Kultúra

A tévében: Sean Connery két vállra fekteti a szocializmust

Indul a német fociszezon, kaput a szocializmusnak, oda a Rolling Stones snooker-asztala, Aczél él.

Lassan egész Európában beindulnak a futballbajnokságok, ahogy itthon ez már meg is történt. Németországban is készülnek a csapatok, ennek érdekében és jegyében a LIGA Total! Cup keretein belül a német csapatok legjobbjai csapnak össze (Mainz, Hamburg, Bayern és Dortmund). Ma este a Bayern-Hamburgot nézhetjük meg a sport1-en 20:15-től, hogy szokjuk kicsit az igazi foci hangulatát.

1990: a szocializmus éppen megadja magát a kapitalizmusnak, a történelemben versengő ideák harcának vége, mondja Fukuyama, és elkészül a Vadászat a Vörös Októberre című film, melyben egy modern szovjet atom-tengeralattjáró elindul az amerikaiak felé – de a torpedók helyett a tengeralattjáró szovjet kötelékekből való kioldása a célja. A litván kapitány vezette úszó fegyvert az USA mindazonáltal ellenségként fogadja, de a valamit kapiskáló szovjet haderő sem meleg kézrázásáért ered a nyomába. A szocializmus bukását Sir Sean Connery személyesíti meg, ahogy az egykori 007-es romba dönti a szovjet sereget. Szép történelmi pillanat játékfilmben 20:25-től a TV2-n.

Szép lélektani feladvány Sydney Pollacktól a Zuhanás. Egy férfi és egy nő találkozik abból az apropóból, hogy párjaik lezuhantak egy repülőn. A két áldozat mintha ismerte volna egymást, sőt mintha titkos kapcsolatuk lett volna. A férfi rendőr, ezért tovább nyomozna, hogy kiderüljön az igazság, a nő ellenben választásra készülő politikus, és jegelné az ügyet. A közös ügy és az ellentétes érdek mellett lassan valami harmadik is megjelenik a két ember viszonyában. Kristin Scott Thomas és Harrison Ford egyik fontos filmje 21:25-től a Viasat3-on. 

Az aukciók világában tehetünk meg pár lépést a Ki ad többet? műsorával, amelyben a Rolling Stones snooker-asztalát is elárverezi Paul, a rokonszenves árverő, aki direkt a ritkaságok felkutatásával és elárverezésével foglalkozik. 22:00, Discovery Channel

A közelmúlt egyik legfontosabb alakját idézi meg a XXI. század műsora. Aczél György (felvett vezetéknevét Sztálin inspirálta) ráadásul a jelenben is él-virul, szelleme ott él szinte minden hivatásos művészben és művészetpolitikusban. A történelmi Aczéllal mindenki konyakozós viszonyban volt Poppertől Helleren át Jancsóig, megkerülhetetlen pozícióját általában a műveltségének hangoztatásával (és cinizmussal) próbálták szalonképessé tenni. (Arra leszek én kíváncsi, amikor nyilvános lesz az a könyvtári gyűjtemény, amelyben a neki dedikált könyvek százai vannak.) A téma iránt érdeklődőknek érdemes megnézni Vargha Ágota dokumentumfilmjét, de elnagyolt képnek tán megteszi az RTL Klubon 23:25-től vetített ismeretterjesztő bulvárműsor is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik