Kilőtt az olívabogyó ára: tonnaszámra lopják a bűnszervezetek Spanyolországban

A gyümölcsök és az azokból készülő, folyékony arany már régóta vonzza a bűnbandákat és a hamisítókat a mediterrán országokban.

Spanyolországban az olívabogyó szüreti szezonjának kora őszi kezdetével a tolvajok és a profi bűnözőbandák célkeresztjébe is kerül az értékes gyümölcs. A Sevilla tartománybeli Albaida del Aljarafe város közelében a Guardia Civil csendőrség már 465 kilogramm olíva elrablását akadályozta meg a héten, írta a Guardian.

A rendőrök hét embert az olajbogyó „szabálytalanul gyűjtéséért” tartóztattak le, köztük egy nővel, aki, állítása szerint, pénzt kapott egy hatfős rablócsapat felfogadásáért és felügyeléséért. Hamis rakományokmányokat is találtak náluk, amelyek segítségével a lopott olívabogyókat, származásukat és nyomon követhetőségüket tekintve, hamis adatokkal értékesíthették volna. A gyümölcsöket azóta visszaszolgáltatták jogos tulajdonosuknak.

Spanyolországban az elmúlt négy évben az olívaolaj ára közel megháromszorozódott, egy liter kiváló minőségű, extra szűz olaj ára 5 euróról 14 euróra nőtt. Az áremelkedés hátterében a kedvezőtlen időjárási körülmények állnak. A szárazság és a hőhullámok súlyosan érintették a spanyol termelést, de hasonló problémákkal küzdenek más olajbogyó-termelő országok is, mint Görögország, Olaszország, Portugália, Törökország és Marokkó.

A Guardia Civil szerint a 2023–24-es szüreti szezonban 48 embert tartóztattak le olajbogyólopásért és 371 ellen indult nyomozás, miközben

213.489 kg olajbogyót szereztek vissza a szezon során.

„Csak Sevilla tartományban 129 személy ellen indítottak nyomozást vagy tartóztattak le, többek között, olajbogyólopás, hamis papírok birtoklása, csalás és egyéb, az olajbogyó betakarításával kapcsolatos bűncselekmények miatt”, írta a rendőrség közleménye. A tartományban a hatóság 150.000 kg lopott olajbogyót és közel 100 ötliteres palack olívaolajat foglalt le, amelyeken, hamis címkéken, az volt írva, hogy tartalmuk sokkal jobb minőségű, mint amilyen valójában.

A gyümölcsök és az azokból készülő, folyékony arany már régóta vonzza a bűnbandákat és a hamisítókat. Tavaly decemberben a spanyolországi és olaszországi rendőrség 11 embert letartóztatott és több mint 5000 liter hamisított olívaolajat foglalt le egy nemzetközi bűnszervezet feloszlatása után, amely az olcsó olívaolajat, újracímkézve, drágább fajtaként adta el.