Kultúra

Egy tiszta, rendes ház segít túlélni az atombombát

A higiéniától még a bomba is megijed – az atomkísérletek egyikéről készült film legalábbis ezt állítja.

Az USA közel öt évtizeden át, 1945 és 1992 hajtott végre atomrobbantásokat – ezek jó részét, 928-at a Nevada Test Site-ként elhíresült, a kaszinóiról ismert Las Vegastól alig száz kilométernyire.

Az ötvenes éveket egyértelműen az óriási gombafelhőket okozó száz felszíni robbantások uralták, melyek során a tudósok az epicentrumtól meghatározott távolságra elhelyezett műtárgyak, illetve épületek sérüléseit is vizsgálták.

Vegas és a gombafelhők

A kísérletek komoly turisztikai vonzerőt is jelentettek a villogó neonreklámokkal megtömött Las Vegas számára – az ötvenes években például sorra szervezték itt a bombaváró bulikat, melyeken atomkoktélt és ingyenes napszemüvegeket osztogattak, sőt, évről évre megválasztották a Miss Atomrobbantást!

 

A jelenségről korábban itt írtunk bővebben.

Az ötvenes évek derekán, 1954-ben ezt a vizsgálatsort, illetve a hidegháborús frászt meglovagolva The House in the Middle (Ház a középpontban) címmel készült dokumentumfilm, mely három apró ház sorsát mutatja be.

A tizenkét perces, az 1953. május 8-án végrehajtott Upshot-Knothole Encore teszt felvételeit bemutató, illetve elemző filmet a rejtélyes kormányintézménynek hangzó nevű National Clean Up – Paint Up – Fix Up Bureau készítette, de az igazságtól ennél semmi sem állhat távolabb:

a cég ugyanis mindössze az amerikai festék-, lakk- és zománcgyártók néhányát tömörítő ernyőszervezet volt, ami arra akarta rávenni az embereket, hogy tartsák rendben az otthonukat, hiszen az úgy jóval ellenállóbb lesz az atombomba ellen.

Állításukat láthatóan a film képei is igazolják, hiszen az először látott két épület közül a szép állapotú, belül is rendbe tett bal oldali sérült meg kevésbé:

A következő képeken látott három apró faház közül pedig a szemetes kerttel rendelkező, illetve az évek óta festéket nem látott példány válik túlméretezett tábortűzzé:

Kérdés persze, hogy a film hatására hányan kezdték rohamtempóban megerősíteni, kifesteni, vagy épp rendbe tenni az otthonukat – hiszen, mint láthattuk, egy, a kanapéra hanyagul ledobott díszpárna is végzetes lehet –, de nem vagyunk egészen biztosak benne, hogy ez egy nagyobbacska támadás esetén bármit is segíthetne a túlélésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik