Kultúra

Reviczky Gábor és Maurer Dóra is a nemzet művésze lett

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

Hat alkotó nyerte el idén a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón arról beszélt, a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét, erősségét, a különféle kultúrák egymásra hatásából olyan új minőség jött létre, amely máshol nem található.

A Nemzet Művésze címet nyolc éve adják át, és akár tizenegy művészeti kategóriában is odaítélhetik, idén azonban úgy esett, hogy két képzőművész, egy filmrendező, egy színművész, és két zeneművész kapta meg a címet.

Aknay János festőművész több évtizedes kimagasló művészi tevékenysége és művészetszervező tevékenysége elismeréseként, Maurer Dóra grafikus-festőművész pedig alkotói életútja elismeréseként vehette át a díjat, András Ferenc filmrendező előtt pedig kiemelkedő alkotói életútjával érdemelte ki azt, míg Reviczky Gábort „a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért, valamint filmszerepekben nyújtott feledhetetlen és hiteles alakításáért” méltatták. A zeneművészet kategóriában Sapszon Ferenc karnagyot, zeneszerzőt a zeneművészet és kórusművészet területén kimagasló, összefogó, felemelő művészi tevékenysége folytatásáért, Zádori Mária énekművészt pedig kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el a Nemzet Művésze címmel.

A Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György elmondta, a nemzet művészei egy időben legfeljebb hetvenen lehetnek, és a díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének évfordulóján adják át. A díjátadót tavaly a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, így a pénteki eseményen kapták meg az elismerést a tavalyi díjazottak is: Nagy Ervin építőművész, Dárday István filmrendező, Hildebrand István operatőr, Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor, Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendező, Szakonyi Károly író, Farkas Ádám szobrászművész, Földi Péter festőművész, Kovács Miklós kékfestő mester és Ránki Dezső zongoraművész. Az idén áprilisban elhunyt Soproni József zeneszerző díját özvegye vette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik