Kultúra

Aranybulla-kiállítás: vállalhatatlannak tartja Kásler döntését az MTA tagjaiból alakult civil kör

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Kásler Miklós minden indoklás nélkül mentette fel az év történelmi kiállításának kurátorait, majd a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézetre bízta. A hirtelen változtatások miatt korábban egy tucatnyi régész állt fel, most a Stádium 28 Kör társadalmi fórum tagjai is tiltakoznak.

Az Aranybulla-kiállítás körüli hirtelen változások miatt újabb tudósok adtak hangot tiltakozásuknak: az MTA akadémikusai által indított Stádium 28 Kör közleményben ítélte el Kásler Miklós döntését.

Két napja a 24.hu is megírta a Válasz Online értesülései nyomán, hogy egy tucatnyi történész távozott az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójának alkalmából szervezet tárlattól, miután Kásler Miklós decemberben, mindössze néhány hónappal a kiállítás megnyitója előtt azonnali hatállyal menesztette az év történelmi kiállításának kurátorait. Az irányítást a Magyarságkutató Intézetre bízta, a kiállítás új kurátorának pedig annak igazgatóját, Makoldi Miklóst tette meg. A döntést követően több, a projektben is résztvevő tudós – köztük régészek, történészek és levéltárosok – szakította meg az együttműködést a tárlattal azzal az indokkal, hogy ha ilyen formában valósul meg a kiállítás, akkor ahhoz nem adják a nevüket.

Kapcsolódó
Kásler a finisben belenyúlt az év történelmi kiállításának szervezésébe, tucatnyi régész és történész felállt
A projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak, ilyen feltételek mellett nem adja a nevét a kiállításhoz.

A Stádium 28 Kör közösségi oldalán osztotta meg a közleményt, amelyben támogatják a projektből kilépő tudósokat, és elítélik a minisztériumi döntést:

Nem lehet elképzelni olyan koncepcióváltást, amellyel indokolható lenne egy nemzetközi kölcsönzésekkel, öt éves szakmai munkával megtervezett, nagyszabású – a magyar történelem egy kiemelkedő eseménye, az Aranybulla kiadása 800. évfordulójához kötött –, a történelmi eseményeket sok szempontot körüljáró és bemutató kiállítás – jelentős tartalmi átalakítása a tervezett megnyitó előtt három-négy hónappal. Számos, több évtizedes munkája hitelével felvértezett – a kiállítás előkészítésébe éppen ennek alapján bevont – szakember, a korszak legjobb ismerői, az ilyen méretű kiállításokhoz elengedhetetlen tudományos katalógushoz írt tanulmányát visszavonta. Ezzel mutatták ki, hogy nem értenek egyet a program lényegét kedvezőtlenül érintő, váratlan tartalmi és személyi változtatásokkal, egyértelmű kiállásukkal jelezték a minisztériumi „fenntartói” döntések szakmai szempontból tarthatatlan voltát. Páratlan ugyanakkor az a gesztus, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója saját munkatársai kiállítás rendezői és tanulmányírói munkáját kérdőjelezi meg, teszi semmivé – bármilyen ideológiai nyomás vagy a minisztérium különböző intézményeinek presztízsharcát jelző nyomulás is áll döntéseinek hátterében. A Stádium 28 Kör támogatásáról biztosítja a vállalhatatlannak tartott változtatások miatt a projektből való kilépésükkel tiltakozó szakembereket

– írták a posztban.

A Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás előreláthatóan márciusban nyílik majd meg Székesfehérváron. A több mint 500 millió forintból megvalósuló kiállítás lesz minden idők legnagyobb Árpád-korral kapcsolatos tárlata, amelyhez többek közt a szentpétervári Ermitázsból és a Vatikánból is érkeznek műkincsek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik