Kultúra

Az amerikai kisváros, amire két atombomba hullott, mégis mindenki túlélte

Az Észak-Carolina felett átrepülő bombázóból még lezuhanása előtt kidobták a bombákat, remélve, hogy egyik sem robban fel. Szerencséjük volt.

1961. január 24. teljesen átlagos napként indult, a goldsborói Seymour Johnson-légibázisról felszálló B-52g Stratofortress bombázó nyolcfős legénységének azonban magát a poklot jelentette.

A repülés közben történt légi üzemanyag-utántöltés során ugyanis észlelték, hogy a sérült jobb szárnyból egyre nagyobb tempóban ömlik kifelé az üzemanyag. A folyamatot azonnal leállították, majd a tenger felett maradva várni terveztek addig, míg a kerozin jó része egyszerűen elfogy, és biztoságosan megkezdhetik a leszállást.

B-52 az Andersen légibázison / fotó: U.S. Air Force

 

A szivárgás azonban egyre nagyobb méreteket öltött, a légibázis pedig rádión át szólította fel a legénységet az azonnali visszatérésre. A bázistól alig néhány kilométerre a pilóta aztán elvesztette az uralmat az óriási gép felett, a legénység pedig felkészült a katapultálásra: öten végül sikeresen földet értek, ketten a gép becsapódáskor haltak meg, a gépen tartózkodó nyolcadik ember pedig a zuhanó nehézbombázó elhagyása után vesztette életét.

Egy tiszta, rendes ház segít túlélni az atombombát
A higiéniától még a bomba is megijed – az atomkísérletek egyikéről készült film legalábbis ezt állítja.

A gépen szállított két termonukleáris bombát még a zuhanás első fázisában kiengedték, remélve, hogy az automatikusan kinyíló ernyőkkel azok szép lassan földet érnek majd, a gyújtási mechanizmus pedig nem indul be.

A földbe fúródott Mk.39 bomba / fotó: U.S. Air Force

 

A hirosimai robbanás kétszázhatvanszorosára képes Mark 39-esek egyike rendben földet is ért, másikuk azonban 1100 kilométeres órás sebességgel fúródott a földbe, és darabokra hullott. Mindkét esetben egyetlen kapcsolón múlt, hogy végül nem történt a Washington és New York lakóinak millióira nézve is könnyen végzetessé váló katasztrófa.

A darabok összegyűjtése / fotó: U.S. Air Force

 

A hadsereg azonnal megpróbálta összegyűjteni a darabokat, de a becsapódás környékén ma, ötvenhét évvel később is lapul a földben némi plutónium és uránium, melyek lelőhelyét egy kézben tartott sugárzásmérővel ma is lokalizálni lehet.

Az ötvenes években nem csak a kaszinók, hanem az atomrobbantások miatt is ömlöttek a turisták Las Vegasba
A város fő vonzerői egy évtizeden át nem a csörgő zsetonok, hanem a gombafelhők voltak.

Mennyisége azonban annyira alacsony, hogy a környéken élők, illetve átsétálók számára egyáltalán nem okoz egészségügyi károkat, hiszen egy átlagos röntgenfelvétel elkészítése által okozott sugárterheléssel sem érnek fel.

Fotó: RJHaas

 

A baleset egykori helyszínét 2012 óta emléktábla őrzi.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik