Kultúra

Tompa Andrea: Ideális esetben nem kéne tudnunk, hogy kik egy kiadó tulajdonosai. Mi nem élünk ideális országban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az író egyelőre marad a Librihez tartozó Jelenkornál, de ha bármi változást tapasztal, megfontolja a távozást.

Kedden nyilvánnoságra hozták, hogy a kormányközeli, a miniszterelnök politikai tanácsadója által vezetett Mathias Corvinus Collegium lett a Libri többségi tulajdonosa, amely bolthálózatával és kiadói csoportjával a magyar könyvpiac domináns szereplője. Az MCC már két éve bevásárolta magát a cégcsoportba, de eddig kisebbségi tulajdonos volt, most azonban több mint 98 százalékos tulajdonrészt szerzett. Az elmúlt években volt fluktuáció, és akadtak olyan nevek, akik átmentek újan alapított kiadókhoz, de bőven maradtak a Libri Csoport kiadóinál olyan népszerű szerzők is, akik meglehetősen kritikusan viszonyulnak a kormányhoz és a NER-hez.

Egyik közülük Tompa Andrea, akinek a kiadói csoporthoz tartozó Jelenkor gondozza a könyveit, legutóbbi regénye, a Sokszor nem halunk meg nemrég jelent meg. Tompa a Facebookon osztotta meg újságírói kérdésre adott válaszát:

Ideális esetben nem kéne tudnunk, hogy kik egy kiadó tulajdonosai. Mi nem élünk ideális országban. Kiadómnál eddig is Sárközy Bencével és a kiadóvezető-szerkesztőmmel, Nagy Boglárkával voltam kapcsolatban. Úgy tűnik, az ő feladatkörükben nincs változás, ugyanazt és ugyanúgy fogják továbbra is csinálni. Személyük és eddigi munkájuk nekem garancia arra, hogy ugyanúgy tesszük és tehetjük mindannyian tovább a dolgunkat. A Jelenkor kiadó működése, a gondoskodás a kéziratokról és utóéletükről olyan minőség, amihez ragaszkodom. Ha bármi személyi vagy minőségi változás lesz a kiadóban, akkor nyilván nekem is meg kell fontolnom, hogy hol van jó helyen egy kéziratom

– írta, hozzátéve, hogy minden másban eligazít Bödőcs Tibor posztja. A népszerű, kormánykritikus poénjairól is ismert humoristának ősszel jelenik meg új könyve a Helikonnál, szerdán írt arról a Facebookon, hogy egyelőre ő sem tervezi elhagyni a kiadót:

Sajnos mikor írtam, még nem tudhattam biztosan, hogy Philippe Patek dekorálta, mélykeresztény, feddhetetlen mancsukat segítőn a vállunkra szeretnék helyezni. (…) Jelenleg a magyar kultúra egyik tartóoszlopa, az orosz(!) irodalom nagykövete, M. Nagy Miklós az igazgatóm/szerkesztőm. Vele diskurálunk már egy éve a rövid próza rejtelmeiről. Nem fogom cserben hagyni, de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.

Van olyan szerző, aki másképp döntött. Péterfy-Novák Éva például azt írta, hogy a jövőben nem kívánja a Libri Kiadónál megjelentetni könyveit, mert „sajnos nem áll módomban megvárni, hogy ezután is azt írhatok-e majd, amit akarok.”

Kedden a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét, Sárközy Bencét is megkérdeztük arról, hogy az adásvétel miként érinti a kiadói részleget, ő a saját személyét nevezte meg garanciaként a jövőre nézve:

Azt kérték tőlem, hogy folytassam ugyanazoknak a szerzőknek a kiadását, ugyanazon a színvonalon, mint az elmúlt 12 évben. Továbbra is ugyanazok a presztízs- és pénzügyi szempontok vezérelnek a munkámban. Én máshogy nem is tudok kiadót csinálni. Onnantól tudnék irányváltásról beszélni, ha az én személyemet változtatni akarnák, de erről nincs szó.

A G7 gazdasági lap szerint az MCC-s felvásárlás hátterében pénzügyi nyomás állhatott, erről itt olvashatnak bővebben.

Tompa Andreával készült korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatják politika és irodalom kapcsolatáról:

Kapcsolódó
Tompa Andrea: A politika szeret hazaárulózni, de képtelen megmutatni, hogy kell a négy fal között patriótának lenni
Új regényével szerette vissza akarta venni a haza szót magának. De vajon mit érez, ha őt hazaárulózzák, vagy ha Kolozsvár jeles szülötteként emlegetik? Interjú Tompa Andreával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik