Kultúra

Itt a Liza, a rókatündér indiai változatának előzetese

Youtube
Youtube
Tavaly nyáron kiderült: Bollywoodban adaptálni akarják a magyar sikerfilmet. Mostanra el is készültek vele.

Ujj Mészáros Károly hat évvel ezelőtt született filmje, a Liza, a rókatündér nem csak a magyar mozikban, hanem a külföldi filmfesztiválokon is hasított, arra azonban talán kevesen számítottak, hogy a világ filmek terén legtermékenyebb országában, Indiában is felfigyelnek rá, sőt, 2020 nyarán kiderült: saját verziót akarnak készíteni belőle.

A tervek egy hónappal később veszélybe kerültek: akkor született cikkünkben ugyanis arról írtunk, hogy Bollywoodban nem csak a főszereplőt találták meg, de a forgatás is elkezdődött, a szerződésen azonban még nem szerepelt az indiai fél aláírása, így Mészáros nem zárta ki egy per indításának lehetőségét.

A helyzet azóta nyilvánvalóan rendeződött, október 29-én, egy indiai streaming-oldalon megjelent ugyanis az Aafat-E-Ishq – vette észre a magyar.film.hu, ami nem csak az előzetest mutatta be, de a történetről, illetve a magyar eredeti, illetve az adaptáció közt az online elérhető ajánlóból nyilvánvalóvá különbségekről is mesélt.

A lap szerint a rendező, Indrajit Nattoj felhívta a figyelmet arra, hogy az Aafat-E-Ishq nem remake, hanem adaptáció, így a nézők új csavarokat, zenéket, illetve karaktereket láthatnak.

A történet főszereplője Lallo, a 30 éves, visszahúzódó lány, aki szerelemre vágyik. Amikor megörökli a munkáltatója ingatlanját, a váratlan ajándék egy különös átkot hoz magával – minden udvarlója holtan esik össze

– foglalja össze a lényeget a Filmhu.

Az előzetest látva jól látszanak a két film rokoni szálai is: Lallo ruhája Lizáéhoz hasonlóan függönyből készült, az azonos színekkel operáló lakásban élő nő pedig szintén copfban hordja a haját.

A jelenetek sorában a Mekkburger étterem indiai megfelelője is feltűnik, a férfiak pedig hasonló módon halnak meg, mint a Liza kegyeiért harcba szálló társai.

Az indokolatlannak tűnő tipikus bollywoodi táncjelenetek itt is elválasztják egymástól a különböző történetrészeket, a japán énekes, Tony Tani ázsiai párját azonban hiába keressük.

A film angol felirattal a ZEE5 nevű indiai Netflix-klónon érhető el, cserébe azonban ki kell fizetnünk az 1590 forintos első havi díjat – egy magyar mozijegy árát.

Kérdés persze, hogy jó-e a film: az IMDB tízpontos skáláján jelenleg százhatvanhét értékelés után 5,0-n (50%) áll, az Entertainment Times kritikusai, illetve nézői ennél azonban könyörtelenebbek voltak: előbbiek ötös skálán átlagosan 2 (40%), utóbbiak pedig 1,4 (28%) ponttal díjazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik