Élő Nagyvilág

A gázai tömegsírokban talált halottak nagy részét nem sikerült azonosítani

Jehad Alshrafi / ANADOLU / Anadolu via AFP
Jehad Alshrafi / ANADOLU / Anadolu via AFP

A háború legfontosabb szerdai híreit itt lehet visszaolvasni.

Egy izraeli légicsapásban életét vesztette egy belga segélyszervezet munkatársa

Életét vesztette a gázai Rafah palesztin várost érő egyik izraeli légicsapásban egy belga segélyszervezet 33 éves munkatársa és annak 7 éves kisfia – jelentette be Caroline Gennez belga fejlesztési miniszter csütörtöki sajtóközleményében. „Mély szomorúsággal és elszörnyedéssel értesültünk Abdallah Nabhan kollégánk és hétéves fia, Dzsamál haláláról, akik szerda este vesztették életüket, miután az izraeli hadsereg légicsapást hajtott végre Rafah keleti részén” – írta a miniszter.

A közlemény szerint Abdallah Nabhan az Enabelnél, a belga szövetségi kormány fejlesztési ügynökségénél állt alkalmazásban, és egy kisvállalkozás-fejlesztési projekt keretében tevékenykedett a Gázai övezetben.

„A polgári infrastruktúra és az ártatlan civilek elleni bombázások ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal és a háborús törvényekkel. Az izraeli kormányt nyomasztó felelősség terheli” – hívta fel a figyelmet Caroline Gennez.

(MTI)

Gyerekek is lehetnek a gázai kórházak közelében feltárt tömegsírokban

A gázai tömegsírokból előkerült 392 holttestből csak hatvanötöt tudtak azonosítotani a hozzátartozók – közölte Jámen Abu Szulejmán, a Hán Júnisz-i polgári védelem vezetője. A holttestek többségét előrehaladott bomlás vagy csonkítás miatt nem sikerült azonosítani – tette hozzá, és utalt arra, hogy egyes áldozatokat megkínozhattak.

Abu Szulejmán ezután felszólította a világ vezetőit, gyakoroljanak nyomást, hogy „azonnal véget vessenek a népünk elleni agressziónak”, valamint hogy a humanitárius szervezeteket és a nemzetközi médiát engedjék be a gázai övezetbe a tömegsírral kapcsolatos vizsgálatok elvégzése céljából.

A Fehér Ház korábban közölte, hogy „válaszokat vár” az izraeli hatóságoktól, miután tömegsírokat találtak két gázai kórházban, amelyeket az izraeli ostromok során leromboltak.

Az AFP által közölt korábban hírek szerint egészségügyi dolgozók közel 340, állítólag az izraeli erők által megölt és eltemetett ember holttestét tárták fel a Hán Júnisz-i Nasszer kórházban. A jelentések emellett további mintegy 30 holttestről számoltak, ezeket két külön tömegsírban eltemetve a gázavárosi Al-Sífa kórház udvarán találták meg.

A Nasszer kórház tömegsírjaiban talált holttestek egy része gyermekeké – mondta Mohamed Mugír, a palesztin polgári védelem tagja, aki fényképes és videót is közreadott az emberi maradványokról.

Nadav Shoshani őrnagy, az izraeli hadsereg szóvivője azt állította, hogy a Nasszer kórháznál talált tömegsírt „néhány hónapja gázaiak ásták”.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a „palesztinok által eltemetett holttesteket” vizsgáltak a túszokat kereső katonák, de azokkal az állításokkal nem foglalkoztak, amelyek szerint izraeli katonák állnának a gyilkosságok mögött.

(The Guardian / Al Jazeera / AFP)

Öt ember, köztük két kisgyerek meghalt Izraeli légicsapásokban

Palesztin kórházi források szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városra mért izraeli légicsapások legalább öt ember halálát okozták csütörtök éjszaka.

A csapásokban meghaltak között volt két gyermek, akiket a kórházi feljegyzések szerint a hatéves Sám Naddzsár és a nyolcéves Dzsámál Nabahan személyeként azonosítottak.

A terület 2,3 milliós lakosságának több mint fele Rafahban keresett menedéket az izraeli támadások elől, ám Izrael itt is szinte naponta hajt végre támadásokat, és úgy tűnik, hogy a város elleni offenzívára készül.

(The Guardian)

Hamász: Feloszlatná magát a szervezet katonai szárnya, ha Izrael elfogadná a kétállami megoldást

Feloszlatná katonai szárnyát, és politikai pártként működne tovább a Hamász, ha Izrael elfogadná a kétállami megoldást az 1967 előtti határoknak megfelelően – mondta egy szerdai interjúban Halil al-Hajja, a szervezet egyik ismert politikusa.

Halil al-Hajja a Palesztin Törvényhozó tanács tagja, aki másokkal együtt Gázavárost képviseli a testületben.

LOUAI BESHARA / AFP Halil al-Hajja (jobbra) Damaszkuszban tett látogatása során 2022. október 19-én.

Associated Pressnek adott interjúban a politikai vezető elmondta: az iszlamista fegyveres csoport hajlandó ötéves vagy annál hosszabb tűzszünetet kötni Izraellel, és leteszi a fegyvert is, ha a független palesztin állam a feltételeknek megfelelően létrejön. Mindez – hangsúlyozta a hírügynökség – jelentős engedménynek tűnik a korábbiakhoz képest a hivatalosan Izrael elpusztítása mellett elkötelezett militáns csoport részéről.

Az Isztambulban készült interjúban al-Hajja arról is beszélt, hogy a Hamász csatlakozni szándékozik a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, amelyet a rivális Fatah frakció vezet, hogy egységes kormányt alakítsanak Gáza és Ciszjordánia számára. Mint mondta: a Hamász kész volna elfogadni „egy teljesen szuverén palesztin államot Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatokkal összhangban”, Izrael 1967 előtti határainak megfelelően.

Emlékeztetőül: a legitim Palesztin Hatóság szintén független állam létrehozására törekszik Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és Gázában, vagyis az 1967-es közel-keleti háborúban Izrael által elfoglalt területeken. A kétállami megoldást a világ országainak túlnyomó többsége támogatja, ám a szélsőjobboldali izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kormánya kategorikusan elutasítja ennek lehetőségét. Így elég valószínűtlen, hogy Izrael fontolóra venne egy ilyen forgatókönyvet.

Al-Hajja az interjúban arra nem tért ki, hogy a kétállami megoldás elfogadása az Izraellel fennálló palesztin konfliktus végét jelentené-e, vagy csak átmeneti lépés lenne.

Európai hadihajó fogott el két ellenséges drónt az Ádeni-öbölben

Az Európai Unió Vörös-tengeri haditengerészeti missziójában szolgáló görög hadihajó elfogott két, harci drónt, amelyeket a jemeni húszi fegyveresek lőttek ki egy kereskedelmi hajóra – közölte csütörtökön a görög védelmi minisztérium meg nem nevezett illetékese.

Csütörtök reggel a görög Hydra fregatt rálőtt két drónra, miközben egy kereskedelmi hajót kísért az Ádeni-öbölben

állította egy minisztériumi forrás a Reutersnek. A lövésekkel az egyik drónt megsemmisítették, a másikat elhárították – derült ki a híradásból. Az incidens részleteit egy másik védelmi forrás is megerősítette.

Görögország egy fregattal csatlakozott az Aspides nevű európai uniós misszióhoz, amely februárban indult, hogy segítsen megvédeni a fontos tengeri kereskedelmi útvonalat az Irán által támogatott húszi milícia drón- és rakétatámadásaitól.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik