Belföld

Kitalálja, hogy hol járunk? Segítsen, ugyanis mi nem tudjuk!

Magyar Rendőr / Fortepan
Földműves-szövetkezet boltja, beszolgáltatási átvevőhely, 1951.
Magyar Rendőr / Fortepan
Földműves-szövetkezet boltja, beszolgáltatási átvevőhely, 1951.
Minden év végén a Fortepan digitális fotóarchívum arra kéri olvasóit, hogy segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is azt kérjük, segítsenek felfejteni az alábbi fotókon látható részletek alapján, vajon hol készültek ezek a képek, illetve kit és mit ábrázolhatnak.

A Fortepanra kerülő fotók témáját először adományozóik segítségével igyekeznek az oldal szerkesztői azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a képanyagnak a FortePan megfejtések fórumon, a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan-szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy év végén egy kis fejtörővel kedveskedünk az olvasóknak: íme húsz kép, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit. Bízunk benne, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez, most is záporozni fognak a helyes megfejtések! Talán inspiráló lehet olvasni ide kattintva azt a nyolc tavalyi megfejtést, amit a közösségi kútfő csodájának köszönhetünk.

A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várjuk! Kérjük csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.), és mindig jelöljék meg, hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!

Minden képünk forrásmegjelölésében szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetik azt a Fortepanról, vagy erről a linkről az összes nagy felbontású fénykép egyben is lementhető, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

*

Cikkünk nyitóképén látszólag sok az információ, de azt mégsem tudjuk, hogy merre lehet ez a szövetkezeti bolt – kirakatában a beszolgáltatásban élen járók névsorával. Érkezett már egy Szeged vagy Makó tipp, de igazolni egyelőre ezeket nem sikerült. Van egy belső fotónk is a boltból. Nem csoda, hogy beállítottnak hatnak a fotók, hiszen a Magyar Rendőr folyóirat 1947-ben indult, és nem került az újságosokhoz, a Belügyminisztérium belső terjesztésben a belügyi állomány tájékoztatását szolgálta.

Vozárik Edit / Fortepan 1966.

Merre lehet ez – az emeletes házak alapján talán – kisvárosi utcakép? Hol lóghat ez a szép kulcsos cégér? Persze, sajnos, semmi garancia rá, hogy még a helyén van. A szomszédos ház tetején lévő díszítés segíthet még.

Jankó Attila / Fortepan

1983.Nem járt valaki a ’80-as években ebben a nagyon puritán (talán protestáns) templomban? A szokatlanul sok radiátor és utcai neonlámpa lehet ismerős, vagy az ezekkel váratlanul összetalálkozó csúcsíves ablakok.

Jankó Attila / Fortepan

1983.Az előző képhez hasonlóan ezt a nagy kedvencünket is Jankó Attila készítette a ’80-as években. Vajon melyik könyvtárban járhatunk? És mit vétett Bujtor István, hogy a két vécé közé száműzték a fotóját?

Jankó az 1980-as évek elején egy szociológiai kutatás keretében fotózott művelődési házakat, könyvtárakat, általános iskolákat elsősorban Békés megyében, főként Orosházán és környékén.

Lissák Tivadar / Fortepan

1946.Egy zsidó temető nagyrészt elpusztult, golyónyomokkal pettyezett bejárata a II. világháború után közvetlenül.

Lissák Tivadar (1909–1967) kiemelkedő tehetségű szerző a Fortepanon. Gépészmérnök és tehetséges amatőr fotós volt, a háborúban pedig tartalékos tisztként szolgált a Délvidéken. Nevelt lányáról készült fotója kapcsán írtuk meg szokatlan családtörténetüket korábban.

Gárdos Katalin / Fortepan

A Királyréti Állami Erdei Vasút 1966-ban.Erről a fotóról sok mindent tudunk: egy C-50-es dízelmozdony húzza a szerelvényt – az oldalán olvasható feliratok szerint – a Királyréti Állami Erdei Vasút vonalán a ’60-as években. De melyik pályaszakaszon?

Faragó György / Fortepan 1974.

Ez a nagyvárosias látvány egyelőre rejtély. Tudták, hogy a panelházak fognak ki a képmegfejtőinken a leggyakrabban? Annyira ugyanolyanok, hogy kevés támponttal szolgálnak. Szerencsére ezek azért karakteresebb épületek. Talán egy szocialista nagyvállalat irodáit látjuk, vagy egy egyetemi kampuszon járunk?

A képet készítő badacsonyi Faragó György profi fotográfusként dolgozott, nagyszámú képe található a Fortepanon.

FŐFOTÓ / Fortepan

1970.A Fővárosi Fotó Vállalat fényképén talán egy kemping – valószínűleg frissen elkészült – étkezőjét vagy közösségi terét látjuk a közelebbi, sokablakos, kétszárnyú ajtós épületben, a távolabbiban pedig a lakószobák vagy apartmanok lehettek. Nem nyaralt itt egy kedves olvasónk véletlenül?

Peter Isaac / Fortepan

1956.Peter Isaac brit fotóriporter 1956-os fényképei egy skóciai fészerből kerültek elő és tavaly nyáron találtak haza a Fortepanon, erről akkor bővebben is írtunk. Isaac november 1-jén Hegyeshalomnál lépte át a magyar határt, onnan Budapestre indult, aztán november 4-én tért vissza Ausztriába.

Hol vonulhattak ezek a fejkendős nők csomagokkal – és néhány zászlóval – a kezükben a forradalom idején?

Bauer Sándor / Fortepan

1956.Egy másik megfejtésre váró fotónk is az ’56-os forradalom idején készült. De hol? Van még két kocka (#199460#199462), amik szintén ekkor készültek.

A fotó készítője fontos Fortepan-szerző, Bauer Sándor (1931–2009) profi fotográfus volt. Sokat fényképezett a forradalom idején, de leginkább több ezer vendéglátóipari fotója miatt ismerhetjük, hiszen évtizedekig a Belkereskedelmi Minisztérium által indított Vendéglátás című magazinnak dolgozott 1957-től.

Fortepan 1936.

A Fortepan megfejtések fórumon [pégés] odáig már eljutott, hogy a baloldalt kikövetkeztethető szálló és vendéglő szavak mellett a jobb oldali szöveget is megfejtette: az 1935-ös Mámoros órák című filmoperett (Richard Tauberrel a címszerepben) hirdetését láthatjuk. Akkor ez az elegáns, zsebrevágott kezű fiatalember egy mozi előtt álldogál?

Galéria
Bauer Sándor / Fortepan
1960.

Autórajongók figyelmébe is ajánljuk ezt a négy nagyvárosi utcát. Moszkvics 407-es és Trabant 500-as felbukkanhatott bárhol a szocialista Magyarországon, de egy francia rendszámú Renault 4-es már feltűnőbb jelenség – viszont csak átmeneti. A lovaskocsis kép hátterében olvasható szociális otthon felirat segíthet, a #255547-esnél pedig a fővárosi napköziotthonos óvoda felirat elárulja, hogy Budapesten járunk. A trabantos fotónak pedig van még egy párja is.

Hámori Gyula / Fortepan

1959.

Hámori Gyula / Fortepan 1959.

Hol zajlott ez a papszentelés a Kádár-korszak hajnalán? Hámori Gyula (1913–1977), aki a Kereszt és a Katolikus Szó című lapok fotóriportereként egyházi témájú fényképek ezreit készítette a szocializmus idején, több fotót is exponált ezen az eseményen: #276237#276246.

Szilvási hagyaték / Fortepan 1961.

Talán egy iskolaudvaron járunk, ahol egy úttörő szaval éppen egy ünnepségen. Jó idő van, az asztalra ki vannak készítve az átadásra váró virágok, a háttérben pedig egy zenekar felnőtt (!) tagjai várnak a sorukra. A téglahalmok pedig egy felújításra utalnak. (A képet adományozó Szilvási család Óbudán élt, de persze elszármaztak onnan máshová is…) Nem járt itt valaki?

MHSZ / fortepan

1986.Ahogy azt korábbi cikkünkben is sorra vettük, vörös csillagból nem volt nálunk hiány, mégis abban bízunk, hogy valaki felismeri ezt az emlékművet (?).

A Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) sport- és szabadidő-tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet volt 1948–1990 között, ez a fotó egy általuk szervezett ünnepségen vagy megemlékezésen készülhetett.

 

Horváth József / Fortepan 1963.

Talán egy víztorony tövében esznek görögdinnyét ezek az inges férfiak Horváth József operatőr fotóján. De hol pontosan? Reméljük még ma is áll az épület, és így könnyebben felismerhető a helyszín.

Almássy László / Fortepan

1965.Aki járt ennél az ivókútnál, az bizonyára emlékszik rá. Reméljük, olvasóink között is akad, aki itt töltötte meg a kulacsát.

Összeállította: Virágvölgyi István – Simon Gyula segítségével

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/keprejtveny2023

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik