Nagyvilág

Celebekkel teli a névsor, de érdemes óvatosan kezelni a most nyilvánosságra került Epstein-listát

US District Court for the Southern District of New York / AFP PHOTO
Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell egy bizonyítékként bemutatott fotón, ami a brit királyi család nyári rezidenciáján, a Balmoral-kastély egyik faházának teraszán készült.
US District Court for the Southern District of New York / AFP PHOTO
Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell egy bizonyítékként bemutatott fotón, ami a brit királyi család nyári rezidenciáján, a Balmoral-kastély egyik faházának teraszán készült.
Titokban készített szexvideókról, lányokat „fiatalon szerető” exelnökről és más megdöbbentő dolgokról is szó van a Jeffrey Epstein ügyében január elején nyilvánosságra hozott dokumentumcsomagokban, amelyeknek köszönhetően minden eddiginél átfogóbb képet kaphatunk a milliárdos pedofilhálózatáról. De a valós információmorzsák árnyékában megalapozatlan teóriák is szárnyra kaptak.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, január első napjaiban több száz oldalnyi dokumentumot hoztak nyilvánosságra Jeffrey Epstein egykori pedofilhálózatának ügyében. A 2024 elején másodjára – immár a korábban kitakart közel kétszáz név felfedésével – nyilvánosságra hozott dokumentumokban olyan ismert személyek is szerepelnek, mint Bill Clinton, Donald Trump, András herceg, David Copperfield, Michael Jackson vagy Stephen Hawking.

Ám az a tény, hogy valaki feltűnik ezekben a dokumentumokban, nem jelenti automatikusan azt, hogy az illető valami törvénybe ütközőt is elkövetett volna. Ráadásul a 2008-ban börtönbüntetésre ítélt, majd a fiatal lányokat professzionálisan becserkésző hálózatához köthető hasonló vádak miatt 2019 nyarán újra letartóztatott, az előzetesben rejtélyes körülmények között – hivatalosan öngyilkosságban – elhunyt üzletember története különböző összeesküvés-elméletek táptalajává vált.

Olyannyira, hogy még a saját ügyvédjei is megkérdőjelezték, valóban öngyilkos lett-e a hírek szerint a cellájában felakasztva megtalált Jeffrey Epstein.

Amikor december végén egy New York-i bírónő úgy határozott, hogy a korábban a nevek kitakarásával bemutatott dokumentumokat újra nyilvánosságra kell hozni – immáron a nevek kitakarása nélkül –, akkor sokan azt hitték, hogy hamarosan egy „pedofillistát” ismerhetünk meg. Egy olyan listát, amin azok az emberek szerepelnek, akik meglátogatták a kiskorú lányokat szisztematikusan szexre kényszerítő üzletember pedofilszigetnek csúfolt privát karibi szigetét, az Amerikai Virgin-szigetekhez tartozó Little Saint Jamest.

Emily Michot / Miami Herald / Tribune News Service / Getty Images Jeffrey Epstein azóta lefoglalt és új gazdára találó szigete, Saint James Island a néhai milliárdos villájával.

Ám ilyen listáról nincs szó: a nyilvánosságra hozott öt dokumentumcsomagban ugyanis egy 2015-ös, peren kívüli megegyezéssel végződött rágalmazási ügy iratai szerepelnek. A pert Jeffrey Epstein talán legismertebb áldozata, Virginia Giuffre indította a férfi és a fiatal lányok behálózását irányító bűntársa Ghislaine Maxwell ellen, aki a magánéletben is az üzletember partnere volt, és 2020-ban szintén börtönbe került a hálózatban betöltött vezető szerepe miatt. Azóta 20 éves börtönbüntetésre ítélték.

A szóban forgó iratcsomagok leginkább olyan tanúvallomásokat és emaileket tartalmaznak, amelyek árnyalják a képet. Nem pedofilok neveit vagy bizonyítható bűntetteit, pláne nem készpénzként kezelhető információkat tartalmaznak – csupán újabb apró morzsákat.

Loretta Preska bírónő azért is döntött a felfedett nevekkel teli dokumentumok nyilvánosságra hozatala mellett, mert nagyrészt eddig is ismert neveket és információkat tartalmaznak.

Voltak, akikkel csak felvágott

Az újonnan bemutatott információkat már csak azért is érdemes óvatosan kezelni, mert az idézett per tárgyalótermen kívüli megegyezéssel ért véget, ráadásul nem büntetőügyről volt szó. Ráadásul Epstein szeretett felvágni a híres ismerőseivel anélkül, hogy bármivel is alátámasztotta volna az állításait.

Cate Blanchett, Leonardo DiCaprio és Bruce Willis neve például a Sky News összeállítása szerint csupán azért merült fel az ügy kapcsán, mert az egyik áldozat, Johanna Sjoberg a vallomásában azt mondta: előfordult, hogy Epstein telefonálgatott, miközben ő masszírozta, majd, miután letette a telefont, azt mondta neki, hogy épp ezekkel a sztárokkal beszélt. Valójában nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy ténylegesen az ismerősei lettek volna.

De – az Epsteintől teljesen függetlenül kisfiúk zaklatásával megvádolt – Michael Jacksonról is csak annyit mondott Sjoberg, hogy találkozott vele Epstein floridai, Palm Beachen található házában. Arra a kérdésre viszont nemmel felelt, hogy megmasszírozta-e.

Ahogy David Copperfieldről is csak annyi kompromittáló információ van a dokumentumokban, hogy egyszer részt vett Epsteinnél egy vacsorán, amin az egyik áldozat is jelen volt.

Az élete nagy részét izomsorvadása miatt kerekesszékben töltő Stephen Hawkingról az ügy legújabb fejleményeinek árnyékában elterjedt, hogy a szigeten részt vett az egyik orgián. Az elméleti fizikus neve valójában egyetlen egyszer szerepel egy 2015-ös emailben, amiben Jeffrey Epstein arra kérte Ghislaine Maxwellt, hogy találjon bárkit Virginia Guiffre családtagjai vagy barátai közül, aki segíthet megcáfolni azt az állítását, miszerint Stephen Hawking részt vett a szigeten egy olyan orgián, amin fiatalkorú lányok is voltak.

A Hawkingról szóló vádaknak csupán annyi táptalaja volt, hogy készült róla egy fotó Epstein szigetén, amikor a milliárdos – még 2006-ban – szervezett egy gravitációról szóló konferenciát több világhírű fizikus részvételével az egyik szomszédos szigeten. Ám ekkor a legextrémebb program az volt, amikor a tudósokat elvitték egy tengeralattjáró-túrára.

András hercegről, Bill Clintonról és Richard Bransonról akár korhatáros felvételek is készülhettek

Az ötödik csomag iratban ismét előkerültek egy harmadik áldozat súlyos vádjai. Sarah Ransome a Sky News szerint arról számolt be egy üggyel foglalkozó riporternek írt emailben, hogy az egyik, szintén beszervezett barátnője többször is lefeküdt Donald Trumppal – aki a barátnő szerint nagyon sok áldozattal került intim kapcsolatba, mielőtt még elnökké választották.

Sőt, egyszer, amikor a két barátnő közösen zuhanyozott, Ransome-nak az is feltűnt, hogy a meg nem nevezett barátnő mellbimbói nagyon be vannak gyulladva – amire a barátnő azt felelte: tudja, nagyon kellemetlen, de Trump odavan a mellbimbóiért.

Azonban nem ez volt a legsokkolóbb dolog, amit Ransome a barátnőjétől hallott, hanem az, hogy Epstein állítólag kamerára vette – vélhetően az érintettek beleegyezése és tudta nélkül –, hogy Bill Clinton, András herceg vagy Richard Branson brit milliárdos fiatal lányokkal szexel.

Davidoff Studios / Getty Images Donald és Melania Trump a házasságuk előtt Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell társaságában a későbbi elnök rezidenciáján, a Mar-a-Lago Clubban 2000-ben.

Ransome a 2016-ban kelt levélben azt állította, hogy ő is rendelkezik ilyen felvételekkel, amiket soha nem mutatott be senkinek. A könyvében és a későbbi nyilatkozataiban viszont már azt állította, hogy az egészet csak azért találta ki, mert így akarta a figyelmet felhívni Jeffrey Epstein rémtetteire. Ugyanakkor a dokumentumcsomagok nyilvánosságra kerülésekor a brit ITV reggeli műsorában már azt mondta:

korábban azért vonta vissza ezeket a vádakat nyilvánosan, mert megfélemlítették Epsteinék, és a felvételek valóban léteznek. Sőt, a titkos videórögzítési módszer nyílt titoknak számított a beszervezett nők és lányok között.

A pedofil milliárdossal hírbe hozott férfiak természetesen már akkor is tagadtak mindent, amikor Ransome vádjai, majd azok cáfolata megjelent a médiában.

Bill Clintonra az egyik vallomás szerint egyszer még azt is mondta Epstein, hogy „fiatalon szereti” a lányokat. De az exelnök képviselői Ransome vádjait cáfolandó csak azt ismerték el a lenti fénykép miatt, hogy Clinton utazott Epstein – köztudatban Lolita Express néven ismert, gyakran az áldozatok szállítására is használt – magángépén. De nem volt köztük közeli viszony, az elmúlt húsz évben például nem is találkoztak.

András hercegről Virginia Giuffre azt állította, hogy 17 éves korában három alkalommal is le kellett feküdnie vele. A vádak és a rosszul sikerült BBC-s interjú árnyékában a nyilvánosságtól visszavonuló yorki hercegről az is kiderült a dokumentumokból, hogy igen nagyvonalú volt, amikor 12 millió fontért (mai árfolyamon közel 5,3 milliárd forintért) peren kívül megegyezett Giuffre-val.

A 2016-os vallomása szerint Guiffre 10–15 ezer dollárt (3,5–5,2 millió forintot) kapott az együttlétekért, egy médiavállalat pedig 160 ezer dollárt – mai árfolyamon nagyjából 55,4 millió forintot – ajánlott neki a történetéért, valamint a lenti fotóért, amin közösen szerepel a herceggel. A Little Saint Jamesen egyszer több héten át vendégeskedő András állítólag – a szigeten korábban munkát végző emberek vallomásai szerint – a személyzettel is nagyvonalú volt, hiszen ő volt az egyetlen vendég a szigeten, aki a távozása után borravalót hagyott nekik.

UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK / AFP PHOTOI András herceg, Virginia Giuffre és Ghislaine Maxwell egy ismeretlen helyszínen készített, az ügyészég által 2021-ben bemutatott fotón.

Johanna Sjoberg pedig egy meglehetősen bizarr történetet mesélt a hercegről. Amikor 2001-ben Giuffre-val együtt találkozott a herceggel, akkor András kapott egy figurát saját magáról az Uborka című műsor eredetileg a BBC-n futó változatából Maxwelltől, a brit médiamogul lányától. Az ajándék átvétele után

a bábut Virginia ölébe tették, én pedig Andrew ölébe ültem, és a bábu kezét Virginia mellére tették, András pedig az én mellemre tette a kezét, és készítettek egy fotót

– emlékezett vissza Sjoberg.

A több száz oldalas dokumentumcsomagokban sok más befolyásos embert is kapcsolatba hoztak Jeffrey Epsteinnel, és nem csak annyiban, hogy a férfi megemlítette a nevüket. Ilyen a Victoria’s Secret korábbi vezetője, Les Wexner és a felesége, vagy Jean-Luc Brunel francia modellügynök, akit fiatal lányok közvetítéséért és más formájú kihasználásáért 2020-ban vettek őrizetbe a francia rendőrök. A gyanú szerint a milliárdos szigetére 12 éves lányokat is közvetítő Brunel Epsteinhez hasonlóan meghalt a börtönben, a hivatalos információk szerint szintén öngyilkosságban.

Giuffre vallomása szerint Maxwell nemcsak András herceghez és a Victoria’s Secret korábbi vezetőjéhez szervezte be őt szexuális szolgáltatások nyújtására, hanem a demokraták szenátusi többségét egykor vezető George Mitchell volt demokrata szenátornak, valamint Bill Richardsonnak, Új-Mexikó állam egykori demokrata kormányzójának is kiközvetítette.

Virginia Giuffre utolsó iratcsomagban nyilvánosságra hozott vallomásában egy másik, rejtélyes politikus is szerepel. Amikor Donald Trump – és korábban O. J. Simpson – ügyvédje, Alan Dershowitz harvardi jogászprofesszor – akiről Giuffre először azt állította, hogy vele is le kellett feküdnie, majd azt, hogy csak összekeverte valakivel – Jeffrey Epstein képviseletében megkérdezte tőle: szexelt-e valaha elnökökkel, akkor Guiffre azt mondta neki, hogy arra nem volt példa. Ellenben „egy jól ismert miniszterelnökkel” – akinek nem volt hajlandó elárulni a nevét – igen.

Nyilvánosságra kerültek Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell rágalmazási perben tett vallomásai is – bár nem túl sok minden derül ki ezekből. Maxwell például tagadta, hogy Bill Clinton valaha is járt volna Little Saint Jamesen – ahogy azt Giuffre állította –, Epstein pedig annyira nem volt beszédes, hogy még arra a kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, ismeri-e Maxwellt.

Összefoglalva: bármennyire is szaftosak ezek a történetek, érdemes mindegyiket fenntartással kezelni, hiszen egy peren kívüli megállapodással záródó rágalmazási per iratairól van szó, nem pedig egy jogerős ítélettel végződő büntetőügy dokumentumairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik