Nagyvilág

Meglőtték Robert Ficót, életveszélyes állapotban van

AFP
AFP

Meglőtték Robert Fico miniszterelnököt a szlovák kormány handlovái (nyitrabányai) kihelyezett ülése után, kórházba szállították, írja a Denník N. 

A lap szerint a helyi kultúrház előtt hallatszottak a lövések, amikor Fico az ott várakozó emberek közé ment.

A Denník N riportere a helyszínen volt, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni. Látta, ahogy a mentősök felvették a földről a miniszterelnököt, autóba tették és elszállították.

A lövések a lap szerint azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. A cikk szerint úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés. A szlovák nyelvű Denník cikke viszont arról ír, hogy Ficot fejbe és hason lőtték.

Radovan Stoklasa / TASR Slovakia/ AP / MTI Robert Fico szlovák miniszterelnök érkezik a kormányülés kihelyezett ülésére Nyitrabányán. Fico az ülés után kevéssel megsebesült egy fegyveres incidensben.

A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A környéket lezárták.

Robert Fico hivatalos Facebook-oldalán délután azt írták, a miniszterelnököt többször meglőtték, életveszélyes állapotban van, és helikopterrel szállítják Besztercebányára, mert Pozsony túl messze van az állapotához.

Az Aktualky szerint Ficot három lövés érte: kettő a kezén, egy a hasfalában.

A ta3 televízió este fél nyolc körül már arról számolt be, hogy Fico állapotát stabilizálták, kommunikál, viszont nem sokkal később Matúš Šutaj Eštok és Robert Kaliňák belügy- és védelmi miniszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, még mindig operálják Ficót, három és fél órája műtik, és súlyos állapotban van.

Az internetre kikerült egy videó is a támadásról, ezt csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk:

Ez pedig egy másik szögből készült:

Több újság, például a SME is egy 71 éves, Juraj Cintula nevű férfit említ elkövetőként. Egy szlovák íróról van szó, aki a Szivárvány nevű irodalmi klubot alapította, és korábban biztonsági őrként dolgozott Léván.

RTVS / AFP

Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába

– mondta Fico még áprilisban. Akkor a sajtót vádolta a gyűlölet eluralkodásával Szlovákiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik