Kultúra

Híresek, mégsem lehet őket megérinteni, de nem azért, mert nem akarják

LEGO
LEGO
Ha azt mondjuk, hírességek, a többség hús-vér személyekre gondol, olyan ismert emberekre, akikkel – szerencsével ugyan –, de akár a boltban is összefuthatunk, akikkel kezet rázhatunk. De miért ne létezhetne egy híresség csupán a virtuális világban?

A virtuális előadók olyan zenészek vagy bandák, amelyeket valódi emberek hoznak létre, de rajzolt vagy számítógéppel megalkotott külsejükkel válnak híressé. Az ilyen előadók igazán a 2000-es évek elején, a ma is aktív Gorillaznak köszönhetően lettek ismertek. Bár a banda mögött igazi emberek állnak, a közönség egyedi megjelenésű, rajzolt tagjai, 2D, Noodle, Russel és Murdoc alapján ismerhetik fel a zenekart.

Az első digitális előadó ugyanakkor jóval korábban, mintegy 40 évvel előbb tűnt fel a színen. Ez volt a napjainkban is híres, azóta jelentősen átalakult, filmekben és sorozatokban is szereplő Alvin és a mókusok nevű formáció – a jellegzetes, torzított hangú bandát Ross Bagdasarian alkotta meg 1958-ban. Azóta egyéb virtuális előadókat is létrehoztak, közülük a magyar közönség számára Crazy Frog és Gumimaci (Gummibär) lehetnek a leginkább ismerősek. Előbbi Svédországból, utóbbi pedig Németországból indulva hódította meg a világot, 2000-es években a zenei televíziós csatornáktól a mobiltelefonok csengőhangjáig mindenhol jelen voltak. Igaz, itthon az extrémsége miatt népszerű, Grimes digitális avatarjával, War Nymph-fel is találkozhattunk már a különböző platformokon, a közelmúltban pedig egy L.L.A.M.A nevű karakter is előlépett a zenei színtérre.

Az Andokból a virtuális világba

A különleges virtuális hírességek táborát erősíti a LEGO Csoport által életre hívott zenész, L.L.A.M.A is, aki idén január végén, február elején bukkant fel az Instagramon. Ő nem más, mint a DJ Llama nevű minifigura élőben, egy DJ és producer, aki minden stílusban otthon érzi magát. Az Andokból származó, de most Los Angelesben tevékenykedő virtuális zenész nemrég kötött szerződést az Astralwerks lemezkiadóval, a közelmúltban pedig első klipje is megjelent – melyben valódi előadók, köztük Ne-Yo is feltűnik. DJ LLama a március 1-től elérhető LEGO VIDIYO játék része. A készletekkel és a hozzájuk tartozó alkalmazással a gyerekek saját, személyre szabható, kiterjesztett valóságú videóklipeket készíthetnek, melyekben akár szerepelhetnek is.

LEGO

 

A virtuális hírességek idővel a zene világából is kitörtek, manapság pedig már digitális influencerekről is beszélhetünk. Közülük a leghíresebb az eredendően főként divattal foglalkozó Lil Miquela, akinek 2016-ban létrehozott Instagram-profilját immár 3 millión követik, és aki megjelenése óta a zenélésbe is belevágta a fejszéjét. Mellette Shudu Gram és Noonoouri nevét érdemes megemlíteni. Shudut sokan nevezik a világ első digitális szupermodelljének, míg Noonoouri vegánként, a fenntartható divat elkötelezett híveként próbál pozitív üzenetet közvetíteni követőinek.

A virtuális hírességek időnként, így Shudu esetében, szuperrealisztikusnak hathatnak, a többségüknél, például Noonoourinál azonban egyértelmű, hogy mesterséges személlyel van dolgunk – sok digitális influencer esetében a névjegynél egyenesen ki is emelik, hogy nem valóságos ember oldalán járunk.

 

A hasonló hírességek megtervezése, kidolgozása ugyan költséges lehet, de elképesztő szabadságot, egyediséget adhat az alkotóknak. Gondoljunk csak a már említett Gorillazra, melynek karakterei utánozhatatlan hangulatot adnak a videóklipeknek – nem csoda, hogy sok digitális személyiség rövid idő alatt igen népszerűvé válik.

A technológia fejlődésének köszönhetően a virtuális hírességek előtt egyre több a lehetőség, és egyre izgalmasabb élményt nyújtatnak. Míg a kezdetek kezdetén, a rajzolt előadók idején a zenészekkel még csak a televízióban és az újságokban találkozhattunk, napjainkban már az sem ritka, hogy egy-egy virtuális fellépőt a színpadon is meg tudjanak jeleníteni. Sőt, több digitális híresség az interjúadástól sem riad vissza: Lil Miquela például a Coachella fesztivál szervezésében, a kiterjesztett valóság technológiájának köszönhetően 2019-ben J Balvin kolumbiai zenésszel beszélgetett.

Szponzorált tartalom

A cikk a LEGO Csoport támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik