Vastag hótakaróra ébredtek a tiroliak szombaton, Alsó-Ausztriában egyre kritikusabb a helyzet

Olvasónk képet is küldött a havas tiroli tájról.

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait. A DerStandard nevű osztrák lap élő hírfolyamban számol be az ausztriai történésekről. A cikk szerint Alsó-Ausztriában különösen kritikus a helyzet, a tűzoltóknak 160 helyszínre kellett kivonulniuk éjszaka. A sárlavina elzárta a vasútvonalat Friedberg és Aspang között az alsó-ausztriai ipari negyedben. Bécs városának vezetése pedig azt tanácsolja az embereknek, hogy hétvégén kerüljék a Liesing és Wienfluss patakok környékét.

Közben próbálják megerősíteni az árvízvédelmet. Így tesznek egyébként Csehországban és Lengyelországban is, utóbbi helyen két falut is evakuálni kellett az árvíz miatt. Budapesten harmadfokú árvízvédelmi készültség jöhet, éjféltől már nem is lehet parkolni az alsó rakparton. A Murán komoly, a Lajtán és a Rábán extrém árhullám várható, utóbbi két folyón rekordok dőlhetnek, árvízi szükségtározót is megnyithatnak. Vészhelyzetről azonban nincs szó – erről ebben a cikkünkben írtunk.

Nemcsak kiadós csapadékot hozott a Boris nevű mediterrán ciklon, de komoly lehűlést is. Bécsben, Linzben, Salzburgban is 10 fok alatt marad a hőmérséklet, miközben a magasabb tájakon már esik a hó. A 24.hu olvasója Tirol tartományból, az 1136 méter magasan fekvő Leutasch településről küldött képeket. Olvasónk bejegyzése szerint itt reggelre 30-40 cm friss hó esett le.

Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

A sielok.hu cikke szerint szombat déli 12 óra és vasárnap déli 12 óra közt, azaz 24 órás időintervallumban extrém csapadékmennyiségekre készülhetünk Tirol keleti felétől (kb Kufsteintől keletre) egészen a Bécsi-erdőig. Egy nap alatt annyi csapadék várható, mint amennyi normális esetben két-három hónap alatt esik le.

Obertauernben a friss hírek szerint 50 cm friss hó hullott az éjszaka, és arra számítanak, hogy még legalább ugyanennyi esni fog a következő órákban.