Kultúra

Egy dél-afrikai városban dördült el az első világháború utolsó fegyverlövése

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 08. 27. 11:51

A németek nem kapták meg időben a fegyverszünetről szóló üzenetet.
Korábban a témában:

Az évtizedeken át tartó európai békét felrúgó első világháborúról az elmúlt években sorra jelentek meg az elemzések, leírások és korabeli fotók egész sorával megtűzdelt cikkek, sokszor unalomig ismételve ugyanazokat a tényeket. A négy éven át húzódó, Ázsiában, Afrikában, sőt, rövid ideig Óceániában és Amerikában is folyó harcokat lezáró eseményekről azonban nem adnak teljes képet, Németországról mint hadviselő félről pedig leszögezik:

1918. november 11-én a compiėgne-i erdőben, egy vasúti kocsiban aláírták a fegyverletételt,

azt sugallva, hogy ugyanezen a napon az összes császári katona befejezte a fegyveres harcot.

Ez azonban tévedés, hiszen a német történelem egyetlen, vereséget sosem szenvedett hadvezére, a sokszoros túlerő ellenére is sikeres Paul von Lettow-Vorbeck angolokat bosszantó gerillaakciói ezzel még nem értek véget.

Lettow-Vorbeck és a Német-Kelet-Afrika utolsó kormányzója, Heinrich Schnee / fotó: Wikimedia Commons

 

Az anyaországtól jókora távolságra harcoló, Afrika oroszlánjaként is emlegetett Lettow-Vorbeck ugyanis Kelet-Afrikából épp ekkor ért át Észak-Rhodesiába – az egykori ország területét ma jórészt Zambia alkotja –, ahol a rájuk váró brit csapatokat elkerülve megpróbáltak elsurranni Kaszama mellett.

A város üresnek tűnt, így november 13-án – két nappal az európai fegyverszünet után – harcok nélkül elfoglalták azt, köszönhetően az ott maradt kilenc britnek, akiknek halvány fogalmuk sem volt arról, hogyan kell üzembe helyezni a náluk lévő Maxim géppuskát.

Egyiküknek azonban legalább arra maradt még ideje, hogy a brit korona alá tartozó hivatalok hátrahagyott vagyonát jelentő közel tízezer fontot elássa a helyi gumigyár mögött fekvő kecskeólban, remélve, hogy az állatok egyrészt pillanatok alatt eltüntetik az ásás nyomait, másrészt pedig a németeket sokkal inkább a kecskék érdeklik majd, mint az alattuk lévő földdarab. Jó eséllyel így is történt:

a németek a város elfoglalása után elvették a géppuskákat, majd azokkal szétlőtték a gyárat, ügyet sem vetve a kecskékre.

A meglepetés másnap érte a Csambesi folyó felé továbbnyomuló tábornokot: reggel fél nyolckor a Kaszamában maradt brit hivatalnokok egyike, Hector Croad egy telegramot adott át neki, benne a három nappal korábbi német fegyverletétel hírével.

A fegyverletétel pillanata / fotó: National Museum of Tanzania/Wikimedia Commons

 

Lettow-Vorbeck természetesen engedelmeskedett a parancsnak: a britek kérésére katonáival együtt Abercornba (ma Mbala, Zambia) vonult, november 25-én, két héttel a compiėgne-i erdőben történtek után alig néhány száz német katonájával és a vele tartó 1168 aszkarival, valamint háromezerötszáz teherhordójával együtt letette a fegyvert.

A hírekről csak néhány nappal később értesülő németekre egy fura, Kaszamában álló, a történtek 35. évfordulóján leleplezett emlékmű emlékeztet:

Fotó: Carrol Fleming/Wikimedia Commons

 

Betontalapzatán egy fehérre festett német ágyú, valamint egy bemba és angol nyelvű felirat emlékeztet, különböző szöveggel – míg az angol az üzenet megérkezését említi, a bemba a háborúban elhunyt bátor afrikai katonáknak állít emléket, hiszen az afrikai harcokban több helyi, sokszor nyilvánvalóan erőszakkal harcba küldött, vagy hordárként használt férfi hunyt el.

Fotó: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.