Kultúra

Az ötvenes években nem csak a kaszinók, hanem az atomrobbantások miatt is ömlöttek a turisták Las Vegasba

A város fő vonzerői egy évtizeden át nem a csörgő zsetonok, hanem a gombafelhők voltak.

Las Vegast ma az egymás nyakába épült óriási kaszinók, és a nyeremény elverésére ideális luxushotelek miatt ismerjük, de nem volt ez mindig így. 1951-ben ugyanis a csillogó játékbarlangoktól mindössze százöt kilométerre nyitották meg a Nevada Test Site néven elhíresült atomkísérleti helyszínt, ahol egy évtizeden belül száz, gombafelhővel is járó, Las Vegasból is látható robbanás történt – a turisták és a vegasiak nagy örömére.

vegas-b

969ec8629

A környéken mérhetően emelkedett a különböző daganatos megbetegedésekkel küzdők, vagy épp rákkal diagnosztizáltak száma, a sosem alvó kaszinóváros viszont ügyet sem vetett erre, sőt, az épületek tetejére bombaváró bulikat szerveztek, melyekhez természetesen atomkoktél, és ingyenes napszemüveg is járt, hogy a távoli villanás még véletlenül se zavarhassa a rendkívüli látványra vágyó nézők szemeit.

doomtown-iv-downtown-vegas-1958-with-mushroom-cloud-2010-copy

tumblr_mj1l3byou81s0vozto1_1280

4edf3d3f1

79da82669

4140fc603

1952-től négy alkalommal is megválasztották a helyi szépségkirálynőt, a Miss Atomic Blastot (Miss Atomrobbantás), Miss A-Bomb-ot, Miss Cue-t, vagy épp Miss Atomic Bomb-ot – a cím neve évről évre változott – is, de 1957-től erről szerencsére lemondtak, bár a következő években sem váltak ízlésesebbé a partik.

atomic-h

1963-ban, a kubai rakétaválság után aztán betiltották a felszín feletti atomrobbantásokat, a látványosság pedig épp olyan hirtelen szűnt meg, mint ahogyan alig több, mint egy évtizeddel korábban megjelent.

Fotók: BytesDaily, KNPR, Guerrilla World Press

Ajánlott videó

Olvasói sztorik