Kultúra

Kiosztották a 2022-es Térey-ösztöndíjakat

MTI/Czimbal Gyula
MTI/Czimbal Gyula
Nyolc új név került be a díjazottak közé, emellett harminchét eddigi ösztöndíjas támogatását hosszabbítják meg.

Kiosztották a Térey-ösztöndíjakat, amelyben 2022-ben is 45-en részesülnek – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) csütörtökön az MTI-vel. A PIM által 2020-ban alapított Térey János irodalmi alkotói ösztöndíj első kétéves időszaka 2022. január 31-én jár le. Az Ösztöndíj Bizottsága döntést hozott az eddigi díjak meghosszabbításáról, valamint az új ösztöndíjasokról. A bizottság, amelynek állandó tagja Sárközy Bence kiadói vezető (Térey János alkotói hagyatékának gondozója), továbbá a PIM főigazgatója és a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) vezetője, erre az alkalomra a múzeum által felkért szakmai kurátorokkal, Bazsányi Sándor, Smid Róbert és Szirák Péter irodalomkritikusokkal egészült ki.

Új ösztöndíjas lett Bánki Éva, Barnás Ferenc, Cserna-Szabó András, Muszka Sándor, Papp András, Szabó Róbert Csaba, Vida Gábor és Visky András.

A bizottság az eddigi ösztöndíjasok beszámolóit és a támogatás meghosszabbítására benyújtott projektterveket mérlegelve 37 alkotónak biztosít ösztöndíjat folytatólagosan 2022-re. Ösztöndíjas marad Bartis Attila, Csender Levente, Falcsik Mari, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Jenei László, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Rózsássy Barbara, Sajó László, Sántha Attila, Solymosi Bálint, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Szilasi László, Szöllősi Mátyás, Terék Anna, Varga Melinda, Varró Dániel, Végh Attila, Vörös István és Zalán Tibor.

Az eddigi ösztöndíjasok közül Kemény István költő és Márton László író nemrégiben az ugyancsak a PIM által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia tagjává vált, így 2022-ben is 45 fő részesül az ösztöndíjban. A három esztendővel ezelőtt, 48 éves korában elhunyt, kiemelkedő jelentőségű költőről, Térey Jánosról elnevezett ösztöndíj célja a középgenerációhoz tartozó írók, költők, drámaírók tevékenységének támogatása, alkotásaik és a kortárs irodalom népszerűsítése Magyarországon és a határokon túl.

A 2020-ban először kiosztott elismerést „a 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kapják abból a célból, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson számukra a Múzeum.” Az ösztöndíj már az indulásakor nagy port kavart a hazai irodalmi életben: többen nem kérték a díjat, Bartók Imre írót a visszautasítás miatt kizárták az Irodalom Éjszakája nevű eseményről, majd több Térey-díjas tiltakozása után végül mégis ő képviselhette Jerikó épül című regényével Magyarországot. A Térey-ösztöndíjról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Forrong az írótársadalom, Demeter szerint kijöttek a fényre a futóbolondok
Hiánypótló kezdeményezés vagy a kultúrharc újabb frontvonala? Írókat, kurátorokat és Demeter Szilárdot is megkérdeztük a Térey-ösztöndíjról, ami körül nem nyugszanak a kedélyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik