Tudomány bbc history

Német bombák hozták divatba a pizsamát

Praktikus viseletként kezdte a pizsama, de a nőknek annyira megtetszettek az új ruhadarabok, hogy egyesek már várták is az újabb légitámadásokat, csak hogy megmutathassák őket.

Az első világháború nem csupán emberek korábban ismeretlen, ipari mértékű elpusztítását hozta magával, de a halál kiváltó okait is megsokszorozta. Ahhoz, hogy valakivel az égből lehulló bomba végezzen, még csak katonának sem kellett lenni, hiszen ekkor került sor a civil lakosság elleni első rendszeres légitámadásokra is. A német Zeppelinek, később pedig a repülőgépek Párizs és más francia, illetve belga városok mellett Londont is bombázták már 1915 januárjától.

A támadások célja nem katonailag értékes célpontok megsemmisítése, hanem kizárólag a lakosság megfélemlítése s ezzel a brit harci szellem megtörése volt. A háború végéig a német légierő 78 alkalommal bombázott brit városokat – főként Londont –, összesen több mint 1400 embert megölve és közel 3500-at megsebesítve. Mivel a lassú, könnyű célpontot nyújtó léghajókat a brit légvédelem könnyedén megsemmisíthette volna, a támadásokra szinte kizárólag éjszaka került sor – ennek pedig volt egy váratlan következménye is.

SMS Seydlitz német hadihajó és felette egy Zeppelin, 1913-1916 között Forrás: Wikimedia

Az ellenség ugyanis ezzel a brit lakosok legszentebb magánéletébe tört be, akiknek a légiriadók vagy a potyogó bombák, felcsapó lángok miatt sokszor kellett az ágyukat sietősen otthagyva az utcára szaladniuk, ott pedig más emberekkel találkozniuk.

Ismerve a viktoriánus időkből örökölt brit mentalitást és szemérmességet, az a rémes eshetőség, hogy egy szál hálóingben, testük jelentős részét közszemlére téve mutatkozzanak „társaságban”, sokaknak – főként a nőknek – legalábbis vetekedett egy házukat érő bombatalálat borzalmaival.

A szezon újdonsága

Mit lehet ilyenkor tenni? Nos, a lapokban hamar megjelentek az első tanácsok, melyekben az állt, az emberek készítsenek az ágyuk mellé egy köpenyt, esetleg egy fejükre húzható kendőt, de az új igények hamarosan egy külön erre a célra rendszeresített hálóruha, a pizsama megjelenéséhez vezettek. A könnyű anyagból, laza szabással készült kabát és nadrág együttese hamarosan nagy népszerűségre tett szert, sok magazinban kifejezetten „a szezon újdonságaként” írtak róla.

Forrás: Luci Gosling/Twitter

A pizsamák jóval praktikusabbak voltak egy légitámadás esetén, mint a hálóingek, de természetesen a vásárlóiknak nem a praktikusság volt az egyetlen szempontjuk.

A zeppelinpizsamák készülhetnének egyszerű gyapjúból is, de anyaguk sokkal gyakrabban kínai, esetleg japán selyem. A legkedveltebb színek a sötétkék és a halvány rózsaszín”

– jegyezte fel a Guardian egy fanyalgó újságírója 1915 augusztusában. Voltak azonban, akik lelkesebben álltak az új divathullámhoz.

Szeretnék egy kis zep-pánikot, hogy felvehessem. Persze nem akarom, hogy bárki meghaljon”

– írta egy divatlap szerkesztője új, fekete selyempizsamájáról.

Éjszakai fejfedők Forrás: Lucie Whitmore/Twitter

A bombatámadások emellett nagy keresletet teremtettek a zilált frizurát eltakaró, stílusos, fejre köthető sapkák iránt is, ám a pizsamákkal ellentétben ezek hamar kimentek a divatból.

A pizsama viszont máig velünk maradt, és ez a ruhadarab is hozzájárult ahhoz, hogy a nyilvánosan nadrágban mutatkozó nők gondolata egyre kevésbé legyen szentségtörés, így a Zeppelinek nemcsak a hálóköntösök eltüntetésében, de a háború utáni női divat formálásában is szerepet játszottak.

Kiemelt fotó: Dominique Gonot/Ina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik