Kultúra

Hercegi bébiszéklet formálta át a francia felső tízezer divatját

Nem a forradalom előtti éveket uraló szín volt a franciák egyetlen fura ötlete – elvégre ki nevezne el egy színt az Operaházat épp felemésztő lángokról?

Mária Terézia tizenötödik gyermeke, Antónia osztrák főhercegnő Franciaország királynéjaként, Marie Antoinette (1774-1792) néven írta be magát a történelemkönyvekbe. A forradalom előtti években az ő túlzott költekezését tekintették a birodalmat érintő óriási válság legfőbb okaként, népszerűsége emiatt pedig hirtelen csökkenni kezdett.

A felső tízezer tagjait ez persze egyáltalán nem tartotta vissza attól, hogy minél jobban a kegyeibe férkőzzenek, arra azonban jó eséllyel sem ők, sem a királyné nem számított, hogy a trónörökös Lajos József 1781-es születése a világ egyik legfurább divathullámát hozza majd magával – a királyi udvarban forgolódók, illetve a vagyonos franciák csinos összeget áldoznak majd arra, hogy

olyan színű ruhaszalagot, vagy épp ruhát hordjanak, mint amilyennel a herceg általában elszínezte a reggeli pelenkát, csak azért, hogy ezzel is bizonyítsák az uralkodóhoz, illetve a királynéhoz való hűségüket.

Pedig így történt: a Caca Dauphinként emlegetett szín egészen a herceg a forradalom kitörése előtt néhány héttel való, tuberkolózis miattt bekövetkezett haláláig kimondottan divatos maradt, de azután sem tűnt el teljesen az öltözködésből.

A koronaherceg Adolf Ulrik Wertmüller 1784-ben született festményén / via Nationalmuseum

 

Nem ez volt az egyetlen fura szín a királyi udvarban: Mária Antónia haja, a párizsi sár, az Operaházat 1765-ben felemésztő tűz, sőt, a libaszéklet is egy-egy külön árnyalatot ihletett.

Fura divat

Nem a hercegi széklet színét átvevő ruhák története az egyetlen, amire a divattörténelem legfurább fejezetein áttekintve felhúzhatjuk a szemöldökünket: a XVI. és XVII. század velencei női például sokszor külön szolgákat tartottak arra, hogy segítsenek túlélni a gólyalábakat kapott papucsokban való sétákat, a francia férfiak és nők eközben pedig szépségpöttyöket ragasztottak magukra.

 

És persze ne feledkezzünk meg a századfordulón megálmodott, üvegszálak alkotta ruhákról, valamint a Mussolini unszolására tejből született, egy időre az Egyesült Államokban is népszerűvé vált darabokról sem.

Az Interesly és a Patheos nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik