Kultúra

A lakásfelújítás versenyez a tévében Majka gameshow-jával és a Konyhafőnök séfjeivel

Hétfőn megújult a tévéműsor, de nem mindegyiket éri meg nézni is. Minikritikák az első pár adás után a Mintaapáktól az Újratervezésig.

November közepén több új műsor is indult a hazai csatornákon. De annyi, hogy alig lehet lépést tartani az újdonságokkal: A Konyhafőnök új, VIP-es évaddal jelentkezett, a TV2-n elindult egy napi sorozat Mintaapák címmel, belendült Majka Nyomd a gombot, tesó! nevű gameshow-ja, illetve Stohl András és Ördög Nóra az Újratervezésben segít családoknak a házfelújításban. Van, amelyik formátum régi motoros, van, ami viszont teljesen új a magyar közönségnek.

Mintaapák

Az RTL Klub pár hete bejelentette, milyen műsorokra számíthatunk tőlük a következő évben, és több sorozatot is felsoroltak. Az egyik egy apás sztori Apatigris címmel, úgyhogy jó lesz majd összevetni a TV2 apukáival. A napi sorozatban Szabó Kimmel Tamás, Fenyő Iván, Klem Viktor és Mészáros Béla áll a középpontban, hogy sírjunk és nevessünk a szülők sorsán. Tamás (Szabó Kimmel Tamás) állatorvos és özvegy: egyelőre ő a határozott, de jófiú a történetben. Géza (Fenyő Iván) a bunkónak szánt szexista exfocista, aki egy pizzázóval próbálja elverni a sport után megmaradt vagyonát. Miki (Mészáros Béla) háromgyerekes elvált pasi, aki az exfelesége (Botos Éva) és a mostani nője (Földes Eszter) között igyekszik lavírozni, hogy mindenki kedvére tegyen. Szabi (Klem Viktor) meg a nőcsábász, elköteleződni képtelen sztárügyvéd a sztájlos lakásával, akinek az ajtajában hagytak egy gyereket. A fiát.

Napi sorozatban nem egyszerű a minőséget tartani, világmegváltó pillanatokra sem szabad várni, hiszen sokkal gyorsabb iramban kell felvenni a részeket, mint egy heti produkciónál. A Mintaapákat is ezzel a szemüveggel kell néznünk, és arra is számítanunk kell, hogy a karakterek roppant egyszerűek, senki nem okoz meglepetést. Legalábbis egyelőre biztos nem. Ettől függetlenül a sorozat olyan, mintha egy átlagos magyar közönségfilmet néznénk, ami ebben az esetben dicséret. Egy olyan vígjáték, ami nem kavarja fel az állóvizet, nem tartozik a magasművészetek elit klubjába, de sokan beülnek rá, és a közönség még jókat is röhög a kiszámítható poénokon. Ugyanez a helyzet a Mintaapáknál, és így egy szerethető produkció született, ahol ismert arcok tűnnek fel, és mivel az összes sztereotip pasikarakter fölvonul előttünk, mindenki meg fogja találni a kedvencét.

Fotó: TV2

Mintaapák: minden hétköznap 19.15-től a TV2-n.

A Konyhafőnök VIP

Nincs egyszerű dolgunk, ha A Konyhafőnököt akarjuk analizálni: már sokszor írtunk a realityről, és az se mindegy, hogy aktív gasztroshow-fogyasztók vagyunk, vagy inkább csak kapcsolgatunk a kereskedelmi tévés kínálat között esténként. Nálam az előbbi a helyzet, szinte az összes aktuális főzős műsor megvolt a realitytől a dokumentumfilmes vonalig. Ezen a skálán pedig A Konyhafőnök nem a legjobb, mivel már nem tud sok újat mutatni. Kicsit olyan ez, mint az X-Faktor, ami lassan tíz éve még izgalmas volt, de a kilencedik évad egészen másról szól: a drámáról. A Konyhafőnöknél is inkább az a lényeg, hányszor landol a bekamerázott a kukában az étel. Erőltetett.

Amikor beindult a formátum, a fine dining csak ismerkedett a mainstreammel, és a séfek sztárkultuszához is hozzájárult A Konyhafőnök. Bernáth József, Sárközi Ákos és Rácz Jenő segítségével szépen lassan megtanultuk, mitől is lesz egy átlagos tányérból fine diningos kivitelezés. Kell egy kis textúra, egy kis zselésítés, egy kis ropogós elem, egy kis mirigy, egy kis szuvidkád, és kész is. Na meg a tudás sem árt. Sárközi Ákost egy ország azonosíthatja a répatextúrákkal, és ez a Michelin-csillagos séf új éttermének névötletelésénél is jól jött. Azonban aki minden évadot hűségesen követett, az nem tanulhat annyit belőle (maximum a séfes főzéseket leszámítva). Hasonló mércével a Séfek séfe a TV2-n valamivel jobban sikerült, noha azt is a X-Faktorral hasonlítottuk össze.

Ha már Magyarországon élünk, igenis mutassuk meg a saját ételeinket
A Konyhafőnökből is ismerős és Michelin-csillagos Sárközi Ákossal beszélgettünk az üzemi konyhán eltöltött kezdetekről, a magyar alapanyagok és a belsőségek szeretetéről, és arról, hogy miért nyitottak egy új helyet a Borkonyha mellett.

Ha valaki teljesen rá van kattanva a főzésre és az azzal kapcsolatos műsorokra, a Netflixen rengeteg nagyszerű opciót talál: van trash (Nailed It!), van doksi (Chef’s Table, Street Food, Taco Chronicles), van klasszikus főzős (The Chef Show) és akad reality is (The Final Table). Utóbbi áll a legközelebb a mi Konyhafőnökünkhöz, de itt profi, akár Michelin-csillagos szakácsok pörögnek. Az RTL Klub gasztrorealityje még mindig szórakoztató  – főleg, hogy előhúzzák a celebkártyát –, de már nem úgy, és nem azoknak, mint korábban. Arra megy ki a játék, hogy tényleg szülessenek ehetetlen tányérok, pláne, hogy ha olyan feladatot kapnak az amatőrök, hogy süssenek pizzát hatvan perc alatt. Jó, hogy nem croissant-t (péntektől vasárnapig tartó program) vagy boeuf bourguignont (a burgundi marha szintén jó pár órás). Persze feldobja a műsort és az izgalmat, ha szűkös az idő, de így csak a dráma marad, az igazi tartalom meg kevés.

Fotó: RTL Klub

A Konyhafőnök VIP: minden hétköznap 20.05-től az RTL Klubon.

Nyomd a gombot, tesó!

Majka saját fejlesztésű gameshow-ja több ismert formátumot kever: van benne némi 50 milliós játszma, némi Bezár a bazár! meg talán egy kevés Áll az alku is. A hibrid gondolatával nincs baj, de ha megnézzük az első pár adást, nem biztos, hogy olyan egyértelmű a menet. Egy szórakoztatni hivatott katyvasz, amit az első játékosokat elnézve ők se nagyon fogtak fel. Már a szabályokat magyarázó bevezetőnél könnyű elveszteni a fonalat, és csak játék közben oszladozik a köd. Vannak rém egyszerű és tényleg nehéz kvízkérdések, ahol a válaszokra emlékzsetonokat (!) kell pakolni attól függően, hogy mennyire vagyunk biztosak a helyes megfejtésben. Hogy mik azok az emlékzsetonok? Óriási korongok, amikre a játékos pár életeseményeit ragasztják, és sokáig rejtett pénzösszegeket takarnak. Tulajdonképpen ezekkel lehet vakon licitálni a kvízkérdéseknél, miközben jó témát adnak az emlékek kivesézése.

De az általános és bulváros műveltség nem elég: két kérdés között a játékosok egyik tagja szabadesésben zuhan egy tárgyakkal teli aránéba, ahol nyomnia kell a gombot. Ha ügyesen olvassa le a számokhoz tartozó árucikkek árát megadott időn belül, akkor jó, ha nem, akkor mehetnek haza. A tét összesen ötvenmillió forint, de aki nem szereti megszállottan a gameshow-kat, az maximum arra csodálkozhat rá, hogy a játékosokból annak idején milyen jó Valóvilág-szereplő vált volna.

Fotó: TV2

Nyomd a gombot, tesó: minden hétköznap 20.20-tól a TV2-n.

Újratervezés

A TV2 a házfelújítós műsorával egy ősi formátumot élesztett fel főműsoridőben: bajba jutott emberek háza szép lesz. Aki a Spektrum Home csodáihoz van szokva, az azonban csalódni fog. Itt nem az építészeti megoldásokon, az egyre növekvő büdzsén van a hangsúly, hanem az emberi sorsokon. A nagy házalakítás 2019-es kiadása, csak itt nem ordibálja senki, hogy „menjen a busz”, és nem is jut minden adásra kész ház. (Mondjuk érthető, hiszen az amerikai kertvárosokkal ellentétben nálunk nem könnyűszerkezetes papírházak díszleteit húzzák fel.)

Az viszont stimmel, hogy a műsorvezetők, Ördög Nóra és Stohl András a kisbuszukban ülve néznek megy egy-egy videót a kiválasztott családról, hogy miért van szükségük a felújításra. Sokgyerekes családok, csonkacsaládok jutottak nehéz helyzetbe, akiket még a CSOK sem húz ki a bajból. Részletesen megismerhetjük mindegyikük történetét, bejárhatjuk az omladozó falakat, velük sírhatunk (sokat), de nincs meg az a katarzis, hogy egyből, a rész végén örülhetünk a felújított háznak. Aki élt már hosszú éveken keresztül építkezésen vagy félkész házban, pontosan tudja, hogy milyen megterhelő folyamatról van szó napi gondok nélkül is, de ettől még nem lesz jobb az Újratervezés. Gyorsan el kell döntenünk, hova húz a szívünk: a Spektrum Home álomházaihoz vagy inkább ahhoz, hogy a küszködés tornázza fel a nézettséget.

Fotó: TV2

Újratervezés: minden hétköznap 21.40-től a TV2-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik