Kultúra

Köztéri szavalással tiltakoznak az új NAT ellen

Egy magyartanár hirdette meg a Szavalj a nemzeti alapért! eseményt.

Bár Kásler Miklós azt nyilatkozta a január 31-én elkészült új Nemzeti alaptantervről (NAT), hogy az a „jelennek és a jövőnek készült és a múlt értékeire épít”, sokan nem így gondolják. Mi is többször írtunk már arról, milyen problémák merülnek fel a módosított alaptantervvel kapcsolatban, például hogy az egy az egyben nélkülözi a kortárs írókat vagy hogy abban még említés szintjén sem jelenik meg az egyetlen irodalmi Nobel-díjasunk, Kertész Imre neve, Wass Albertről viszont annál többet kell tudnia a most felnövő generációnak.

Hiába keres, nem talál a jobboldal igazi írófejedelmet magának
A NAT irodalomszemléletét erőltetett kánonépítési szándék jellemzi, a kulturális jobboldal Wass Albertben és Herczeg Ferencben vélte megtalálni írófejedelmét, ezt viszont sokan megkérdőjelezik. Tényleg csak a halott szerző volna a jó szerző?

Az elmúlt héten a NAT körüli változásoktól volt hangos többek között a média, de ez valószínűleg csak a kezdet. Hétfő hajnalban Létay Márton Károly magyar tanár a Facebookon közzétett posztjában Szavalj a nemzeti alapért! címen NAT-ellenes tiltakozási eseményre hív mindenkit február 18-án, 19-én és 20-án a Széll Kálmán térre, aki nem ért egyett a törvénnyel, ahol a közös szavalás mellett félpályás útlezárással fejezik ki nemtetszésüket a NAT „előkészítésének és bevezetésének módja ellen, mely alapvetően nélkülözte a szakmai konzultációt és a valódi véleménynyílvánítás lehetőségét.”

De én magamba tekintek, és tudom az igazamat. Hogy nincs az a józanul gondolkodó magyartanár, aki szerint az új NAT működhet. Hogy a mennyiséget a minőség elé helyezi. Hogy tökéletesen hazavág minden jó és őszinte próbálkozást, ami a nemzeti és európai irodalmi hagyományok megszerettetésére, átmentésére irányul  Hogy az okostelefon-generációtól olyan távol áll a benne ábrázolt szövegvilág, mint dédanyáik rajongása Jávor Paliért. Sőt még úgyabban. Hogy benne ragadunk egy olyan kánonharcban, amin már túllépett a történelem. Hogy az élő, izgalmas és szexi irodalomból létrehozunk egy múzeumot, ahonnan menekül, akinek kicsit is hevesebb a pulzusa. Tudom az igazamat, és hallgassak? […] Ez az én „gyémánt félkrajcár”-akcióm. Nem vagyok bolond: lángsírba nem küldenek, és valószínűleg a krajcárkámat, a megmaradt tanári szabadságomat sem adják vissza. De a gerincem megmarad. Mert kettő maradt: a becsület és a szeretet. Ne adjuk olyan olcsón!

– írja.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik