Élet-Stílus

Évtizedeken át gólyalábakra szúrt papucsban jártak a velencei nők

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 05. 11. 16:28

Az elárasztott utcákon ez biztosan jól jött, egy könnyed séta, vagy estély esetén azonban nem tűnik túl hasznos kiegészítőnek.
Korábban a témában:

Az európai történelem minden korszaka bővelkedik bizarr, vagy legalább fura fejezetekben – legutóbb az arcukra textilpöttyöket és formákat ragasztó francia nőket mutattuk be, és már azt hittük, hogy ennél már semmi nem lehet rosszabb. Óriásit tévedtünk, hiszen a velencei elit hölgytagjainak miniatűr gólyalábai ennél klasszisokkal feleslegesebbnek tűnnek.

Az egykori Velencei Köztársaság központja, a száztizennyolc szigetből álló Velence mindig is élen járt az európai divat legfurcsább hullámainak diktálásában, a XVI.-XVII. században viszont minden kétséget kizáróan sikerült túltolni a biciklit:

a sokszor sáros, vizes, és nem minden esetben kővel borított utcákon való járáshoz furcsa, magas talpú női papucsokat, illetve cipőket (chopine) dolgoztak ki, melyekkel megóvhatták a lábfejet a kosztól.

A nők egy idő után azonban nem csak ilyen esetben húzták fel a chopine-t, sőt, egyre magasabb, akár harminc centiméteres, elefántlábszerű oszlopokat biggyesztettek a lábbelik talpára, hogy ezzel is egyértelmű jelét adhassák magas társadalmi rangjuknak.

A művészettörténet rengeteg tökéletes példát ismer a jelenség bemutatására, de az illusztrációhoz ezek közül is egy kiemelkedően bizarr darabot választottunk: Fernando Bertelli 1563-ban született metszetét, melynek fő alakja bizony felhajtható szoknyával büszkélkedhet, hogy mindenki jól szemügyre vehesse a fura cipőt:

És ha mindez még nem lett volna elég:

a legmerészebbek külön cselédet tartottak arra a célra, hogy az utcán egyensúlyuk megtartása miatt beléjük kapaszkodhassanak.Ezek után egyetlen ferde tekintetet sem fogunk vetni a XXI. század irreálisan magas sarkú női cipőire.

Fotók: The MET
vissza a címlapra

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.