Kultúra

A tévében: egy erdélyi milliomos és egy viharcsináló

Az időjárás teljhatalmú ura mellett a 60-as évekbeli sztárok nyűgjeivel és egy erdélyi milliomossal is megismerkedhetünk ma.

2012 a mínuszok éve lesz, kivéve a telet – ilyen enyhe időt biztos nem Sir August de Wynternek köszönhetünk, aki a Bosszúállók cmű filmben átveszi az irányítást az időjárás felett, és meteorológiai csapásokkal ostrozza a népet. Célja a világuralom, hogy a fenébe ne. Az őrült tudóst két ügynök feladata valahogy megállítani – vajon sikerül-e aignerszilárdot faragniuk a mániákusból? A nem teljesen komolyan vehető kalandfilm főbb szerepeiben Sir Sean Connery, Ralph Fiennes és Uma Thurman látható, ami már három ok, hogy a film+-ra kapcsoljunk 19:20-kor.

1962-ben sem volt egyszerű sztárnak lenni, de akkor mi van ma? Brigitte Bardot állítólag önmagát alakította Louis Malle Magánélet című filmjében, a tehetséges és szép modellből színésznővé váló nő történetét, aki először megcsömörlik a sikertől, majd a visszatérési kísérlete még nagyobb bajt csinál. Pedig akkor még nem kellett valóságshow-kban, reggeli beszélgetős fecsegdékben, műtrágyareklámokban domborítani a sikerhez. BB-n kívül még Marcello Mastroianni és maga Malle is látható a filmben. 21:30, Duna TV.

Aki ellenben egy klasszikus magyar történetet nézne egy igazi klasszikus rendező (Ádám Ottó) megformálásában, aki egy egykori sztáríró (Karinthy Ferenc) művét dolgozta fel – annak itt a Gellérthegyi álmok 1975-ből, melyben egy fiatal lány és fiú a Gellérthegyen húzódnak meg Budapest ostroma idején (mely lépés olyan logikusnak tűnik, mint egy asztmásnak jó mélyet szippantani egy zakcsó lisztből), mindkettejüknek van miért bújkálnia – vajon az óvatosságuk vagy az összefogás kényszerének ereje lesz nagyobb? A főszerepben Huszti Péter és Ferenczy Krisztina. 21:30, Duna World.

A maga korában ő is sok (akkor még nem létező) bulvárújságírónak tudott volna súgni, hisz személyesen ismerte II. Rákóczi Ferenc fejedelmet, mivel a kancellárja volt. Ráday Pál azonban nem a korabeli Blikkhez rohangált intim értesüléseivel (az első magyar újság, a Mercurius Veridicus amúgy a Rákóczi-szabadságharc idején indult, mégpedig a magyar oldal propagandaeszközeként), hanem mély barátságot alakytott ki a fejedelemmel, illetőleg A Fejedelem tanácsosa voltam megemlékezi Ráday feleségéről is, aki férje üzleti útjai alatt otthon tartotta a frontot. 23:05, Duna World

A mai üzletemberek közel azonos vidékről kissé máshogy élnek – vagy mégsem? Zsigmond Dezső Út Calarasiba című filmje egy tipikus amerikai karriert mutat be – Erdélyből. A maga szorgalmával, kitartásával milliomossá váló, de a gyökereivel tisztában lévő, szüleit, szűkebb pátriáját, sőt az erdélyi magyar hokit is erőteljesen támogató Kurkó János arcképét rajzolja meg ez a film, de nem Hollywood idealizáló, mindent színesre festő ecsetjét használván. 23:10, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik