóig ugyanez a helyzet, ott azonban a völgy összeszűkül. 

Sok minden átépült a helyszínen, de sikerült így is azonosítani a Google Street View képein látható, ma már sudár fenyőfákká nőtt csemeték, az azóta átépített ház 2011-ben még álló kiszolgáló épületei és a fentrol.hu légifotóinak segítségével.

*

Faragó György / Fortepan 1974.

Faragó György badacsonyi fotográfus képét fejtették meg a legtöbben. Köszönjük a rengeteg egykori műegyetemistának, akik vették a fáradságot, és megírták nekünk, hogy a kép oldalfordított, így pedig már könnyen azonosítható, hogy a Műszaki Egyetem St, E és az azóta lebontott V2 épületei láthatók a fotón. Az E teteje ma más színű, az St-re ráépítettek, és most már belógna a fényképre az azóta megépült J épület is, ahogy azt Fenes Tamás és [seadxdx] fórumozónk megállapította.

[Divrotcé] fórumozónk tette hozzá a képrejtvényt felvezető szövegünkre utalva, hogy „valóban összetéveszthető látványt nyújtanak egy korszerű nagyvállalat székhelyével, telephelyével. Annyira, hogy az 1960-as években legalább két filmben el is játszhatta ezt a szerepet (Hahó öcsi, Emberrablás magyar módra).”

*

Peter Isaac / Fortepan 1956.

A legnagyobb meglepetés talán ennek a fotónak a megfejtése, ugyanis kiderült, hogy nem is Magyarországon járunk, hanem – ahogy azt [faki] fórumozónk és Kovács Attila levélíró a Google képkereső segítségével azonosította – a lengyelországi Czestochowában, az Ulica (Marszalka) Józefa Pilsudskiegón. Bal szélen az 5. szám, ami ekkor a Bank Handlowy w Warszawie épülete volt, ahogy az itt és később itt is látszik.

Peter Isaac brit fotóriporter valóban járt Czestochowában 1956-ban, a Fortepanon is látható néhány kockája a fekete madonna képről híres zarándokhelyről. Ez egyúttal megmagyarázza, hogy valószínűleg hová vonulnak a fotón látható asszonyok bőröndökkel és zászlókkal a kezükben.

Peter Isaac / Fortepan Imádkozók Szűz Mária szobra előtt Czestochowában 1956-ban, háttérben a Jasna Góra-i pálos kolostor.

*

Album081 / Fortepan 1973.

Nagyon úgy tűnik, hogy [ForteFan] fórumozónk megtalálta ennek a fotónak a készítési helyét, mégpedig az azóta átépült, de felismerhető VIII. kerületi Baross utca 106–110. házak állnak szemben. Ahogy írja „a 106. és a 108. házak helyén már új épületek állnak, ezért nehéz azonosítani, de a sarki házak a 110. (ez előtt áll az Opel Rekord) és a 112. áll, és köztük kezdődik a Szigetvár utca.”

*

Bauer Sándor / Fortepan 1960.

Béli József lényegretörően rövid levelet küldött nekünk:

a moszkvicsos, lovaskocsis szoc. otthonos kép szerintem Tokaj, Fő tér.

A fórumon [faki] megerősítette a tippet, a képen látható épület az egykori Arany Sas Fogadó a tokaji Kossuth téren, amiben valóban egy szociális otthon működött, és a hírek szerint hamarosan megújul.

*

Bojár Sándor / Fortepan 1974.

A fővárosi napköziotthonos óvoda feliratból tudható volt, hogy valahol Budapesten járunk. Pomázi-Horváth Viktória, Kovács Anita és [faki] fórumozónk is beazonosították, hogy a VIII. kerületi Gyulai Pál utca 7. látható a fotón, ahol a rozsdás „autó ki- és bejárat” tábla és a zászlótartók ma is láthatók. Az óvoda már nincs meg, így a korlát is eltűnt, de a járda ugyanúgy lejt kifelé.

*

Hámori Gyula / Fortepan 1959.
Hámori Gyula / Fortepan 1959.

Piarista öregdiákoknak köszönhetően sok levelet kaptunk a papszentelés helyszínéről is, amelyben segített a jellegzetes orgona a kápolna hátsó falán, az alacsony belmagasság és a kövezet is.

Hámori Gyula (1913–1977) a Kereszt és a Katolikus Szó című lapok fotóriportereként egyházi témájú fényképek ezreit készítette a szocializmus idején. Ezek a fényképei a Piarista Gimnázium régi, Mikszáth Kálmán téri épületének 1. emeleti, belső kápolnájában készültek, ahogy azt sokan megírták nekünk: Dr. Andrássy Péter, Dr. Csapodi Csaba, Csapodi Éva, Fináczy Gábor, Frick József, Karabélyos Péter, Kralovánszky Kristóf, Pál Gergely, Mózessy Gergely, Rudan Pál, Schell Péter és [doboztam] fórumozónk.

Többen közülük felismerték a felszentelendő papok közül Kemenes Lászlót, aki később iskolaigazgató lett. Így megtudtuk a pontos dátumot, ugyanis őt 1954. január 31-én szentelték pappá.

Szekér Barnabás, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárától megküldte nekünk a géppel sokszorosított, belső nyilvánosságnak szánt Piarista Hírek tudósítását az eseményről:

F. é. jan. hó 31-én több évi szünetelés után ismét papszentelés volt kápolnánkban: Szabó Imre felszentelt püspök és érseki helytartó, maga is hálás piarista diák, négy végzett teológusunknak és negyedéves egyetemi hallgatónknak: Kemenes Lászlónak, Herédi Vilmosnak, Szojka Ödönnek és Terényi Lajosnak adta fel az egyházi rend szentségét. A nagy alkalomra kápolnánk zsúfolásig megtelt ájtatos hívőkkel. Közöttük tetemes számmal voltak képviselve a két budapesti felszentelendő osztálytársai is. A szép és lélekkel végzett szertartásokon a jelenlévők annál inkább épültek, mivel Medvigy Mihály intézeti hittanár minden lényeges mozzanatukat szakszerű magyarázattal kísérte. A szentáldozáshoz járuló hívek feltűnően nagy száma csak fokozta a hangulat bensőségét.

Az itt láthatók mellett a #276237276246 és #276296276298 Fortepan-fotók is ebben a kápolnában készültek.

Szekér Barnabás azonosította még „az oltár mellett segédkező Előd Istvánt, a rendi növendékek elöljáróját (238 álló, 241-242 jobb szélen, 298 a könyv sarkát tartva), Darvasy Mihály tartományfőnöki titkárt (241-242, 244, 296-298 a püspök balján), valamint Sík Sándor tartományfőnököt (298 középen, palástban a püspök mögött).”

A piaristáknak az egykori Pesti Barnabás utcából (ahová az ELTE bölcsészkara költözött) kellett a Sacre Coeur-nővérek államosított lányiskolájának helyére költözniük 1953-ban. Ma pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara működik itt, a piaristák közben visszaköltöztek a Március 15. térhez.

*

Szilvási hagyaték / Fortepan 1961.

Erről a képről csak annyit tudtunk meg a katonák egyenruhája alapján, hogy oldalfordított, itt már a helyes nézettel közöljük. Instagramról több tippet is kaptunk: Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Első Óbudai Általános Iskola, Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola. Sajnos egyik sem talált. Nehéz feladvány, de hátha befut még a helyes megfejtés.

*

Horváth József / Fortepan 1963.

Eredeti feltevésünk beigazolódott, valóban egy víztoronynál járunk, méghozzá Berettyóújfaluban a Dózsa György út és a Kádár Vitéz utca sarkán. Instagramon még csak egy tipp jött, amit Magyari Kornél története erősített meg:

Nagyszüleim a közvetlen szomszédságában éltek, dédapám pedig kőműves mesterként, brigádvezetőként dolgozott is a víztorony építésén.

Egy régi fotót is talált a víztoronyról, ahol még nincs benőve futónövényekkel (mint a legfrissebb Google Street View fotón), és jól látszik rajta az ajtó.

*

Almássy László / Fortepan 1965.

Dömötörfi Tibor, [HGabriel] és [van_Persil] fórumozóink is azonosították, hogy a balatongyöröki Szépkilátó alatti domb tövében található Római-forrás látható ezen a fényképen. Ma már teljesen máshogy néz ki a forrás, még szerencse, hogy [van_Persil] járt erre régebben: „én gyerekfejjel valamikor a 80-as évek elején, vagy inkább a 70-es évek végén jártam 1x ott, pedig a Szépkilátónál amúgy sokszor megfordultam.”

*

Brück & Sohn Bónusz képrejtvény / Deutsche Fotothek / Fortepan Duna-part, 1904.

 

Bónusz képrejtvény

A Magyar Nemzeti Galéria Budapest. Az első aranykor című kiállításán februárig megtekinthetők az itthon eddig ismeretlen Brück & Sohn német képeslapkiadó budapesti fotói a XX. század eleji fővárosról, melyekről itt írtunk bővebben. Csakhogy az egyikről nem tudjuk, hol készült. Egy határozottan nem városias jelenetet látunk az 1904-es datálású lapon, amely – ha hihetünk a feliratnak – valahol Budapesten mutatja a Duna-parton fürdőket.

Szávoszt-Vass Dániel, a Dunai szigetek blog szerzője szerint a kép készülhetett volna a főváros északi részén, a Palotai-sziget környékén, de ez ekkor még Újpest néven külön település volt, úgyhogy akkor valószínűleg ezt tüntették volna fel a lapon. A soroksári ágnál lehet még ilyen keskeny a Duna.

Ha van tippje a kép készítésének helyére, akkor írja meg a Fortepan megfejtések fórumba az ötletet alátámasztó érveléssel együtt!

 

A közösségi kútfő csodákra képes, ezúton is köszönjük segítségüket!

Ha a tavalyi feladványokat is szívesen felelevenítenék, ide kattintsanak, az akkor érkezett megfejtéseket pedig ide kattintva olvashatják el.

Ha pedig csatlakoznának megfejtőink lelkes táborához, akkor azt a FortePan megfejtések fórumon tehetik meg!

Összeállította: Virágvölgyi István – Simon Gyula segítségével

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/megfejtesek-2023

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik