Belföld

Elkészült az új Nemzeti alaptanterv

Elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv (Nat) – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Kásler Miklós úgy fogalmazott:

a módosított Nat a jelennek és a jövőnek készült és a múlt értékeire épít.

A miniszter kiemelte: a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.

A módosított Nat minden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket – szögezte le a miniszter, hozzátéve: a tanterv kitér azon ismeretekre, amelyek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek.

Hajnal Gabriella miniszteri biztos közölte: csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát. Jelezte: elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket a minisztérium és az Oktatási Hivatal honlapján napokon belül közzétesznek.

A módosított Nat az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Az új Nat. komoly vitákat váltott ki szakmai körökben. A Nemzeti Pedagógus Kar egyenesen azt közölte, hogy az új NAT nehéz helyzetbe hozza az iskolákat, A  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az új Nemzeti alaptanterv körül teljes a káosz, a titkolózás, a szervezet emberkísérletnek nevezte, amit a Fidesz az oktatással tesz. Továbbá tizenöt elitgimnázium vezetője kérte a kormánytól, hogy ne ebben az évben, hanem leghamarabb 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új Nat., de nem is válaszoltak nekik.

Hiába kértek halasztást a legjobb iskolák igazgatói, a minisztérium nem is válaszol nekik
Tizenöt elitgimnázium vezetője kérte a kormánytól, hogy leghamarabb 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új Nemzeti alaptanterv. Hiába. Az Emmi nem foglalkozik az iskolák kérésével.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik