Élő Nagyvilág

„Az izraeli kormány baklavával és gyógyszerekkel kényezteti a gyilkosokat” – a gázai túszok családtagjai felháborodtak a segélyszállításokon

Mostafa Alkharouf / ANADOLU / AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU / AFP
  • Izrael segélyt enged be Gázába.
  • Joe Biden kérésére Egyiptom korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt szállíthat a térségbe.
  • Az első húsz segélyszállító kamion már pénteken megérkezhet.
  • A gázai túszok hozzátartozói közleményben tiltakoztak a segélyszállítmányok ellen.
  • Az IDF azt állítja, megölték egy gázai terrorcsoport vezetőjét.
  • Libanonban összecsapott a rendőrség a bejrúti amerikai nagykövetség előtt tüntetőkkel.
  • Izrael szerint legalább 203 embert tartanak túszként Gázában.
  • A Gáza elleni légitámadásokban idáig 3300 ember vesztette életét, a izraeli oldalon 1400-an haltak meg.
  • A szerdai nap történéseiről itt olvashat.

Mintegy kétszáz ország állampolgárai vesztették életüket a gázai fegyveres konfliktusban

Mintegy kétszáz ország állampolgárai vesztették életüket a gázai fegyveres konfliktusban a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadása óta – írta csütörtöki összefoglalójában az AFP hírügynökség.

Adataik szerint a Gázai övezetet irányító Hamász Izrael elleni támadásában több mint 1400 izraeli állampolgár halt meg, további 203 főt pedig Gázába hurcoltak el; a gázai hatóságok közlése szerint a palesztin halálos áldozatok száma mintegy 3500 fő, akik az izraeli hadsereg ellentámadásában és légicsapásaiban vesztették életüket. A hatóság viszont nem közölte, hogy a 3500 főbe a gázai kórházat ért rakétatalálat áldozatait is beleértették-e.

A hírügynökség kiemelte, hogy a további, mintegy kétszáz országot képviselő halálos áldozatok közül sokaknak izraeli állampolgársága is volt.

  • A csütörtökön közzétett legfrissebb, hatósági adatok szerint az Egyesült Államok 32 halottról, továbbá 13 eltűnt vagy túszul ejtett amerikai állampolgárról számolt be.
  • Thaiföld 30 halottról és 17  túszról számolt be, mivel mintegy 30 ezer thaiföldi állampolgár dolgozik vendégmunkásként Izraelben.
  • Franciaország vesztesége 28 halott és 7 eltűnt vagy túszul ejtett személy; a túszok egyike a francia-izraeli kettős állampolgár Mia Shem, aki megjelent a Hamász egyik videofelvételében.
  • A tel-avivi orosz nagykövetség jelentése szerint 19 orosz-izraeli kettős állampolgár meghalt, további 2 főt túszul ejtettek, 7 orosz állampolgár pedig eltűnt.
  • Ukrajna 18 állampolgárát vesztette el; Nepál 10 halottról és egy eltűnt személyről számolt be, a német hatóságok pedig kevesebb mint 10 halottról és legalább 8-11 túszul ejtett német állampolgárról számoltak be.
  • Az argentin halálos áldozatok száma 7, az eltűnteké pedig 15 fő.
  • Nagy-Britannia legkevesebb 7 állampolgárát vesztette el, és további 9 állampolgára tűnt el, vagy esett a Hamász fogságába.
  • Kanada kedden jelentette be a hatodik halálos áldozatát, további két állampolgára pedig eltűnt.
  • Portugália vesztesége 4 halott és 4 eltűnt személy, Kína is 4 halottról és 4 eltűntről számolt be.
  • A Fülöp-szigetekről származó halálos áldozatok száma 4, az eltűnt személyek száma pedig 2 fő.
  • Románia 4 halálos áldozatról és egy eltűnt személyről számolt be.
  • Az elhunyt osztrák-izraeli állampolgárok száma 4 fő, további egy osztrák állampolgár eltűnt.
  • Fehéroroszország 3 állampolgárát vesztette el, további egy személy eltűnt.
  • A brazil állampolgárságú elhunytak száma 3 fő.
  • Peru és a Dél-Afrikai Köztársaság halálos áldozatainak száma 2-2 fő.
  • Az olasz hatóságok egy halottról és két eltűnt személyről számoltak be.
  • Chile és Törökország vesztesége egy-egy halott és eltűnt személy.
  • Egy spanyol-izraeli kettős állampolgár meghalt, további egy spanyol állampolgárt pedig túszként tartanak fogva.
  • Egy-egy állampolgárát veszítette el a konfliktusban Kambodzsa, Kolumbia, Ausztrália, Honduras, Azerbajdzsán, Írország és Svájc; illetve két-két állampolgárának eltűnését jelentette be Hollandia, Paraguay, Tanzánia és Srí Lanka.

(MTI)

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követel az ENSZ-főtitkára

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követelt csütörtökön az ENSZ főtitkára, az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti háború tizenharmadik napján.

„A Gázai övezetnek arányos és tartós segítségre van szüksége” – jelentette ki António Guterres Kairóban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kell tartani a humanitárius jogot. „Azonnal élelmiszerre, vízre, üzemanyagra és gyógyszerekre van szükség, mégpedig sokra és tartósan” – hangsúlyozta Guterres.

A főtitkár felszólította a Hamászt, hogy hogy engedje el az október 7-ei támadása alkalmával Izraelből elhurcolt túszokat, Izraelt pedig arra, hogy biztosítson korlátlan hozzáférést a segélyekhez.

Több napja áramlik a humanitárius segítség az egyiptomi Sínai-félszigetre, és az ENSZ-szervezetek remélik, hogy azt mielőbb eljuttathatják a Gázai övezetbe. A rafahi terminált, a Gázai övezet egyetlen olyan határállomását, amely nem Izraelbe vezet, hanem Egyiptomba, pénteken megnyitják, hogy a humanitárius segélyt az övezetbe szállíthassák – közölte pénteken az egyiptomi hírszerzéshez közel álló médium, az Al Qahera News hírportál.

Az éjszaka folyamán Joe Biden amerikai elnök azt mondta: elérte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknél, hogy „legfeljebb 20 teherautót átengednek”. Ez a szám egyáltalán nem elegendő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Nem egy kis műveletre, hanem tartós erőfeszítésre van szükség (…), a segélymunkásoknak teljes biztonságban kell bejuttatni és szétosztani a segélyt a Gázai övezetben

hangsúlyozta Guterres.

A polgári személyek védelme alapvető, a kórházak, iskolák vagy az ENSZ létesítményei elleni támadások ellentétesek a nemzetközi joggal

hangsúlyozta ismételten a világszervezet főtitkára, a gázai kórházat ért támadásra utalva, amelyért az izraeliek és a palesztinok egymást okolják.

A Hamásznak feltételek nélkül szabadon kell engednie a túszokat, Izraelnek pedig biztosítania kell a palesztinok számára a gyors és akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyhez

hangsúlyozta António Guterres.

Számeh Sukri felszólította a világ vezetőit, hogy vegyenek részt a szombaton Kairóban tartandó „béke csúcstalálkozón”, amelynek napirendjén a palesztin kérdés jövője szerepel.

Az egyiptomi külügyminiszter követelte „a nemzetközi jog betartatását”, és olyan diplomáciai megoldásokat sürgetett, amelyek „újból a tárgyalóasztalhoz ültethetik az izraelieket és a palesztinokat”.

Az izraeli hatóságok szerint a Hamász fegyveresei több mint 1400 embert – többségében civileket – mészároltak le izraeli területen, a túszok száma a csütörtöki adatok szerint 203.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint több mint 3700 palesztin, többségében szintén polgári személy halt meg az izraeli hadsereg megtorló csapásaiban.

(MTI)

Az egész világra kiterjedő biztonsági figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok állampolgárai számára

Az Egyesült Államok az erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt az egész világra kiterjedő biztonsági figyelmeztetést adott ki csütörtökön a külföldön tartózkodó állampolgárai számára.

A külügyminisztérium felhívásának szövege szerint

a világ különböző pontjain megnövekedett feszültségek miatt fennáll a terrortámadások, tüntetések és az amerikai állampolgárokkal és érdekeltségekkel szembeni erőszakos cselekmények veszélye, ezért a külügyminisztérium azt javasolja az állampolgároknak, hogy legyenek nagyon körültekintők.

Az elmúlt napokban a Közel-Kelet több államában voltak tüntetések amerikai külképviseletek közelében. A külügyminisztérium Libanon és Izrael esetében lehetővé tette az ott dolgozó amerikai diplomaták egy részének, hogy átmenetileg elhagyják szolgálati helyüket, de a külképviseletek mindenütt nyitva tartanak.

Kedden a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés lépett életbe Libanonra vonatkozóan, ebben arra szólították fel amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak az Izraellel szomszédos országba.

(MTI)

Elmarad az MTV európai zenei átadója az izraeli helyzet miatt

Elmarad a novemberi MTV Europe Music Awards, amelyet Párizsban rendeztek volna – közölték csütörtökön a szervezők. Az ok az Izraelben és a Gázai övezetben zajló konfliktus.

A közleményben azt írták:

Figyelembe véve a globális események változását és tekintettel a világ minden pontjáról ideutazó több ezer alkalmazott, stábtag, előadó, rajongó és partner biztonságára, úgy döntöttünk, hogy nem rendezzük meg a 2023-as MTV EMA-t.

Az MTV EMA a globális zenei élet évenkénti ünnepe, azonban az izraeli és a gázai pusztító eseményeket nézve ez most nem az ünneplés időszaka, hanem a több ezer élet elvesztése miatt inkább a gyászé.

A közlemény szerint az eseményt egy évvel későbbre, 2024 novemberére halasztják.

EP: Különbséget kell tenni a palesztinok törvényes törekvései és a Hamász terrorszervezet tettei között

Az Európai Parlament (EP) 500 igen szavazattal, 21 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottan elítélte csütörtökön a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet brutális támadásait, és kifejezte támogatását Izrael és népe iránt.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők hangsúlyozták: a Hamászt meg kell semmisíteni, és a terrorszervezet által ejtett túszok szabadon bocsátását azonnal el kell érni.

Az EP-képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy noha Izraelnek megvan a joga az önvédelemhez, hadműveleteiben szem előtt kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

A Hamász támadásai és az ezekre adott izraeli válaszok az erőszak ördögi körének megerősödéséhez vezetnek a térségben

olvasható az elfogadott szövegben. A képviselők ezért a harcok humanitárius célú szüneteltetésére szólítottak fel, és hangsúlyozták, hogy a civilek – köztük az ENSZ dolgozói, az egészségügyi dolgozók és az újságírók –, valamint a polgári infrastruktúra elleni támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik.

Az EP elítélte a Gázai övezeti Al-Ahli baptista kórház elleni keddi támadást, és a nemzetközi jog alapján független vizsgálatot követel annak megállapítására, hogy háborús bűncselekmény történt-e.

Az Európai Parlament hangsúlyozta: különbséget kell tenni a palesztin nép törvényes törekvései és a Hamász terrorszervezet tettei között. A képviselők sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és növelje a térség civil lakosságának nyújtott humanitárius segítséget.

Az állásfoglalás határozottan elítélte továbbá, hogy Irán támogatja a Hamászt és más terrorista csoportokat a Gázai övezetben. A képviselők sürgetik, hogy a Forradalmi Gárda nevű iráni elitalakulatot és a Hezbollah libanoni síita mozgalmat vegyék fel a terrorista csoportok EU által nyilvántartott listájára, és követelik, hogy vizsgálják ki Irán, Katar, valamint Oroszország szerepét a terrorizmus régióbeli finanszírozásában.

A testület tagjai a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segítségnyújtás fokozására szólítottak fel, viszont arra kérték az Európai Bizottságot: alaposan vizsgálja felül a palesztinoknak és a régiónak nyújtott uniós pénzügyi támogatásokat annak érdekében, hogy uniós pénzek sem közvetlenül, sem közvetve ne juthassanak terroristákhoz.

Az EP hangot adott aggodalmának amiatt, hogy a Hamász Izrael elleni támadásának kezdete óta megsokszorozódtak az antiszemita megnyilvánulások és atrocitások. Felszólította az Európai Bizottságot és valamennyi uniós országot, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kontinensen élő zsidók biztonságának garantálása érdekében.

Újabb rakétákat lőttek ki a palesztinok Gázából

A Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai újabb rakétákat lőttek ki izraeli településekre – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön. Askelónban és más, a határhoz közeli városokban is megszólaltak a csapásra figyelmeztető szirénák. Ezt megelőzően az övezetből tizenöt órája nem érkezett újabb rakétatámadásról szóló jelentés.

A háború október 7-i kezdete óta a palesztin fegyveresek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre a Gázai övezetből, ami több mint 1400 ember halálát okozta. Az ezek megtorlásául Izrael által indított légitámadásokban az övezetben eddig 3500-an haltak meg palesztin közlés szerint.

(MTI)

Szlovénia szombattól határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy október 21-től legalább tíz napig határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon – jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

A döntés azt követően született, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén szombattól hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon.

A részleteket Bostjan Poklukar belügyminiszter csütörtökön Luxemburgban ismerteti, ahol az uniós belügyminiszterek találkozóján vesz részt. A tárcavezető a szlovén lépésről tájékoztatta magyar és horvát kollégáját is.

A csütörtöki kormányülés előtt a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó tárcaközi munkacsoport alacsonyról közepesre emelte Szlovéniában a terrorfenyegetettség szintjét.

A testület közlése szerint erre „az Európában és a Közel-Keleten jelenleg fennálló fokozott biztonsági helyzet és a terrorcselekmények elkövetésére irányuló felhívások miatt” volt szükség.

(MTI)

Brit kormányfő: Az izraeli nép mellett állunk és azt akarjuk, hogy győzzenek

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a legsötétebb órákban is.

Tudom, hogy megtesznek minden óvintézkedést, hogy civileknek ne essen bajuk, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek az a céljuk, hogy minél több civilnek essen bántódása

mondta Sunak.

Sunak üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe. „Büszkén állok most Ön mellett. Barátként Izrael legsötétebb óráiban is. Mi szolidaritást vállalunk Önökkel, az izraeli nép mellett állunk és azt akarjuk, hogy győzzenek” – mondta Sunak Netanjahunak.

Maga az izraeli miniszterelnök fogalmazott úgy, hogy ez Izrael „legsötétebb órája”.

Ez azt jelenti, hogy hosszú lesz a háború, így szükségünk lesz az Önök folyamatos támogatására

magyarázta az izraeli kormányfő.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamász október 7-i támadásának egyik célja az volt, megakadályozza, ohy Izrael rendezze kapcsolatait a térség több országával. Netanjahu egyúttal arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy továbbra is támogassa a gázai ellentámadást.

A küszöbén álltunk, hogy kiterjesszük ezt a békét, és ennek a lépésnek az egyik célja az volt, hogy ezt megakadályozza

mondta Netanjahu a brit miniszterelnöknek.

Izrael létrejötte óta Egyiptommal és Jordániával rendezte kapcsolatait, majd Donald Trump amerikai elnök elnöksége alatt írták alá az úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat, melyekkel az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal is megállapodott. Ezek után folyamatban voltak a tárgyalások, hogy Izrael a térség egyik legjelentősebb országával, Szaúd-Arábiával is diplomáciai kapcsolatot létesítsen.

Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelíti a 3500-at, a sebesülteké pedig a 12 ezret is átlépte.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

(MTI)

3500-ra nőtt a halálos áldozatok száma Gázában

Az október 7-e óta eltelt 12 napban, mióta Izrael megkezdte a Gázai övezet elleni légitámadásokat mintegy 3500 ember vesztette életét a térségben – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. A támadásoknak 12 000 sebesültje van.

A megszállt Ciszjordániában a Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium adatai szerint 69 ember halt meg és több mint 1300-an megsebesültek.

Ciszjordániát nem a Hamász, hanem a palesztinok másik nagy pártja, a Fatah irányítja.

(CNN)

IDF: nem zárható ki, hogy még mindig vannak Hamász milicisták Izraelben

Az izraeli hadsereg nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az október 7-i támadás után még mindig lehetnek Hamász milicisták Izraelben – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Gázai körzet, vagyis a Gázai övezet körüli települések még mindig háborús térségnek számítanak. Tegnap is elfogtak egy terroristát, aki megpróbált visszaszökni Gázába

– tájékoztatott Daniel Hagari.

Az IDF-nek napokba telt mire biztosítani tudta Izrael Gázai övezettel határos részét. A Hamász komplett településeket tudott elfoglalni, és ezeket az állásokat csak október 9-én, két nappal a támadás után tudták az izraeliek teljes egészében felszámolni.

(CNN)

Megölték a Hamász egyetlen női vezetőjét

A Hamászhoz köthető média beszámolója szerint izraeli rakétacsapás végzett Dzsamila al-Shantival, a terrorszervezet politikai irodájának első, és máig egyetlen női tagjával. A politikai iroda a Hamász legmagasabb szintű, 15 főből álló döntéshozó szerve.

Halálának körülményei tisztázatlanok.

A Dzsamila al-Shantival a csoport női szervezetének alapítója is volt, a terrorszervezetben végzett tevékenysége mellett pedig tanárként dolgozott. Abdel Aziz al-Rantissi, a Hamász meggyilkolt vezetőjének özvegye volt.

(The Times of Israel)

Összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel az amerikai nagykövetségnél Libanonban

A libanoni rendőrség szerdán az Izrael gázai légicsapásai ellen tüntetőkkel csapott össze Bejrútban, a libanoni amerikai nagykövetségnél.

A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a több száz fős tiltakozó tömeget a nagykövetséghez vezető utcában. A feldühödött demonstrálók megpróbáltak áttörni az erősen őrzött nagykövetséget védő szögesdrótakadályon.Jake Nelson, a nagykövetség szóvivőjének közleménye szerint a tüntetők a nagykövetség környékén károkat okoztak, de a követség dolgozóinak és létesítményeinek nem esett baja.

A szóvivő megköszönte a libanoni biztonsági erők gyors beavatkozását. Egyúttal ismételten óvatosságra és éberségre intette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat.

Korábban a Hezbollah több ezer támogatója tüntetett Izrael ellen Bejrút külvárosaiban. A több száz halálos áldozatot követelő gázai Al-Ahli kórháznál történt robbanást követően az Irán-barát síita szervezet szerdán hirdette meg az Izrael elleni „harag napját”.

Az izraeli hadsereg szerint szerdán a Hezbollah rakétákkal lőtte Libanonból az izraeli állásokat. Az izraeli haderő pedig válaszcsapásokat mért a Hezbollah libanoni állásaira.

Ibrahim AMRO / AFP A tüntetők összecsaptak a libanoni biztonsági erőkkel az Egyesült Államok nagykövetsége előtt, Awkarban, Bejrúttól keletre, a Gázai övezet palesztinjaival való szolidaritási demonstráció során 2023. október 18-án.

(MTI)

Rishi Sunak megérkezett Izraelbe

Csütörtökön Izraelbe látogatott Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, aki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Isaac Herzog elnökkel is találkozni fog.

Izraelben vagyok, egy gyászoló országban. Veletek gyászolok, és mellettetek állok a terrorizmus gonoszságával szemben. Ma és mindig

– írta Sunak a Twitterén.

(CNN)

Izrael szerint legalább 203 embert tartanak túszként Gázában

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy legalább 203 embert tartanak túszként fogva a Gázai övezetben a Hamász október 7-i támadása után. Korábbi becslések még 199-re tették az elraboltak és fogva tartottak számát.

Mostafa Alkharouf / ANADOLU / AFP Felszáll a füst, ahogy az elpusztult gázai épületek láthatók Sderot városából, Izraelből 2023. október 19-én.

(Guardian)

Lavrov: Regionálissá szélesedhet a gázai konfliktus

Komoly kockázata van annak, hogy regionális méretűvé szélesedhet a gázai konfliktus, Oroszország kapcsolatban áll Törökországgal az ügyben, jelentette ki az orosz külügyminiszter Phenjanban újságíróknak.

Szergej Lavrov az MTI tudósítása szerint szólt arról is, hogy szerinte provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért. A moszkvai diplomácia vezetője hangoztatta, az orosz fél számít az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséről szóló konzultációk folytatására, amelyek egy része a következő napokban várható. Mint mondta:

Abból indulok ki, hogy az érintett országok konzultációi mindenképpen folytatódnak. Egyiptom kezdeményezéseket mutat. Mindannyian a feszültség csökkentését szeretnénk a Gázai övezetben. Az elkövetkező napokban lesznek olyan megbeszélések, amelyek során kiderül, hogy mennyire reális erre számítani.

Az IDF azt állítja, megölték egy gázai terrorcsoport vezetőjét

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint éjjel megölték a Népi Ellenállási Bizottságok terrorcsoport katonai vezetőjét. Az IDF beszámolója szerint légicsapást hajtottak végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára, megölve Rafat Abu Hilalt. A Népi Ellenállási Bizottságok a harmadik legnagyobb terrorcsoport a térségben a Hamász és az Iszlám Dzsihád után.

(Times of Israel)

„Az izraeli kormány baklavával és gyógyszerekkel kényezteti a gyilkosokat” – kifakadtak a gázai túszok hozzátartozói

Engedélyezte a humanitárius segélyszállítást Gázába Egyiptom felől az izraeli kormány. Pénteken húsz kamion léphet be a rafahi átkelőn.

A Hamász támadása során túszul ejtett és Gázába hurcolt mintegy 200 személy hozzátartozói dühösen reagáltak a segélyek bejelentésére. (Izrael néhány napja frissített adatokat tett közzé a Hamász által elhurcolt túszok számáról, eddigi 155 helyett már 199 rabról szólnak a hírek).

Nagy felháborodást váltott ki a családtagok körében az a döntés, hogy engedélyezték a segélyszállítást a gázai gyilkosoknak

– olvasható az elraboltak családjainak képviseletére alakult „Hozzátok haza őket, most!” nevű szervezet közleményében. A „Hozzátok haza őket, most!” nem képviseli az összes túszként fogva tartott személyek családtagját, ugyanakkor ez a fő ernyőszervezet.

Emlékeztetünk mindenkit arra, hogy gyerekeket, csecsemőket, nőket, katonákat, férfiakat és időseket – akik közül néhányan súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, megsebesültek vagy meglőtték őket – tartanak fogva a föld alatt, mint az állatokat, embertelen körülmények között, és eközben az izraeli kormány baklavával és gyógyszerekkel kényezteti a gyilkosokat

– tették hozzá, megjegyezve, hogy amennyiben a kormány nem vonja vissza a döntését, a családok még eltökéltebben fognak küzdeni.

A tel-avivi Kirya katonai parancsnokság közelében rendszeresen tüntetnek, kormányzati intézkedéseket követelve a bajbajutott izraeliek megmentésére.

(The Times of Israel)

Joe Biden: Pénteken húsz segélyszállító kamion indul Gázába

Izrael engedélyezte Egyiptomnak, hogy korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt szállítson a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu hivatala szerdán. A döntést az Izraelbe látogató amerikai elnök, Joe Biden kérésére hagyták jóvá.

A megállapodás értelmében Izrael nem akadályozza az Egyiptomból érkező humanitárius segélyszállítmányokat mindaddig, amíg csak élelmiszerről, vízről és gyógyszerről van szó a Gázai övezet déli részén élő civil lakosság számára.

Biden szerint a segélyszállítás már pénteken megindulhat Gázába.

Biden Izraelből a németországi Ramstein légitámaszpontra látogatott, ahol az újságíróknak nyilatkozva elmondta: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök beleegyezett abba, hogy megnyissa a Gázát Egyiptommal összekötő rafahi átkelőt 20 segélyszállító teherautó előtt. A jövőben további kamionok indulhatnak útnak. A túloldalon, Gázában az ENSZ fogadja, majd szétosztja a szállítmányokat.

Ha lehetőség nyílik arra, hogy enyhítsük a fájdalmat, akkor azt meg kell tenni. Pont. És ha nem teszed meg, akkor az egész világ előtt elveszíted a hitelességedet

– hangsúlyozta az amerikai elnök, aki egyiptomi kollégáját méltatta a megállapodás létrejötte miatt, rugalmasnak, együttműködőnek és méltányosnak nevezve őt .

Biden azt is elmondta, hogy amennyiben a Hamász elkobozza a szállítmányokat vagy nem engedi át azokat, az a segélyszállítások végét fogja jelenti. „A Hamászt nem foglyuk segélyezni” – tette hozzá.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: a rafahi átkelőt nem lehet evakuálásra használni.

(CNN / The Times of Israel)

Olvasói sztorik