Az ukránok január elsejétől leállítják a Magyarországot orosz olajjal ellátó Barátság csővezetéket

Mihajlo Podoljak közölte, hogy 2025 első napjától fogva leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése.

2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése

– közölte egy interjúban pénteken Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója. Az ukránok lépése az orosz földgáz országukon keresztüli tranzitjának leállításával kapcsolatos tervekhez tartozik. Korábban Zelenszkij arról beszélt, hogy nem hosszabbítják meg azt a Gazprommal kötött, az év végén lejáró szerződést, amely szerint a Testvériség-vezetéken továbbítják az orosz olajat Közép-Európába, köztük Magyarországra is, írja a hvg.hu.

Podoljak a pénteki interjúban arról beszélt, hogy nem orosz gázt Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani a Testvériségen keresztül. „Lehet például közép-ázsiai gáz. Mostanra Európa diverzifikálta olaj- és gázellátását, Oroszország már nem játszik olyan fontos szerepet, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ha egy ország például kazah vagy azerbajdzsáni gázt akar, mi készek vagyunk továbbítani azt. Ehhez szükség van olyan szerződésekre, amelyek rendezik a logisztika és a pontos igények kérdéseit és meghatározzák, hogy Ukrajna milyen tranzitszerepet játszik.

Emellett hozzáteszem még azt is, hogy 2025. január 1-től leáll a Barátság olajvezeték”

– mondta ki az elnök tanácsadója ezen a ponton az új bejelentést.

Podoljak szerint a vezetékek leállításával, az orosz energiahordozók kizárásával Moszkva a legjobb piacát veszti el. „Európa megbízható és jó piac volt, az oroszok itt érték el a legnagyobb hasznot. Európában most mindenki azon dolgozik, hogy Oroszország ne játsszon szerepet a földrészen” – mondta.

Az ukrán elnöki tanácsadó a Barátság esetében nem mondott olyat, hogy azon nem orosz olajat továbbra is szállítanának, pontosítás híján a teljes leállításként érthetjük az által elmondottakat, írja a hvg.hu. Ha valóban ez a helyzet, úgy Magyarország kőolaj-ellátási biztonsága komolyan sérülhet, csővezetéken a Barátság mellett ugyanis csak az Adria vezetéken tudunk olajat importálni Horvátország felől.

A lap megkereste a MOL-t, hogy reagáljanak a hírre. A cég azt írta válaszában, hogy

a MOL ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak.

Ukrajna júliusban leállította a Barátság vezetéken a Lukoil orosz energetikai cég által kereskedett olajnak a szállítását. A magyar kormány szerint ezzel veszélybe sodorták az energiabiztonságunkat, az Európai Bizottság szerint viszont ez nincs így, mert más vállalat olaja ettől még érkezhet – jelenleg – ezen a csővezetéken.