Kultúra

Producere kedvesnek tartotta őket, ezért lett világhírű a Beatles

Youtube / The Beatles: Get Back
Youtube / The Beatles: Get Back
A zenekar 2016-ban elhunyt legendás producere egy most előkerült felvételen mesélte el a történetet.

George Martin neve a XX. századi zene történetében megkerülhetetlen, hiszen a rendszeresen az ötödik Beatle-ként emlegetett producer 1962-ben felkarolta a Decca kiadó által elutasított The Beatlest, ami pillanatok alatt a zenei világ csúcsára került.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a zeneszerzést tanult, zongorán és oboán is játszó férfi eleinte egyáltalán nem volt elragadtatva a négy fiatal produkciójától, később azonban összecsiszolódtak, sőt, épp neki köszönhetően jelentek meg szimfonikus hangszerek a zenekar palettáján.

A történet kevésbé ismert részleteire most a Tom Jones-szal is dolgozó legendás producer fia, Giles által a Twitteren megosztott videó mutat rá, amin az idős George Martin unokájának mesél az első találkozásról – vette észre a Variety.

Ők egy csapat. A nevük The Beatles – mondta nekem [a menedzser, Brian Epstein], mire én: Milyen buta név. Ki akarna egy olyan zenekart, aminek az a neve, hogy A bogarak? Mire ő: Nem, nem bogarak, hanem Beatles, a-val. Hát jó, gondoltam, meghallgatom őket. […] Rendben voltak, de nem voltak briliánsak, szvóval arra gondoltam, hogy miért is érdekelnének engem?

– hangzik el a felvétel elején, majd a lényegre is fény derült:

a varázslat akkor jött, mikor elkezdtem megismerni őket, hiszen elképesztően jó emberek voltak. Viccesek, nagyon okosak, és mindig kedves dolgokat mondtak. Olyan emberek voltak, akikkel szeret lenni az ember, szóval arra gondoltam: Ha én így érzek, akkor mások is így fognak, szóval híresek lesznek. És ezért csináltam velük lemezeket.

A felvétel teljes hosszában itt látható:

Ha már megemlítettük Brian Epsteint, akkor azt se hallgassuk el, hogy róla épp mozifilm készül: a Midas Man-t ebben az évben talán már a mozikban is láthatjuk majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik