Kultúra

Egy dél-afrikai városban dördült el az első világháború utolsó fegyverlövése

A németek nem kapták meg időben a fegyverszünetről szóló üzenetet.

Az évtizedeken át tartó európai békét felrúgó első világháborúról az elmúlt években sorra jelentek meg az elemzések, leírások és korabeli fotók egész sorával megtűzdelt cikkek, sokszor unalomig ismételve ugyanazokat a tényeket. A négy éven át húzódó, Ázsiában, Afrikában, sőt, rövid ideig Óceániában és Amerikában is folyó harcokat lezáró eseményekről azonban nem adnak teljes képet, Németországról mint hadviselő félről pedig leszögezik:

1918. november 11-én a compiėgne-i erdőben, egy vasúti kocsiban aláírták a fegyverletételt,

azt sugallva, hogy ugyanezen a napon az összes császári katona befejezte a fegyveres harcot.

Ez azonban tévedés, hiszen a német történelem egyetlen, vereséget sosem szenvedett hadvezére, a sokszoros túlerő ellenére is sikeres Paul von Lettow-Vorbeck angolokat bosszantó gerillaakciói ezzel még nem értek véget.

Lettow-Vorbeck és a Német-Kelet-Afrika utolsó kormányzója, Heinrich Schnee / fotó: Wikimedia Commons

 

Az anyaországtól jókora távolságra harcoló, Afrika oroszlánjaként is emlegetett Lettow-Vorbeck ugyanis Kelet-Afrikából épp ekkor ért át Észak-Rhodesiába – az egykori ország területét ma jórészt Zambia alkotja –, ahol a rájuk váró brit csapatokat elkerülve megpróbáltak elsurranni Kaszama mellett.

A város üresnek tűnt, így november 13-án – két nappal az európai fegyverszünet után – harcok nélkül elfoglalták azt, köszönhetően az ott maradt kilenc britnek, akiknek halvány fogalmuk sem volt arról, hogyan kell üzembe helyezni a náluk lévő Maxim géppuskát.

Egyiküknek azonban legalább arra maradt még ideje, hogy a brit korona alá tartozó hivatalok hátrahagyott vagyonát jelentő közel tízezer fontot elássa a helyi gumigyár mögött fekvő kecskeólban, remélve, hogy az állatok egyrészt pillanatok alatt eltüntetik az ásás nyomait, másrészt pedig a németeket sokkal inkább a kecskék érdeklik majd, mint az alattuk lévő földdarab. Jó eséllyel így is történt:

a németek a város elfoglalása után elvették a géppuskákat, majd azokkal szétlőtték a gyárat, ügyet sem vetve a kecskékre.

A meglepetés másnap érte a Csambesi folyó felé továbbnyomuló tábornokot: reggel fél nyolckor a Kaszamában maradt brit hivatalnokok egyike, Hector Croad egy telegramot adott át neki, benne a három nappal korábbi német fegyverletétel hírével.

A fegyverletétel pillanata / fotó: National Museum of Tanzania/Wikimedia Commons

 

Lettow-Vorbeck természetesen engedelmeskedett a parancsnak: a britek kérésére katonáival együtt Abercornba (ma Mbala, Zambia) vonult, november 25-én, két héttel a compiėgne-i erdőben történtek után alig néhány száz német katonájával és a vele tartó 1168 aszkarival, valamint háromezerötszáz teherhordójával együtt letette a fegyvert.

A hírekről csak néhány nappal később értesülő németekre egy fura, Kaszamában álló, a történtek 35. évfordulóján leleplezett emlékmű emlékeztet:

Fotó: Carrol Fleming/Wikimedia Commons

 

Betontalapzatán egy fehérre festett német ágyú, valamint egy bemba és angol nyelvű felirat emlékeztet, különböző szöveggel – míg az angol az üzenet megérkezését említi, a bemba a háborúban elhunyt bátor afrikai katonáknak állít emléket, hiszen az afrikai harcokban több helyi, sokszor nyilvánvalóan erőszakkal harcba küldött, vagy hordárként használt férfi hunyt el.

Fotó: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik