Kultúra

Megkéselték Salman Rushdie-t egy amerikai előadásán

Herbert Neubauer / APA / AFP
Herbert Neubauer / APA / AFP

Megtámadták Salman Rushdie indiai születésű brit írót New York államban, jelentette az AP. A hírügynökség helyszínen lévő riportere szerint az írót egy színpadon támadták meg, ahol épp előadást tartott volna a Chautauqua Intézetben. Mint írják, egy férfi felrohant a színpadra és megtámadta az írót, amint épp bemutatták a közönségnek.

A BBC News információi szerint megkéselték az írót, aki a nyakán sérült meg. A széke és a mögötte levő fal is véres lett a beszámolók szerint. Rushdie-t helikopterrel vitték kórházba, az ügynöke szerint meg kellett műteni.

Az író állapotáról egyelőre nem érkeztek hivatalos hírek, de egy helyszínen tartózkodó orvos a New York Times-nek elmondta, hogy Rushdie-t többször is megszúrták, többek között a nyaka jobb oldalát is megvágták. Valóságos vértócsában feküdt a földön az író az orvos beszámolója szerint, de volt pulzusa.

A támadóját lefogták és őrizetbe vették. Egyelőre nem tudni róla semmit. A támadásban megsérült az előadás moderátora is.

Egy helyszínen tartózkodó riporter szerint a támadó fekete maszkot viselt és az előadás nézői rohantak a megtámadott író segítségére, tíz-tizenöten gyűrték le a támadót. “Nehéz elhinni, hogy nem volt jelen komolyabb biztonsági védelem” – jegyezte meg.

Salman Rushdie Sátáni versek című könyvét 1988-ben betiltották Iránban, mert számos muszlim istenkáromlásnak tartja. Az iszlám ország vallási vezetője felszólított minden muszlimot, hogy ölje meg Rushdie-t és több mint 3 millió dollár jutalmat ajánlottak fel annak, aki ezt meg is teszi. Azóta Rushdie szigorú védelem alatt él.

Kapcsolódó
A könyv, amit 30 év után újra felgyújtottak
Harminc év telt el azóta, hogy Salman Rushdie Sátáni versek című regénye szabályos nemzetközi krízist okozott. A BBC annak járt utána, hogyan látják most a történeket az események akkori szereplői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik