Kultúra

Egy tiszta, rendes ház segít túlélni az atombombát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 07. 14. 16:55

A higiéniától még a bomba is megijed – az atomkísérletek egyikéről készült film legalábbis ezt állítja.
Korábban a témában:

Az USA közel öt évtizeden át, 1945 és 1992 hajtott végre atomrobbantásokat – ezek jó részét, 928-at a Nevada Test Site-ként elhíresült, a kaszinóiról ismert Las Vegastól alig száz kilométernyire.

Az ötvenes éveket egyértelműen az óriási gombafelhőket okozó száz felszíni robbantások uralták, melyek során a tudósok az epicentrumtól meghatározott távolságra elhelyezett műtárgyak, illetve épületek sérüléseit is vizsgálták.

Vegas és a gombafelhők

A kísérletek komoly turisztikai vonzerőt is jelentettek a villogó neonreklámokkal megtömött Las Vegas számára – az ötvenes években például sorra szervezték itt a bombaváró bulikat, melyeken atomkoktélt és ingyenes napszemüvegeket osztogattak, sőt, évről évre megválasztották a Miss Atomrobbantást!

 

A jelenségről korábban itt írtunk bővebben.

Az ötvenes évek derekán, 1954-ben ezt a vizsgálatsort, illetve a hidegháborús frászt meglovagolva The House in the Middle (Ház a középpontban) címmel készült dokumentumfilm, mely három apró ház sorsát mutatja be.

A tizenkét perces, az 1953. május 8-án végrehajtott Upshot-Knothole Encore teszt felvételeit bemutató, illetve elemző filmet a rejtélyes kormányintézménynek hangzó nevű National Clean Up – Paint Up – Fix Up Bureau készítette, de az igazságtól ennél semmi sem állhat távolabb:

a cég ugyanis mindössze az amerikai festék-, lakk- és zománcgyártók néhányát tömörítő ernyőszervezet volt, ami arra akarta rávenni az embereket, hogy tartsák rendben az otthonukat, hiszen az úgy jóval ellenállóbb lesz az atombomba ellen.

Állításukat láthatóan a film képei is igazolják, hiszen az először látott két épület közül a szép állapotú, belül is rendbe tett bal oldali sérült meg kevésbé:

A következő képeken látott három apró faház közül pedig a szemetes kerttel rendelkező, illetve az évek óta festéket nem látott példány válik túlméretezett tábortűzzé:

Kérdés persze, hogy a film hatására hányan kezdték rohamtempóban megerősíteni, kifesteni, vagy épp rendbe tenni az otthonukat – hiszen, mint láthattuk, egy, a kanapéra hanyagul ledobott díszpárna is végzetes lehet –, de nem vagyunk egészen biztosak benne, hogy ez egy nagyobbacska támadás esetén bármit is segíthetne a túlélésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.