Kultúra ismeretlen budapest

Szinte nyom nélkül takarták el a 2-es metró Corvin Áruház oldalába erőszakolt szellőzőjét

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Vész esetén az persze továbbra is működőképes marad.

A Reiss Zoltán tervei szerint 1926-ra elkészült Corvin Áruház fennállásának közel száz éve alatt Budapest egyik középpontjává vált: itt avatták fel az ország első mozgólépcsőjét, hatásos reklámjaival az ország minden részéről vonzott vásárlókat, a kirakatba helyezett áruk cseréje két generáció számára is fontos eseménynek számított, működése felét azonban mégis egy, a tér felé néző arcát elfedő alumíniumburkolat mögött, lassan pusztulva töltötte.

A folyamat végül 2018-ban fordult meg, mikor előbb a fémpanelek tűntek el, majd felkerültek az állványzatok, amik mögött több irányváltás után lassan létrejöttek az üzlet- és irodaházként mostanra részlegesen már megnyílt Corvin Palace belső terei, amiket tavalyi helyszínbejárásunkban mutattunk be.

Június elején lehullt a lepel a főhomlokzatról, így a főbejárat feletti korábbi Corvin-logó szörnyű minőségű utánzatát, valamint az oromzati szobrok hiányát leszámítva végre újra az 1926-os, megnyitáskori kép tárul a felújított téren átsétálók szeme elé.

Balogh Zoltán / MTI Leleplezik az eredeti állapotban helyreállított homlokzatú, felújított budapesti Corvin Áruház épületét 2023. június 6-án.
A projekt kapcsán méltatlanul kevés szó esik az átalakítások legérdekesebb eleméről – a fenti látványterv jobb oldalán nyíló Márkus Emília utcai látkép teljes átírásáról, ott ugyanis
a kettes metró Blaha Lujza téri állomásához kapcsolódó, egy esetleges tűz során a füstöt kiszippantó, akár vészkijáratként is használható szellőzőrendszerét kellett elrejteni
úgy, hogy az szükség esetén továbbra is használható maradjon, de mégse rontsa az épület látképét.
Mohos Márton / 24.hu A szellőzőrendszer miatt átépített homlokzatrész 2022. február 9-én.

A közel másfél évvel ezelőtti helyszíni sétánkon megtudhattuk, hogy a jó ideje nyers téglákat mutató falrészre visszakerülnek a korábbi díszek, illetve a nyílászárók, a szellőzőrácsokat pedig olyan módon helyezik át, hogy ne rontsák el a visszaállítani vágyott eredeti ablakrendet.

Vincze Miklós / 24.hu Az oldalhomlokzat október 17-i állapota.

A folyamat jelenleg még alakuló végeredménye ettől függetlenül igen meglepőnek ígérkezik – az építési engedély apró módosításaihoz szükséges, május közepén leadott tervlapok egyikén a különbség szemmel látható:

ÉTDR A hatvanas évek óta megszokott állapot, illetve a leendő új kép.

A kilenc csoportra osztott, összesen huszonhét ablak közül

huszonegy ezek szerint minden probléma nélkül visszatér, két hármas csoport pedig a metró rendszerét segíti majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik