Tudomány

Belekukkantanak a magyar múmiákba

Administrator

2011. 03. 30. 07:49

A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai.
Korábban a témában:

A leleteket először hagyományos módszerekkel vizsgálják meg a kutatók a múzeumban, majd a múmiákat az egyetemre szállítják. A sterilitás szabályait szem előtt tartva egyenként vetik alá a computer-tomográfiai (CT) vizsgálatnak.

A leletekről így háromdimenziós, a további kutatások szempontjából jól használható modellek készülnek. A modellekből a Szépművészeti Múzeum 2011 júniusára tervez kiállítást.

A vizsgálat a Budapest Múmia Projekt, melynek célja a múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött négy ókori múmia minél teljesebb megismerése.

A CT-vizsgálatok felvételei alapján olyan modellek készülnek, amelyek segítségével a múmiák a későbbiekben anélkül lesznek vizsgálhatóak a kutatók számára, és bemutathatóak a múzeumi nagyközönségnek, hogy a szigorúan klimatizált környezetben tartott eredeti testeket újból mozgatnák.

Kiderülhet, milyen betegségben szenvedtek, mi okozta halálukat, de feltehetően azt is pontosabban tudják meghatározni, hogy melyik korban éltek, vagy milyen amulettekkel látták el a halottakat túlvilági utazásuk megkezdése előtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Elődeink nyomában CT-képalkotással (radiologia.blog.hu)
Mi az a paleoradiológia? (radiologia.blog.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.