Szórakozás

Egy átalakítós valóságshow-nak köszönhetjük a világ legkedvesebb meleg férfiját

Az egyik legjobb dolog, ami 2018-ban történhetett velünk, hogy a Netflix gondolt egyet és újra elővette az előző évtized egyik legszórakoztatóbb átalakítós valóságshow-ját, a Queer Eye-t. A műsorban – ami amúgy eredetileg Melegítő címen itthon is futott – öt meleg férfi segít heteroszexuális társaiknak rendbe hozni stílusukat, külsejüket, lakásukat és lelkivilágát, hogy aztán könnyebben találjon magának barátnőt. A Netflix persze csavart egyet a műsoron, az eredeti stábot pedig lecserélték, akik már nem csak heteró férfiak életét pattintják vissza a megfelelő sínekre. De hogy mégis miért annyira jó a megújult Queer Eye? Ezt fogjuk most elmesélni. 

Ismeri azt a viccet, hogy öt meleg elmegy a homofób paraszthoz?
Vagy ha ez egy reality lenne, megnézné? A Netflix egy nagyon fontos sorozatot újított fel, amivel eggyel közelebb kerülhetünk egy elfogadóbb világhoz.

A műsor felépítése viszonylag egyszerű: adott öt meleg férfi, akik az átalakítás során öt teljesen különböző területért felelősek. Az eredeti Fab5, vagyis Fantasztikus ötös tagjai között volt a táplálkozásért felelős Ted Allen, a haj- és arcápolásért felelős Kyan Douglas, a lakások átalakításával foglalkozó Thom Filicia, a lelki tanácsadó Jai Rodriguez és az öltözködésért felelős Carson Kressley. A csapatból utóbbi lett a legsikeresebb, azon kívül ugyanis, hogy részt vett az amerikai Szombat esti láz 13. évadában és Celeb vagyok, ments ki innen! ausztrál verziójának harmadik évadában, 2015-től ő az egyik állandó zsűritagja a többszörösen Emmy-díjra jelölt reality-nek, a RuPaul’s Drag Race-nek.

Az eredeti Fab5: Carson Kressley, Thom Filicia, , Jai Rodriguez, Ted Allen és Kyan Douglas. (Fotó:Kevin Winter/Getty Images)

Úgy sztereotip, hogy valójában nem az

Az új felállásban a skillek maradtak, a stábot viszont lecserélték:

  • Jonathan Van Ness lett a haj- és arcápolás mestere;
  •  Antoni Porowski a táplálkozásért felel;
  •  Bobby Berk a lakásokat teszi helyre;
  • Tan France a divatkríziseket;
  • Karamo Brown pedig a szociális gondokat oldja meg.
Az új Fab5: Karamo Brown, Bobby Berk, Antoni Porowski, Tan France és Jonathan Van Ness (Fotó: Tibrina Hobson/WireImage)

Talán a legnagyobb különbség a régi és az új Fab5 között – azon kívül, hogy a megújult verzióban már nem csak heteró férfiak kerülnek átalakításra, hanem nők és meleg férfiak is –, hogy utóbbi továbbment azon gondolat átadásánál, hogy nyitottnak kell lenni a világ felé. Nyilván tizenöt évvel ezelőtt még egyértelműen ez volt a legfontosabb mondanivaló egy ilyen valóságshow esetében, ma már viszont sokkal mélyebb aspektusai is vannak a műsornak.

Az epizódokat nézve egy olyan világot láthatnak a nézők, ahol alapvetően a jó szándékon és a nyitottságon múlik, hogy két ember kapcsolata milyen irányba indul el, és nem meghatározó az adott személyek szexuális beállítottsága, vallása vagy nemzeti identitástudata.

A Queer Eye úgy sztereotip, hogy közben valójában nem az, és pont ez az, amitől hihető lesz. A Fab5 tagjai között is ott van Van Ness, aki feminin vonásai miatt szerethető és vicces, Brown és Porowski viszont egyértelműen megtestesítik a többségi társadalom által férfiasnak gondolt férfiakat. Ugyanez igaz alapvetően a szereplőkre is, hisz az epizódok elején látható félelem az arcukon nem a Fab5 szexuális irányultságának ismeretéből fakad – bár nyilván ezt az érzést keltik bennünk a rendezők –, hanem az ismeretlentől való félelem érzéséből. A Queer Eye több társadalmilag fontos kérdésre ad választ.

  • Lehetsz-e melegként vallásos? Igen.
  • Kezdhetsz-e nyugdíjasként új életet? Igen.
  • Egyetlen egy hiba meghatározza-e az egész életedet? Nem.

A világ színes, minket pedig alapvetően tetteink határoznak meg és nem a hajunk színe. Az átalakítás minden apró részlete – függetlenül attól, hogy az fizikai vagy mentális változásról van szó – valójában arról szól, hogy az adott epizód főszereplője küzdjön meg boldogtalanságával és induljon el egy olyan élet felé, amit mindig is élni akart.

Azt már csak mellékesen kell megjegyeznünk, hogy a műsort négy Emmy-díjra jelölték, amiből remélhetőleg be is zsebel majd párat.

Megismerhettük a világ legkedvesebb emberét

A fenti kijelentés legjobb része, hogy egy kicsit sem túlzó. Az van ugyanis, hogy Jonathan Van Ness-szel egy olyan embert kapott a nemzetközi celebvilág, amire már nagyon régóta szükségünk volt. Az eredetileg fodrászként dolgozó Van Ness ugyanis megtestesít mindent, amiért egy embert kedvesnek gondolunk. Konkrétan nincs olyan epizód, ahol ne magasztalná egekig az éppen átalakításra váró személyt, ez azonban soha nem csap át nyájaskodásba.

Középiskolásként többször érte hátrányos megkülönböztetés szexuális irányultsága és nőiessége miatt, amiért öngyilkossági gondolatai is voltak egy időben. A műsorban talán ő gyakorol a legnagyobb hatást az emberekre. Teszteli a határokat folyamatos bókolásával, az epizódok végére viszont minden átalakított sírva búcsúzkodik tőle. Van Ness amúgy egyértelműen a legnépszerűbb tagja a új Fab5-nak: Instagram-oldalán közel 2 millió ember követi, illetve saját Gay Of Thrones című sorozatával külön is kapott egy Emmy-jelölést.

(Kiemelt kép: Mary Clavering/Young Hollywood/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik