Kultúra

A franciák kétszáz éven át apró tapaszokat ragasztottak az arcukra, hogy ezzel még szebbé váljanak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 05. 10. 11:38

Fogalmazzunk úgy, hogy nem igazán sikerült nekik.
Korábban a témában:

A divat története tele van ma már furcsának tűnő fejezetekkel, hiszen kinek jutna például eszébe újra tógát viselni, fogat feketíteni (I. Erzsébet angol királynő annyira imádta az édességet, hogy a fogai feladták a harcot – hű női követői pedig követték, mutatva, hogy ők is megengedhetik ám maguknak a cukros édességeket) vagy épp melyik férfi viselne szívesen fodros inggallért és rizsporos parókát?

Kevés trend volt azonban meglepőbb a francia arisztokrácia köreiben a XVI. század derekán megjelent fekete tapaszoknál,

melyeket nemes egyszerűséggel azért viseltek, hogy jobban nézzenek ki.

A finomkodás nélkül csak legyekként (mouches) – hiszen távolról épp úgy néztek ki, mintha az ember arcára szállt volna egy légy, bár azért kissé talán az anyajegyekre is hasonlítottak – emlegetett foltok százötven éven át, egészen a XVIII. század hajnaláig népszerűek maradtak, annak ellenére, hogy semmiféle hasznuk nem volt, ellenben a nők és férfiak épp úgy néztek ki tőle, mintha legédesebb álmuk közepén egy időutazó óvodás kisfiú nevetve teleragasztotta volna az arcukat.

A kor embere szerint – írja a korai modern kor divatjának szakértője, Dr. Kimberly Chrisman-Campbell – ez azonban igenis segített az arcbőrüket szebbnek láttatni, és ügyes elhelyezésükkel az arc legszebb részleteire, vagy épp a szemre irányította a figyelmet.

Joshua Reynolds: Lord Cathcart portréja, 1753-1755

Számtalan, ebből a korból származó portrén találkozhatunk hasonló foltokkal, de természetesen nem mindegyikük ilyen okból visel tapaszt az arcán: a kilencedik Lord Cathcartról készült fenti portrét (Joshua Reynolds 1753-55) elnézve például egészen biztosak lehetünk benne, hogy a háborúból hazatért katona egy sebesülését rejti így el, hiszen ekkora foltot ilyen céllal biztosan senki sem szabatott volna magára.

A jórészt ritkásabb, könnyebb selyemszövetből (tafota), vagy bársonyból készült textildarabokat gyantaalapú ragasztóval helyezték az arcra, bár azok sokszor az izzadtság hatására is odakötöttek. A formák jóészt egyszerű, kör alakú pöttyök voltak, de előfordultak félhold, háromszög, sokszög, vagy épp csillag alakú darabok is.

Chrisman-Campbell a jelenség okát az antik írók Vénusz-leírásával hozza összefüggésbe, hiszen szerintük az istennő arcának egyik oldalán egy anyajeggyel büszkélkedhetett, de ez az egyetlen, apró tökéletlenség csak még szebbé tette az arcát.

Francois-Hubert Drouais XVIII. századi festményén Anna de la Grange-Trianon grófné egy, a tartójából kivett tapaszt helyez épp fel

A fenti, Lord Catchartról készült portré már előre vetítette a tényt, de itt az idő, hogy még egyszer megdöbbenjen az olvasó:

a kora újkorban nem csak a nők, hanem a férfiak is viseltek hasonló tapaszt, sőt, a kozmetikai szerek egész garmadájával rendelkeztek, melyekkel fehérebbé tették az arcukat és a hajukat, sőt, az ajkaikat élénkvörös rúzzsal tették még hangsúlyosabbá.

A XVII. és XVIII. században ezek az apró kiegészítők annyira filléres cikkekké váltak, hogy bármely társadalmi osztály megngedhette őket magának, de természetesen erre is vonatkoztak különböző, íratlan szabályok, így nem volt épp ildomos a száj közvetlen közelében viselni őket, kettőnél több viszont már riasztó hatással bírt, hiszen gazdája jó eséllyel különböző, arcon nyomot hagyó betegségekkel került szembe, így a penicilin második világháborús elterjedéséig halálos, elsősorban szexuális úton terjedő – Ady Endre halálát is ez okozta – szifilisszel, vagy épp hímlővel.

Egy fiatal nő prostituálttá válását hat képen bemutató A Harlot’s Progress (William Hogarth, 1731-1732) első táblája, rajta a több folttal borított arcú éltes örömlánnyal.

Az apró textildarabok hódításának aztán hirtelen vége szakadt, de Hollywood hőskorában néhány évre újra divattá váltak az utólag felhelyezett, fura alakú anyajegyek – a némafilmek egyik sztárja, Clara Bow például egy apró csillaggal hódított:

Az újra fellángolt divat néhány éven belül természetesen elhalt, de nem lennénk meglepve, ha a következő években újra visszakerülnének a köztudatba a félhold alakú, szemet körülvevő foltok, vagy orr mellé helyezett hétágú csillagok.

A Collectors Weekly nyomán, fotók: Wellcome Images/Science Museum és Wikimedia Commons
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.