Tudomány

Belekukkantanak a magyar múmiákba

A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai.

A leleteket először hagyományos módszerekkel vizsgálják meg a kutatók a múzeumban, majd a múmiákat az egyetemre szállítják. A sterilitás szabályait szem előtt tartva egyenként vetik alá a computer-tomográfiai (CT) vizsgálatnak.

A leletekről így háromdimenziós, a további kutatások szempontjából jól használható modellek készülnek. A modellekből a Szépművészeti Múzeum 2011 júniusára tervez kiállítást.

A vizsgálat a Budapest Múmia Projekt, melynek célja a múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött négy ókori múmia minél teljesebb megismerése.

A CT-vizsgálatok felvételei alapján olyan modellek készülnek, amelyek segítségével a múmiák a későbbiekben anélkül lesznek vizsgálhatóak a kutatók számára, és bemutathatóak a múzeumi nagyközönségnek, hogy a szigorúan klimatizált környezetben tartott eredeti testeket újból mozgatnák.

Kiderülhet, milyen betegségben szenvedtek, mi okozta halálukat, de feltehetően azt is pontosabban tudják meghatározni, hogy melyik korban éltek, vagy milyen amulettekkel látták el a halottakat túlvilági utazásuk megkezdése előtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Elődeink nyomában CT-képalkotással (radiologia.blog.hu)
Mi az a paleoradiológia? (radiologia.blog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik