Kultúra

Már nem csak az RTL Klub meg a TV2 képes minőségi szórakoztatásra

Az elmúlt pár évben már nem csak a kereskedelmi csatornák termelik ki az év legjobb műsorait, számos minőségi szórakoztató tartalmat találunk a YouTube-on vagy a Netflixen is. Sőt, mikor sorra vettük a 2019-ben kijött kedvenceinket, több olyan reality is felkerült a listára, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Nyerő páros

Az RTL Klub egyik legjobb formátuma mindenképpen a Nyerő páros. Jó a casting, jó a humora, képes megújulni, és Sebestyén Balázst talán csak a Gyertek át!-ban látni ennyire felszabadultnak. Persze ő eleve nem az a szorongós műsorvezető, de az látszik rajta, hogy kifejezetten élvezi a Nyerő párost. Minden évadban különböző celeb párok érkeznek, hogy bebizonyítsák, náluk a legnagyobb az összhang, és ők alkotják a legerősebb csapatot.

Nem csak az ön- és közveszélyes Fehér Balázs miatt jó a Nyerő Páros
Bár eddig csak két pár esett ki a Nyerő Párosból, azért rendesen elindult a játék és az intrika. Vajtó Lajos és Fehér Balázs tesznek róla, hogy legyen miről beszélnünk.

Van benne egy kicsi Való világ, már ami az együttélést illeti, és egy kis Celeb vagyok, ments ki innen! is, hiszen sokszor extrém feladatokban mérik meg a kapcsolatuk erejét a hírességek. Valahogy az az érzése az embernek, hogy ez az a műsor, ahova nem kell hálóval összefogni a csapatot, hanem mindenki szívesen vesz részt a kalandban. Sokszor kifejezetten jó úgy nézni a Nyerő párost, hogy otthon belegondolunk, vajon nekünk miként menne egy ügyességi vagy önismereti feladat. Az RTL Klub pedig kifejezetten szerencsésen válogatja össze a szereplőket, ügyelve arra, hogy minden korosztály megtalálja a kedvencét. Az idén például jó érzékkel trafáltak bele Fésűs Nelly és Vajtó Lajos párosába, ráadásul az is működött, hogy végre olyan kapcsolatokat ismertünk meg közelebbről, mint Fluor Tomié, aki eddig passzolta ezt a fajta bulvárt.

Gyertek át!

És ha már szóba került Sebestyén Balázs és a Gyertek át!, ne felejtsük el, hogy kapott a vetélkedővel kevert late night show 2019-ben egy új évadot. Látszik, hogy Sebestyén legalább olyan jól szórakozik végig, mint ahogy mi a tévé előtt, és még csak nem is a nézettségre megy ki a játék. Persze mindenkinek jól jön, ha nyeri a sávját, de pontosan tudják az RTL Klubnál is, hogy a Gyertek át! nem lesz a hét legnézettebb műsora. Akkor sem, ha megérdemelné. Mindig az volt a Gyertek át! erőssége, hogy az ideérkező celebek nem fogták vissza magukat, a legtöbben elővették a legsötétebb humorukat, és a vége nem igazán politikailag korrekt, de tényleg szórakoztató műsor lett.

Konyhafőnök VIP

A Konyhafőnök egyik titka, hogy akkor is meg lehet találni benne a szórakozást, ha egyébként nem főzünk rendszeresen, és ilyenkor azt lehet figyelni, hogy repkednek a textúrák, illetve az állagok ide-oda. Az viszont előny, ha valakit érdekel a főzés, és túl is van pár évadon, hogy megértse, miért akarnak ezek az emberek boldog-boldogtalant lezselésíteni a tévében. Nem volt az új évadban semmi pláne, sőt, most már nehezebb újat mutatni a Konyhafőnökben, a celebek is fogyatkoznak, de az igazi meglepetést talán az a Rácz Jenő okozta, aki Sanghajból tért haza egy Michelin-csillaggal a zsebében. Kiderült, hogy nem csak végtelenül izgalmas dolgokat tud bemutatni egy tányéron, de a humora is rendben van. Ennyi ismert emberes széria után azonban jó lesz egy kis szusszanás, hogy civil amatőrök és profik kerüljenek be, és lefőzzék a fejünket a helyéről.

Kiemelt kép: RTL Klub

Séfek séfe

A TV2-nek az ősz vége nem igazán jött össze, de korábban azért volt néhány olyan műsoruk, ami tényleg jól sikerült. Ilyen például a Séfek séfe, ami frissebb, mint a Konyhafőnök, és szerencsés, hogy ennyire különböznek egymástól. Krausz Gábor, Vomberg Frigyes és Wolf András hármasa jól egészíti ki egymást, és kevésbé van meg az a textúrás, golyózós (a Konyhafőnökben imádnak a zöldségekből golyókat vájni) hangulat, mint az RTL Klubon. A légkör olyan, akár egy konyhán – vagy legalábbis így képzeljük –, és a gasztrós műsorok még mindig hasítanak Magyarországon.

Sztárban sztár leszek

A Sztárban sztár leszek tehetségkutatós kiadása azért kerülhetett a gyűjtésbe, mert ez volt az a műsor, ami gyakorlatilag tartotta a lelket a TV2-ben hétről hétre. Korábban az ismert énekesekkel futó Sztárban sztár is bombasiker volt, és ehhez nagyban hozzájárult a zsűri. Annak idején Papp Szabi, Majka, Liptai Claudia vagy Hajós András kezében volt az este, és nem csak azért élveztük az adást, mert kicsit hülyét csináltak a sztárokból. Gesztesi Károlyt női ruhában sosem fogjuk elfelejteni, de a nem cserés feladatokon túl is rá tudtunk csodálkozni, mennyire komolyan vették a versenyzők a heteket. A civiles kiadás inkább egy X-Faktor volt extrákkal, viszont a TV2-nek jól jött ez a pár sikeres vasárnap 2019-ben.

Ide süss!

A Viasat3 is megcsinálta a maga gasztrós műsorát, de a főzés helyett sütésbe fogtak, és elhozták a Sütimester hazai verzióját, az Ide süss!-t. A sátor, illetve a szabályok megmaradtak, és hasonlóan kedves irányt vett a verseny, akárcsak a briteknél. Ahogy korábban már írtuk, itt nincs akkora feszültség, mint mondjuk a Konyhafőnökben, de a cukrászat eleve a stresszmentesebb pályák közé tartozik a profi konyhákban – ha hihetünk a pletykáknak.

Öt műsor, amivel a gasztroshow-k csúcsára értünk
Annyi minden jött ki az elmúlt hónapokban, hogy ki tudjuk választani a legjobbakat a trashtől a legkomolyabb doksikig, ahol a főzésé a főszerep. Jöhet minden a street foodtól a megszemélyesített mexikói kajáig.

Először Hajós András asszisztált az édességekhez, de aztán kiderült, hogy kevésbé mozog otthonosan a sütők között, később pedig Ábel Anita és Sass Dani tartotta a frontot Szabadfi Szabolccsal és Baracskay Angélával. Évadról évadra csodásabb torták születtek, és reméljük, hogy legalább olyan hosszú életű lesz az Ide süss!, mint Angliában a Sütimester, és legalább annyira rákapunk az ízére. Mióta itthon is van Ide süss!, azóta legalább tudjuk, mi az izomalt, vagy milyen elemekből áll össze egy valamirevaló tányérdesszert.

Dalfutár

Már egyáltalán nem kell azon csodálkoznunk, hogy nem csak a tévében találunk a Dalfutárhoz hasonló tartalmakat. Sőt, pont egy kereskedelmi csatornán lenne elképzelhetetlen, hogy ugyanígy készülhetne el a Dalfutár. Hajós András annak idején a TV2-n, pontosabban a Super Tv2-n indította be a dalszerző műsorát, ám a csatorna üzenetével nem értett egyet, és ahogy két évvel ezelőtti posztjában írta, amúgy sem volt túl nagy az érdeklődés.

Hajós András: Olyan világ nem jöhet, hogy ne mehessek be a közértbe parizert venni
Tud verekedni, ha kell, de végsőkig hisz a párbeszédben. A neten újraélesztett Dalfutár a példa, hogy a jófejség és a világbéke is lehet biznisz, nemcsak a botrány. Interjú Hajós Andrással.

Végül engedték, hogy a YouTube-on kezdje újra, és hétről hétre közel százezres nézettséget szerezzen. Az ötlet zseniális, és még akkor is érdemes végignézni egy Dalfutár-részt, ha a végeredmény, a dal nem a legjobb. Nemcsak a megszülető nóta a fontos, de a felvételhez vezető út is érdekes. Hogy milyen dallamot szerez a kiválasztott dalszerző, arra mit ír külön egy szövegíró, abból mit csinál egy producer, és a végén hogy énekli fel az énekes. Jót tesz a koncepciónak, hogy Hajós igyekszik nagyon különböző előadókat összepárosítani. Kicsit olyan a hangulat, mint a Ki, mit, mikor, miért? játéknál, amikor a résztvevők nem láthatják a mellettük ülő leragasztott válaszát, és csak a végén nézik össze a sorokat. Nem mindig van értelme, de az biztos, hogy piszok vicces. Ha meg éppen megvan az összhang, kifejezetten szuper dalok születhetnek. Tényleg egy olyan formátumról van szó, ami bárhol a világon megállná a helyét.

NőComment! és DTK: Elviszlek magammal

A Spektrum Home-on egy ideje nem csak házfelújítós és lakberendezős, esetleg kertépítős műsorok váltják egymást: az AMC magazinos, női tartalmakkal próbálkozik. D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című beszélgetős műsora a YouTube mellett itt is fut, de legalább akkora figyelmet érdemel a NőComment!, amiben Ábel Anita vezényletével beszélget Dobó Kata, Kovács Patrícia, Osvárt Andrea, de sokszor frissül a csapat Bódi Margóval vagy éppen Kiss Orsolyával, azaz Kisóval. Mindig van egy férfivendég is, és egyáltalán nem finomkodnak vele a beszélgetés alatt. A Spektrum Home műsorai közül figyelemre méltó a NőComment!, a Tesztbeszéd és az Elviszlek magammal is. Csak az a kár, hogy előbbieket nem igazán lehet visszanézni online, a NőComment! is csak részletekben kerül fel a YouTube-ra.

Ritmusra (Rhythm + Flow)

Az RTL Klubon az X-Faktor még mindig szárnyal, és elképesztő nézettséget hoz, a csatorna hülye lenne abbahagyni a show-t, akkor is, ha elfáradt az évenkénti ismétlés. Aki viszont beleunt a többórás X-Faktorokba, mindenképpen próbálkozzon meg a Netflix hiphopos tehetségkutatójával. A Ritmusra kivételesen nem egyszerre került fel a platformra, így megvolt a várakozás izgalma, hogy vajon mi jön a következő feladatban. A zsűri olyan nevekből állt, mint Cardi B, Chance the Rapper és T.I., de sokszor ugrottak be új arcok, például Snoop Dogg, Lupe Fiasco vagy DJ Khaled.

Na, így néz ki egy tökéletes zenei tehetségkutató
Pörgősebb, nincs benne közönségszavazás és mindenki a saját dalait énekli. Ez a Ritmusra, amit mindenkinek ajánlunk, aki unja az itthon is futó formátumokat.

Nem volt közönségszavazás, de megvolt a katarzis. Nagyon tehetséges rapperek mérték össze a tudásukat, volt rapcsata meg videóklip. A Netflix lehet a fény az alagút végén, vagyis tartogathatnak még meglepetéseket a tehetségkutatók. Azzal, hogy csak a rapre helyezték a hangsúlyt, már belőtték a közönséget, de szerencsére van annyi előfizető világszerte, hogy megérje. Óriási szabadságot ad, hogy nem kell megfelelni egy kereskedelmi csatorna elvárásainak, és tényleg olyan laza lehetett a műsor, ahogy azt Snoop Doggtól vagy éppen Cardi B-től elvárjuk. D Smoke – egy volt bandatag Kaliforniából –, aki pedig megnyerte, simán megállja a helyét a többiek között Spotify-on.

Queer Eye

2018-ban a Netflix gondolt egyet, és felújította a több mint tizenöt évvel ezelőtt indult, nálunk Melegítő néven futott Queer Eye-t, amiben meleg férfiak segítettek heteró társaiknak megújulni. Amióta az új csapat, a táplálkozási szakértő Antoni Porowski, a haj- és arcfelelős Jonathan Van Ness, a lakásfelújító Bobby Berk, a lelki tanácsadó Karamo Brown és a divatguru Tan France belépett az életünkbe, minden sokkal jobb. Idén kétszer is találkoztunk a Fab5-val, akik Japánba is ellátogattak. A Queer Eye a sztereotípiák ellen küzd, és igazán megható pillanatokat köszönhetünk a srácoknak.

Egy átalakítós valóságshow-nak köszönhetjük a világ legkedvesebb meleg férfiját
A Queer Eye újragondolása az egyik legjobb dolog, ami mostanában történhetett velünk.

Az epizódokat nézve egy olyan világot láthatnak a nézők, ahol alapvetően a jó szándékon és a nyitottságon múlik, hogy két ember kapcsolata milyen irányba indul el, és nem meghatározó az adott személyek szexuális beállítottsága, vallása vagy nemzeti identitástudata

– írtuk nem is olyan régen az egyik cikkünkben.

+1 Dating Around

A Netflix a tehetségkutatója mellett rengeteg realityt mutat be. Nem mindegyik jó, de olykor belefuthatunk meglepő kísérletekbe. A Dating Around egy társkeresős show, ahol első, vakrandikat nézhetünk meg. Egy ember három potenciális jelölttel találkozik, és ezután dönt, hogy kivel menne egy második találkozóra.

Piszok nehéz műfaj ez az első randi, de legalább néha esély van egy másodikra
A Netflix legújabb randis realityje a legjobb, amit valaha láttunk ebben a műfajban. Folyamatosan keressük a jobb opciót, de nem mindig akad.

Minden korú és nemű szingli keresi az igazit, legyen heteró vagy sem. A hasonló párkeresős valóságshow-khoz képest a Netflixé meglepően ízléses, és bár biztos nem váltott ki akkora érdeklődést, mint mondjuk egy Éden hotelhez hasonló formátum pár évvel ezelőtt, megérdemli a helyet a legjobbak között. Abban a világban játszódik, ahol már születnek Tinder-házasságok, és a könnyű flörtért is simán egy app után nyúlunk.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.