Kultúra

Mégis a Térey-ösztöndíjat visszautasító Bartók Imre képviseli Magyarországot az Irodalom Éjszakáján

Az Irodalom Éjszakája Facebook-oldalán olvasható a hír, hogy mégis Bartók Imre képviseli Magyarországot az eseményen. Bartókot azután zárták ki a programból, miután január végén bejelentette, nem veszi át a Petőfi Irodalmi Múzeumt Térey-ösztöndíját.

Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk

– indokolta akkor döntését Bartók, akinek példáját többen is követték az ösztöndíjat odaítéltek közül, például Csehy Zoltán. Bartók helyett Bartis Attila lett a 45. Térey-ösztöndíjas.

Most mégis úgy tűnik, hogy Bartók Imre Jerikó épül című regényéből közölt részlet lesz a 2020-as Irodalom Éjszakáján elhangzó magyar szöveg, ahogy írják, a rendezvény főszervezője, az EUNIC Hungary kifejezett kérésére.

Forrong az írótársadalom, Demeter szerint kijöttek a fényre a futóbolondok
Hiánypótló kezdeményezés vagy a kultúrharc újabb frontvonala? Írókat, kurátorokat és Demeter Szilárdot is megkérdeztük a Térey-ösztöndíjról, ami körül nem nyugszanak a kedélyek.

Kiemelt kép: Facebook / Irodalom Éjszakája

Ajánlott videó

Olvasói sztorik