A következő élő közvetítés része Oroszország szerint Lengyelország katonai célponttá válhat, atomfegyvereket telepítenek Fehéroroszországba

Indulhatnak az Ukrajnának szánt amerikai fegyverek

JUNI KRISWANTO / AFP
JUNI KRISWANTO / AFP

Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros katonai segítséget hagyott jóvá és indít útnak Ukrajna számára – közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Joe Biden elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott 60,8 milliárd dollárról szóló, az ukrajnai támogatási keretet is tartalmazó, nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot.

A bejelentés szerint az újrainduló amerikai szállítások első eleme egyebek mellett

  • légvédelmi rakétákat,
  • HIMARS mobil rakétatüzérségi eszközökben használható lövedékeket,
  • egyéb lőszereket,
  • páncéltörő és precíziós eszközöket,
  • valamint járműveket tartalmaz.

„Egy erős üzenetet küldünk ma az amerikai vezető szerepet illetően, amikor támogatást nyújtunk Ukrajna harcához az oroszországi agresszióval szemben” – fogalmaz a külügyminisztérium közleménye.

A rendszeres amerikai fegyverszállítások és biztonsági segítségnyújtás 2023 vége óta szünetelt, amikor elfogyott az erre a célra a Kongresszus által korábban jóváhagyott költségvetési keret.

A RIA Novoszty arról írt, hogy információik szerint a Pentagon ATACMS műveleti-taktikai rakétákat is átadott Kijevnek. Az ATACMS egy operatív-taktikai ballisztikus rakéta, amelyet a Lockheed Martin fejlesztett ki. Több rakétaindítóból, köztük az M142 HIMARS-ból is indítható.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik