Kultúra

Bödőcs a Libri-üzletről: Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Hiába került kormányközeli kézbe, a humorista egyelőre folytatja a munkát a Libri-csoporthoz tartozó Helikonnál.

Kedden derült ki, hogy a kormányközeli, a miniszterelnök politikai tanácsadója által vezetett Mathias Corvinus Collegium lett a Libri többségi tulajdonosa, amely bolthálózatával és kiadói csoportjával a magyar könyvpiac domináns szereplője. Az MCC már két éve bevásárolta magát a cégcsoportba, de eddig kisebbségi tulajdonos volt, most azonban több mint 98 százalékos tulajdonrészt szerzett. Az elmúlt években volt fluktuáció, és akadtak olyan nevek, akik átmentek újan alapított kiadókhoz, de bőven maradtak a Libri Csoport kiadóinál olyan népszerű szerzők is, akik meglehetősen kritikusan viszonyulnak a kormányhoz és a NER-hez.

Az egyik legismertebb közülük Bödőcs Tibor, akinek 2017 óta jelennek meg prózai írásai a vállalathoz tartozó Helikon Kiadónál, és aki tavaly a Libri irodalmi közönségdíját is elnyerte (a Bödőccsel készült akkori interjúnk itt olvasható). A humorista szerdán reagált a felvásárlás hírére Facebook-oldalán, amiből az derül ki, hogy egyelőre folytatja a munkát a jelenlegi kiadójával:

Kedves MCC, sziauraim!
Tegnapig bizonytalanságban kellett élnie a magyar irodalom nem kis, libris részének.
Ennek vége(?)!
Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet?
Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?
Publikálhatóvá válik a 77 szankciócsúfoló, ősi, szittya népdal és brüsszelűző, türk csujogató?
Elemezhetjük Goebbels prózáját az MTVA híradójának fényében?
Megszülethetnek a tanulmányok Petőfi haláláról, akit NATO katonák lőttek le Bahmutnál, mint tudjuk?
Megjelenhet a filmtörténet A Lumiére testvérektől az Elkúrtukig címmel?
Ez lesz?
Vagy csak húszezressel kell tömni az új tulajdonosok száját, miközben a jó Kirill pátriárka Kalasnyikovot szentel a Nyugati téren?
Megmondhatnák, mert nem jó kétségek közt alkotni.

– írja Bödőcs, felidézve, hogy új, Prímszámok hóesésben című könyve ősszel jelenik meg a Helikonnál.

Sajnos mikor írtam, még nem tudhattam biztosan, hogy Philippe Patek dekorálta, mélykeresztény, feddhetetlen mancsukat segítőn a vállunkra szeretnék helyezni. (…) Jelenleg a magyar kultúra egyik tartóoszlopa, az orosz(!) irodalom nagykövete, M. Nagy Miklós az igazgatóm/szerkesztőm. Vele diskurálunk már egy éve a rövid próza rejtelmeiről. Nem fogom cserben hagyni, de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.

Kedden a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét, Sárközy Bencét is megkérdeztük arról, hogy az adásvétel miként érinti a kiadói részleget, ő a saját személyét nevezte meg garanciaként a jövőre nézve:

Azt kérték tőlem, hogy folytassam ugyanazoknak a szerzőknek a kiadását, ugyanazon a színvonalon, mint az elmúlt 12 évben. Továbbra is ugyanazok a presztízs- és pénzügyi szempontok vezérelnek a munkámban. Én máshogy nem is tudok kiadót csinálni. Onnantól tudnék irányváltásról beszélni, ha az én személyemet változtatni akarnák, de erről nincs szó.

A G7 gazdasági lap szerint az MCC-s felvásárlás hátterében pénzügyi nyomás állhatott, erről itt olvashatnak bővebben.

Bödőcs posztjára Lilu is reagált a következőt írva korlátozott ideig elérhető Instagram-történetében:

Már rég azt gondolom, hogy a legjobb, és sajnos a legtöbb, ami ezzel az országgal történhet, Bödőcs Tibor. Igen, egyetértek vele. A hazaszeretet az, amikor azt, amiben jó vagy, a legjobban próbálod csinálni.

Kapcsolódó
Bödőcs Tibor: Mindig veszélyekkel jár, ha a bohóc elkezd komolykodni
Interjú a Libri irodalmi közönségdíjas Bödőcs Tiborral az érettségi tétellé válásáról, a cirkuszállamok cinizmusáról, a politikai humor polarizáltságáról, valamint Lőrinc agyáról. De vajon mit tart az ország két nagy tragédiájának?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik