Közélet

Öt forintért adná a praxist a vépi gyermekorvos, de így sem jelentkezik senki

RTL HÍRADÓ
RTL HÍRADÓ

Garda Károly gyermekorvos fillérekért sem tudja eladni praxisát, pedig 50 év után már visszavonulna. A Vas megyei Vépen eddig ő látta el a nagyjából 1100 helybeli gyereket, idén azonban betöltötte a 75. életévét, és augusztusban nyugdíjba megy.

Az RTL Híradó riportja szerint az új orvost tárt karokkal várnák a településen, de hiába, nincs jelentkező.

Garda Károly azt mondta, nem tudta megvalósítani eredeti terveit, hogy maga adja át a fiataloknak a praxiskört. Február óta keresi az utódját, és akár 5 forintért is odaadná a rendelőt a hozzátartozó feladatokkal együtt.

Kovács Péter, Vép polgármestere közölte: nemcsak a jelképes összegű praxis, hanem egy felújított rendelő és egy szolgálati lakás is várná a fiatal szakembert, de a reménytelen helyzet miatt a szülők már más településeken is érdeklődnek, hova vihetnék a gyerekeket, csakhogy sehol sincs rendelés a környéken.

Az orvosi kamara háziorvosi szervezetének vezetője szerint nem egyedi a probléma, ő úgy látja: az alapellátási rendszer 10 év múlva összeomolhat, ha a kormányzat nem lép. Keczéry Attila közölte, hogy az elmúlt éveken hirtelen megnőtt a megüresedő praxisok száma, és a legrosszabb éppen a gyermekorvosoknál a helyzet, ott gyakorlatilag senki nem talál utódot magának.

A Belügyminisztérium nem válaszolt kérdéseinkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik