Élő Nagyvilág

Netanjahu: Izrael a tűzszünet után folytatni fogja a háborút

Toshiyuki Fukusima / The Yomiuri Shimbun / AFP
Toshiyuki Fukusima / The Yomiuri Shimbun / AFP

Keddi közvetítésünket itt olvashatják vissza. 

Németországban fokozódott a terrorveszély a gázai háború kezdete óta

Németországban jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség szintje a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni terrortámadása és a Gázai övezet ellen folytatott izraeli katonai offenzíva következtében – foglalt állást szerdán közzétett jelentésében a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV).

Az MTI által idézett állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott.

A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet „megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba” – derül ki a BfV értékeléséből.

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője aggodalmának adott hangot a radikalizálódott, magányos elkövetők esetleges támadásaival kapcsolatban. Elmondása szerint a veszély valós és sokkal súlyosabb, mint az elmúlt időszakban bármikor.

Elemzésében a BfV rámutatott: egyre szélesebb körben terjed az a retorika, amely a muszlimokat, de főként a palesztinokat a Nyugat áldozatainak állítja be. Párhuzamosan az antiszemitizmus emelkedéséről is beszámoltak.

A hírszerzési jelentésben megállapították, hogy a palesztin Hamász és a libanoni síita Hezbollah szimpatizánsai mindeddig a háttérben maradtak, és nem jelentek meg a Németországban tartott palesztinpárti megmozdulásokon. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a német hatóságok terrorszervezetnek nyilvánították a Hamászt és a Hezbollahot, így a szervezetek támogatói ott nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

WHO-főigazgató: Számos emberéletet olthatnak ki a Gázában terjedő betegségek

Arra figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy a fegyveres konfliktustól szenvedő Gázai övezetben a halálozások számának jelentős megemelkedését okozhatják az egyre terjedő, főleg légúti és hasmenéses tünetekkel járó betegségek.

A súlyos túlzsúfoltsággal párhuzamosan megnövekednek a járványos légúti fertőzések, a hasmenéses betegségek, a fertőző májgyulladás, a rühesség, a tetvesség és egyéb kórok kockázatai

közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblogon.

Mint írta, ez a zsúfoltság mellett a gyógyszerhiányra és a rossz higiéniai állapotokra is visszavezethető. Kiemelte, hogy már most 111 ezer légúti megbetegedést és 75 ezer hasmenéses beteget regisztráltak, és a páciensek csaknem fele ötévesnél fiatalabb gyermek. Ezenfelül 12 ezer betegnél rühességet, 11 ezernél tetvességet, 2500-nál fertőző bőrbetegséget és 1100-nál sárgaságot diagnosztizáltak.

Tekintettel az életkörülményekre és a hiányzó egészségügyi ellátásra több ember halhat meg betegségben, mint a bombázásokban

hívta fel a figyelmet a főigazgató.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kijelentette, hogy a Gázai övezet „eposzba illő méreteket öltő humanitárius katasztrófa kellős közepén van”, és a világnak „nem szabad elfordulnia” ebben a helyzetben.

Intenzív egyeztetések folynak a tűzszünet meghosszabbítása érdekében, amelyet nyomatékkal üdvözlünk, de úgy hisszük, hogy valódi humanitárius fegyvernyugvásra volna szükség

jelentette ki Guterres a tanácskozáson.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) adatai szerint az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus sújtotta térség több mint 2,2 millió lakójából, 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a harci cselekmények elől. Közülük 1,1 millióan az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) által fenntartott, de túlzsúfolt létesítményekben kerestek menedéket. További 190 ezer ember iskolákban, rendezvénytermekben és gyülekezeti házakban, illetve őket befogadó családoknál húzódott meg.

(MTI)

Újabb két nappal hosszabbíthatják meg a tűzszünetet Gázában

Jól haladnak a civil túszok szabadon engedésével kapcsolatos tárgyalások és egyiptomi források szerint két nappal meghosszabbíthatják a tűzszünetet a Gázai övezetben – írja a Reutersre hivatkozva a Guardian.

Hasonló hírekről számolt be a CNN is. A cikk szerint a két fél között közvetítő Katar nagyon optimista azzal kapcsolatban, hogy még szerdán bejelentik az éjfélkor lejáró tűzszünet meghosszabbítását.

Gázai mészárosnak nevezte Netanjahut Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök máris a „gázai mészárosként véste be nevét a történelembe” az izraeli hadsereg október elején indított Gázai övezeti hadműveletei miatt, írja az MTI.

Erdogan szerdán az ankarai parlamentben, saját pártjának frakciója előtt úgy fogalmazott, hogy

Netanjahu  az utóbbi egy évszázad egyik legnagyobb rémtettét hajtotta végre, és ez nemcsak személy szerint őt, hanem az őt feltétel nélkül támogatókat is megbélyegzi.

Az izraeli miniszterelnök „veszélybe sodorja az izraeli nép és az összes zsidó biztonságát azáltal, hogy a Gázában általa elkövetett gyilkosságokkal felszítja az antiszemitizmust”, hangoztatta Erdogan.

A török elnök üdvözölte, hogy legalább ideiglenes jelleggel „leállították a vérontást” a Gázai övezetben, és kiemelte, hogy pozitív fejleménynek tartja a harcok humanitárius célú szüneteltetését és a fogolycseréket. Ugyanakkor úgy vélte, az izraeli kormány nyilatkozatai nem adnak reményt arra, hogy a jelenlegi tűzszünet hosszútávú megállapodáshoz vezethetne.

Közölte, hogy Ankara a következő napokban még erőteljesebb diplomáciai erőfeszítéseket fog tenni a teljes körű tűzszünet és a további túszcserék előmozdítása érdekében.

Nyugati szövetségeseivel és egyes perzsa (arab)-öböli országokkal ellentétben Törökország nem tekinti terrorszervezetnek a palesztin Hamász iszlamista szervezetet, amely október 7-én indított támadásában mintegy 1200 emberrel végzett Izraelben és 240 túszt a Gázai övezetbe hurcolt. A török elnök számos alkalommal éles szavakkal bírálta a vérengzésre válaszként megindított izraeli hadműveletet, amely a gázai hatóságok szerint már több mint 15 ezer ember halálához vezetett az övezetben.

Hálából Putyinnak a Hamász további orosz túszokat enged szabadon

A TASZSZ hírügynökség szerint a Hamász szerdán várhatóan további orosz túszokat enged szabadon, amit a Hamász „hálája jelének” nevezett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a gázai konfliktussal kapcsolatos álláspontjáért.

A Hamász tisztviselője elmondta, még egyetlen izraeli férfit sem engedtek szabadon Gázából, az orosz Ron Krivoy-t viszont az orosz elnök álláspontja miatt érzett hála miatt engedték el. Szerdán pedig újabb orosz túszok követhetik.

(Guardian)

A tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal Izrael és a Hamász

A gázai tűzszünet további meghosszabbításáról tárgyal Izrael és a Hamász terrorszervezet közvetítők segítéségével – írja az MTI. A Hamász képviselői azt mondták, hogy készek újabb négy nappal meghosszabbítani a szerdán lejáró, egyszer már két nappal meghosszabbított fegyvernyugvást.

A The Washington Post beszámolója szerint a katari tárgyalásokon, ahol az izraeli hírszerző szervezet, a Moszad vezetője és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője találkozott a katari közvetítőkkel, öt kategóriát állítottak fel az izraeli túszokról. A jövőbeni megállapodásoknál külön kezelik az idősebb férfiakat, akiket már nem hívnak be tartalékos katonai szolgálatra, a katonai szolgálatuk közben elhurcolt nőket, a tartalékos katonai szolgálatra alkalmas férfiakat, a rendes katonai szolgálatukat végző, elrabolt férfiakat, és azoknak a földi maradványait, akiknek a holttestét rabolták el vagy meghaltak a fogságban.

A jelentés szerint több mint száz olyan elhurcolt van még, akik ezen kategóriák valamelyikébe esnek.

A Hamász kész tárgyalni arról, hogy mind az öt kategóriából elengedjen túszokat, de még nem árulta el feltételeit, hogy az egyes csoportokból naponta hány túszt engednének el, és cserébe hány, Izraelben fogva tartott palesztin elengedését kérik, és milyen humanitárius segélyt követelnek.

Így áll eddig a túszok elengedése

A tűzszünet kihirdetése óta összesen 60 izraelit engedtek szabadon, a további 21 túszt, 19 thaiföldit, egy filippínót és egy orosz-izraeli állampolgárt, külön tárgyalásokat követően engedtek el. A tűzszünet előtt a Hamász négy túszt engedett szabadon, az izraeli hadsereg pedig egyet mentett ki. Két másik túszt holtan találtak Gázában.

Továbbra sem világos, hogy pontosan hány embert tartanak még fogva, illetve ők milyen állapotban vannak.

(Guardian)

Elhagyta a kórházat a 85 éves Yafa Adar

Kiengedték a kórházból Yafa Adart, aki az egyik első túsz volt, akit a Hamász szabadon engedett –  írja a BBC.

A 85 éves izraeli nőnek távozásakor sorfalat álltak a kórházi dolgozók.

Netanjahu: Izrael a tűzszünet után elpusztítja a Hamászt

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet, jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként

– magyarázta Netanjahu. „Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot”, tette hozzá.

Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása

–  fogalmazott Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.

A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából 7000 ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik