Kultúra

Könyvet ír az ellene elkövetett merényletről Salman Rushdie

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Áprilisban jelenik meg Salman Rushdie memoárja, amelyben az ellene gyilkossági kísérletről ír, ami miatt fél szemére megvakult és bal keze is súlyosan megsérült – közölte szerdán amerikai kiadója, a Penguin Random House. A Knife: Meditations After an Attempted Murder (Kés: meditációk egy gyilkossági kísérlet után) című, 265 oldalas kötet megírása azért volt fontos számára, mert úgy érezte, ezzel átveheti az irányítást a történtek felett, és művészettel válaszolhat az erőszakra – idézte Rushdie-t a kiadó közleménye.

Tavaly augusztusban az író éppen előadást akart tartani New Yorkban egy irodalmi fesztiválon, amikor egy férfi felrontott a színpadra, és többször nyakon és hasba szúrta. Hadi Matar, a támadó nem vallotta magát bűnösnek a támadás és a gyilkossági kísérlet miatt ellene felhozott vádakban. A 76 éves Rushdie a The New Yorkernek adott interjújában elmondta, hogy könyvében el akarta kerülni a „vádaskodást és a keserűséget”, és elhatározta, hogy „előre és nem hátrafelé néz”.

Az írót A sátáni versek című regényének megjelenése után az iráni iszlám fundamentalisták halálra ítélték, és 1989 februárjában a világban élő muszlimokat Rushdie megölésére szólították fel a Korán és Mohamed próféta meggyalázásáért. Ezért az írónak hosszú ideig elszigetelten, testőrök védelmében kellett élnie, ám az utóbbi években már szabadabban mozgott a világban, egészen a New York-i Chautauqua Intézetben ellene elkövetett merényletig. 2012-ben kiadott, Joseph Anton című memoárjában még harmadik személyben fogalmazta meg a fatvára való visszaemlékezését. A tavalyi támadás után azonban arról beszélt a magazinnak adott interjúban, hogy erről már nem akart harmadik személyben szólni.

Azt hiszem, amikor valaki kést szúr beléd, az első személyű történet, egy én-történet

– mondta. Rushdie Victory City című regénye is a Penguin Random House kiadóhoz tartozó Random House-nál jelent meg idén. A könyvet még a támadás előtt befejezte az író.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik