Kultúra

Salman Rushdie: Ha csak nők írhatnak nőkről, és heteroszexuálisok heterókról, az a művészet halála

ARNE DEDERT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
ARNE DEDERT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Salman Rushdie szerint az irodalom halálát jelenti az, ha az írók csak saját maguk által ihletett karaktereket írhatnak bele a történeteikbe, az ilyen jellegű törekvések szerinte ahhoz vezetnek, hogy megszűnik létezni a művészet ezen formája. A 76 éves író a Frankfurti Könyvvásáron szólalt fel egy sajtótájékoztatón, azt követően, hogy ő kapta a német könyvszakma békedíját.

A Times szerint az író felszólalásában megragadta az alkalmat, hogy a szólásszabadság feltétlen védelmének fontosságát firtassa. Az indiai születésű brit író szerint az önkifejezés szabadságát jelenleg minden oldalról támadják, többek közt az autoriter és a populista hangok is.

Ha egy olyan világot élünk, ahol csak nők írhatnak nőkről, csak indiaiak írhatnak indiaiakról, csak heteroszexuálisak írhatnak heteroszexuálisokról, az a művészet halálát jelenti

– jelentette ki.

Rushdie emellett rémületét fejezte ki az izraeli-palesztin konfliktus miatt, de a jövő áprilisban megjelenő memoárjáról is beszélt. Az ellene elkövetett merényletről szóló könyvről azt mondta, hogy „képtelen lett volna mást írni”, és ugyan nagyon nehéz éve volt, boldog, amiért még él.

Rushdie-t tavaly nyáron próbálta megölni egy huszonnégy éves férfi az Iránban istenkáromlás miatt betiltott műve, a Sátáni versek miatt. A késelést az író túlélte, ám fél szemére megvakult, és az egyik karját sem tudja többé rendesen használni.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik