Kultúra

Rekordáron kelt el a Sikoly

Csaknem 120 millió dolláros árverési rekordáron kelt el Munch Sikolya. A katari királyi családhoz kerülhet.

Csaknem 120 millió dolláros rekordáron kelt el Edvard Munch (1863-1944) norvég expresszionista festő utolsó még magánkézen lévő, Sikoly című alkotása egy szerdai New York-i árverésen. Meg nem erősített hírek szerint a világ ötödik legdrágább festménye Katarba kerül. Az eladó, egy norvég magánszemély, saját Munch-múzeumot akar létesíteni a bevétel egy részéből. A Sotheby’s aukciósházban helyszíni tudósítások szerint a képért két telefonos licitáló vívott drámai küzdelmet, amely először megakadni látszott 80 millió dollárnál, de aztán nagy lendülettel indult újra a pattanásig feszült légkörű, zsúfolásig telt árverési teremben.

A Sikoly négy verziójából utolsóként még magánkézben lévő, 1895-ben festett alkotás ezzel világrekordot döntött a képárverések történetében. A korábbi csúcsot Pablo Picasso egy 1932-es alkotása tartotta 106,5 millió dollárral. Isztambuli arab források szerint Munch képét a katari uralkodóház vásárolta meg, amely már amúgy is magáénak mondhatja a világ legdrágább festményét, Paul Cézanne Kártyajátékosok című, februárban 250 millió dollárért eladott posztimpresszionista képét.

A világhírűvé vált Sikolyból ugyan négy példány készült, de a másik három norvégiai múzeumokban található, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag eladhatatlanok. Több felmérés szerint a Sikoly a művészettörténet második leghíresebb festménye a Mona Lisa után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik