Az amerikai külügyminiszter telefonon beszélt az ukrán külügyek új irányítójával

A héten kinevezett Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

A héten kinevezett Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

A tárgyalásról mindössze annyit közöltek, hogy:

az Egyesült Államok továbbra is segítséget nyújt Kijevnek katonai, gazdasági és humanitárius téren, valamint az ukrán gazdaság helyreállításában.

Mint mi is beszámoltunk róla, Dmitro Kuleba előző ukrán külügyminiszter szerdán nyújtotta be lemondását egy nagyszabású kormányátalakítás részeként.

Mandel Ngan / AFP

Korábban öt másik miniszter és miniszterelnök-helyettes, valamint az állami vagyonkezelő vezetője kérte felmentését a parlamenttől, mely csütörtökön ezt jóvá is hagyta.

Távozott két miniszterelnök-helyettes: Irina Verescsuk és Olga Sztefanisina. Lemondott az igazságügyi miniszter, Denisz Maljuszka, és távozott a stratégiai iparért felelős vezető, Olekszandr Kamisin is, valamint lemondott a környezetvédelmi miniszter, az állami tulajdonért felelős alap vezetője is.

Volodimir Zelenszkij államfő szerint a személycserékre Ukrajna kormányának megerősítése érdekében van szükség.