Kultúra

Egyiptomi múmiák a Szépművészetiben

A június 9-én nyíló kiállításon négy, a múzeum tulajdonában lévő múmiát is láthat a közönség.

A tárlat segít megismerni a régi egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak halotti művészetét, emellett egy arcrekonstrukciós vizsgálatból az is kiderül, hogy nézett ki az egyik, több ezer évvel ezelőtt elhunyt ember.

A múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiáról eddig keveset tudtak a szakemberek. Korukat, történetüket, mumifikálásuk módját, haláluk okát mostanáig jórészt homály fedte.

A Budapest Múmia Projekthez kapcsolódó tanulmányokból kiderült, hogy a Rer nevű múmia egy Kr.e. 4-3. században, erős fizikai trauma hatására meghalt nő maradványati rejti. Eközben egy másik múmia, az ugyancsak a Kr. e. 3. századból származó Hortesznaht arcát a koponyáról készített CT-felvételek alapján rekonstruálták.

A Szépművészetiben látható lesz majd az úgynevezett “szombathelyi múmia” – amelyet 1896-ban vásárolt Egyiptomban Kunc Adolf prépost – , valamint a “kicsomagolt múmia” is. Az utóbbit borító sötét anyagot a kutatók növényi gyantaként azonosították, amely alátámasztja, hogy a benne megőrződött testet a Kr.e. 2-1. században, a késő Ptolamaiosz-korban mumifikálták.

A tárlathoz kapcsolódóan 3D-s film ad átfogó képet arról, milyen kutatásokat végeztek el a múmiákon.

Videó a Budapest Múmia Projekt kutatásáról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik