Kultúra

Salman Rushdie a fél szemére megvakult, és az egyik kezét sem tudja használni a merénylet után

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP
HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Salman Rushdie elvesztette látását az egyik szemére, és az egyik kezét sem tudja használni annak a késes támadásnak a nyomán, amelyet több mint két hónappal ezelőtt szenvedett el, amikor előadást tartott New York államban – erősítette meg az El Paísnak az ügynöke, Andrew Wylie.

A spanyol lap írását szemléző Guardian szerint az író három súlyos sebet kapott a nyakán, az egyik keze cselekvőképtelen, mert a karjában elvágták az idegeket, és még körülbelül tizenöt seb van a mellkasán és a törzsén.

Az indiai születésű brit-amerikai írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba augusztus 13-án, egy ideig lélegeztetőgépen volt, és már akkor sejteni lehetett, hogy egyik szemét nem lehet megmenteni. Arra az ügynök nem válaszolt, hogy Rushdie még mindig kórházban van-e.

A Rushdie megkéselésével vádolt 24 éves Hadi Matar ártatlannak vallotta magát gyilkossági kísérlet és testi sértés vádjában, amikor augusztus 18-án megjelent a bíróságon.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Az író ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik