Kultúra

Még hárman nem kérik a Térey-ösztöndíjat

Bartók Imre és Csehy Zoltán mellett Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra sem kívánja elfogadni a Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat, írja a litera.hu.

A lap emlékeztet, a díjat 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kapják abból a célból, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson számukra a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A mostani visszalépésekben nagy valószínűséggel közrejátszhatott az is, hogy Bartók Imre nem képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya ugyanis visszavonta döntését koncepcióváltásra hivatkozva.

A külügy ezt az azzal magyarázta, hogy

Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek, ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.

Térey özvegye szerint az ösztöndíj célja a minőség, és nem politikai hűség elismerése
Harmath Artemisz szerint a cél a minél demokratikusabb és konszenzusosabb elbírálás volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik