Élő Nagyvilág

Izrael közzétette a Hamász terroristák lehallgatott telefonbeszélgetését a kórház elleni támadásról, újabb palesztinpárti tüntetést tiltott be a BRFK

Ali Jadallah / ANADOLU / AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / AFP
  • Rakétatalálat érte az Al-Ahli Arabi Baptista Kórházat Gázában. A támadásban legalább 500-an meghaltak.
  • Az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet eltévedt rakétája okozta a pusztítást.
  • Az eset miatt Mahmúd Abbász palesztin elnök lemondta a tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel.
  • A kórház lebombázása miatt zavargásokba torkolló tüntetések törtek ki a Közel-Keleten.
  • Eközben 22 arab ország szólított fel azonnali tűzszünetre Gázában.
  • A keddi nap történéseiről itt olvashat.

Az USA megvétózta az ENSZ humanitárius tűzszünetről szóló határozattervezetét

Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) benyújtott azon határozattervezetet, amely humanitárius tűzszünet elrendelésével biztosítaná a segélyszállítmányok eljutását a Gázai övezetbe. A szerdai szavazás során a benyújtott dokumentumot a BT tizenkét tagja támogatta, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodott, az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott.

A dokumentumban felszólítják Izraelt, hogy vonja vissza a gázai civilek és az ENSZ segélymunkásai számára kiadott parancsot, miszerint vonuljanak az övezet északi részéből a délibe, és elítélik a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadásait. Elítélik továbbá a civilek elleni erőszak és az ellenségeskedés minden formáját, az összes terrorcselekményt, és túszaik feltétel nélküli szabadon engedésére szólítják fel a Hamászt.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szerdai szavazás után közölte: Joe Biden amerikai elnök jelenleg a régióban folytat diplomáciai egyeztetéseket, amire jelen esetben hatalmas szükség van.

Bírálatot fogalmazott meg a dokumentummal kapcsolatban, amiért az nem említi meg Izrael jogát az önvédelemhez.

 Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti megbízottja az Izrael és a Hamász fegyveresei közti konfliktus kiterjedésének veszélyére figyelmeztette szerdán a Biztonsági Tanácsot.

Attól tartok, hogy egy mély és veszélyes szakadék szélén állunk, amely nemcsak az izraeli-palesztin konfliktus jövőjét változtathatja meg, hanem az egész Közel-Keletét is

– mondta a megbízott a tizenöt tagú testülethez intézett szerdai videóüzenetében. A benyújtott dokumentum elfogadására kiírt szavazást kétszer is elhalasztották. A tanács tagjai korábban két orosz módosító indítványt is elutasítottak, amelyek a humanitárius tűzszünet elrendelését, továbbá a civilek és a civil célpontok elleni támadások elítélését tartalmazták.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatása és a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Izrael az elmúlt héten a Gázában élő lakosság közel felét, mintegy 1,1 millió ember kitelepítését rendelte el a Hamász támadásaira válaszként tervezett szárazföldi offenzíva előtt.

Izrael a Hamász október 7-én végrehajtott támadása óta teljes ostrom alatt tartja Gázát és a terrorszervezet megsemmisítését tűzte ki céljául.

(MTI)

Erdogan szerint népirtással ér fel a gázai kórház elleni támadás

Recep Tayyip Erdogan török elnök ismételten elítélte szerdán a gázai kórház elleni, többszáz emberéletet követelő támadást, kijelentve, hogy az népirtással ér fel. Az X (korábban Twitter) közösségi platformon közzétett legfrissebb bejegyzésében arról nem írt, hogy kit tart felelősnek a keddi támadásért.

Tegnap a mészárlás a Gázai övezetben új szintre lépett az Al Ahli kórház elleni förtelmes támadással

– írta.

Elítélem a támadás elkövetőit, mert az felér emberiesség elleni bűncselekménnyel és a Gázai övezet lakói elleni népirtással

– tette hozzá anélkül, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezetre vagy Izraelre mutatott volna. A Hamász és Izrael egymást vádolja a történtekért.

Mindazonáltal Erdogan a nap folyamán – szintén az X közösségi oldalon – álhírnek nevezte Izrael azon állítását az esettel kapcsolatban, miszerint az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szélsőséges szervezet eltévedt rakétája okozta a tragédiát.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a súlyos támadás miatt. A török kormány nemrég közölte, hogy megbeszéléseket folytat a Hamásszal az Izraelből elhurcolt emberek szabadon engedése végett.

Izrael segélyt enged be Gázába

Izrael engedélyezi Egyiptomnak, hogy korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt szállítson a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu hivatala. A döntést az Izraelbe ma látogató amerikai elnök, Joe Biden kérésére hagyták jóvá – áll a közleményben.

Biden követelésének fényében Izrael nem akadályozza meg az Egyiptomból érkező humanitárius segélyszállítmányokat mindaddig, amíg csak élelmiszerről, vízről és gyógyszerről van szó a Gázai övezet déli részén élő civil lakosság számára.

Izrael hangsúlyozza, mindaddig nem enged humanitárius segélyt a területéről a Gázai övezetbe, amíg a túszokat szabadon nem engedik.

471 palesztin halt meg a gázai kórházat ért légicsapásban

A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint 471 palesztin halt meg és több mint 314-en megsebesültek a Gázai övezet északi részén található Al-Ahli al-Arabi kórházban a tegnap esti légicsapás következtében.

A Reuters jelentése szerint a kórház szóvivője a bombázást „izraeli mészárlásnak” nevezte.

A palesztinok egy izraeli légicsapást okolnak a kórházban történt robbantásért. Izrael azonban azt állítja, hogy a robbanást a Palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres csoport sikertelen rakétakilövése okozta. A csoport ezt tagadta.

(Guardian)

Nőtt a halálos áldozatok száma Gázában

Az október 7-e óta eltelt 11 napban, mióta Izrael megkezdte a Gázai övezet elleni légitámadásokat mintegy 3300 ember vesztette életét a térségben – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. A sebesültek száma 13 000-re nőtt.

Az izraeli oldalon a Hamász támadásaiban 1300-an haltak meg, és legalább 199 embert ejtettek túszul.

(BBC)

Újabb Hamász-felhíváshoz köthető gyűlést tiltott meg a rendőrség

A Hamász felhívásához köthető újabb gyűlést tiltott meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A BRFK police.hu oldalon megjelent szerdai közlése szerint, egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani.

A főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, „mert az a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné”. A BRFK felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után – áll a közleményben.

Evakuálták Olaf Scholz gépét az izraeli repülőterén

Rakétatámadások miatt ki kellett üríteni Olaf Scholz német kancellár gépét kedd este az izraeli Ben Gurion repülőtéren – írja a Politico.

A közösségi oldalakon közzétett képek és videók azt mutatják meg, hogy az utasoknak sietve kellett elhagyniuk a gépet, és a kifutópályára feküdniük. Scholz a hírek szerint nem feküdt le a kifutópályára, a német kancellárt gyorsan autóba ültették, majd elhajtottak vele a repülőtér központi épületéig, amelynek óvóhelye is van.

Michael Kappeler / POOL / AFP A német kancellár kíséretének tagjai a kormánygép evakuálásának pillanataiban az izraeli Ben Gurion repülőtéren 2023. október 17-én.

A biztonsági emberek néhány percen belül átvizsgálták a német gépet, ezt követően Olaf Scholz és stábja visszaülhetett, majd Kairóba repültek. A kancellár kedden Izraelbe látogatott, hogy kifejezze szolidaritását a Hamász terrortámadása után, és enyhítse a feszültséget a térségben.

Biden a gázai kórház elleni támadásról: Úgy tűnik, hogy a másik csapat volt

Szerda délelőtt megérkezett Izraelbe Joe Biden amerikai elnök, akit Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jichák Hercog államelnök fogadott a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

Később közös sajtótájékoztatót tartott Netanjahuval. – Itt akartam lenne. Azon egyszerű oknál fogva, hogy Izrael és a világ népei tudják, hogy az Egyesült Államok kinek az oldalán áll – kezdte beszédét Biden, majd kitért a gázai kórház elleni rakétatámadásra.

Mélységesen elszomorít és felháborít a tegnapi gázai kórházban történt robbanás. A bizonyítékok alapján, melyeket eddig láttam, úgy tűnik, hogy a másik csapat volt, nem önök. De nagyon sok ember van, aki erről nincs meggyőződve, ezért sok mindent kell még tennünk

– jelentette ki Biden.

Brendan SMIALOWSKI / AFP

Kitért a Hamász által elkövetett atrocitásokra is. Mint mondta, „a Hamász olyan atrocitásokat követett el, melyek mellett a Hamász majdhogynem racionálisnak tűnik”.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin népet egészét, és csak szenvedést hozott rájuk

– tette hozzá az amerikai elnök.

Netanjahu kijelentette, hogy az egész civilizált világnak össze kell fogni a Hamász ellen.

(BBC)

Az izraeli külügy közzétette a Hamász terroristák lehallgatott telefonbeszélgetését az Al-Ahli kórház elleni támadásról

Az IDF tagadja, hogy ők indítottak rakétatámadást a gázai Al-Ahli kórház ellen. Korábban közölték, hogy ezt egy lehallgatott telefonbeszélgetés is igazolja. Az izraeli külügyminisztérium most a nyilvánosság elé tárta a hangfelvételt, melyen a Hamász terroristái arról beszélnek, hogy az Iszlám Dzsihád egyik eltévedt rakétája okozta a katasztrófát.

Az állítólagos terroristák arról beszélnek, hogy a kórháznál talált repeszek helyi rakétából származnak, melyet az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet indított egy kórházhoz közeli temetőből. A rakéta azonban gellert kapott, és a kórházba csapódott.

A felvétel hitelességét független fél nem ellenőrizte.

(The Guardian)

Izrael humanitárius övezetet hoz létre a Gázai övezet déli részén

Izrael humanitárius övezetet hoz létre az övezet déli, tengerparti részén a Gázai övezet északi részéről elmenekülők részére – jelentette a katonai szóvivő szerdán.

Az izraeli hadsereg (IDF) továbbra is arra szólítja fel az övezet északi részének civil lakosságát, hogy meneküljenek a Vádi Gáza folyón túli, déli területekre, ahol Al-Mavasziban segélyekkel várja majd őket egy humanitárius zóna.

A hadsereg közleménye szerint a nemzetközi humanitárius segélyeket szükség esetén a Hán-Junisztól nyugatra eső területre irányítják. A hét eleje óta a Gázai övezet északi része lakosainak százezrei költöztek délre az izraeli hadsereg felszólítása nyomán.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael miként és mikor engedélyezi a segélyek bejuttatását az övezetbe, ugyanis korábban ezt összekötötték az Izraelből a gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli fogoly számára nyújtott humanitárius lépésekkel.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője Joe Biden amerikai elnök szerdai izraeli látogatása előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok „közel áll a megállapodáshoz Egyiptommal a humanitárius segélyek Gázába történő átadásáról.” Azt is közölte, hogy az amerikai kormány továbbra is kapcsolatban áll Izraellel a civilek védelmének fontosságát illetően.

(MTI)

Katonai szóvivő: A terroristák Izrael elleni alaptalan vádjai gerjesztik a feszültséget a régióban

A média tudósítását bírálta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője. Úgy látja, a gázai kórház elleni támadásról szóló beszámolók a Hamász hazugságait terjesztik, ráadásul néhány címlapot az IDF tájékoztatása után sem korrigáltak.

Megértem a rendkívüli hírek utáni sóvárgást, de remélem, mindannyian egyetértenek velem abban, hogy mindig a pontos és a hiteles tájékoztatás az első. Az IDF a nemzetközi joggal összhangban cselekszik. Összefoglalva, ez az incidens is arról árulkodik, hogy a terroristák Izrael elleni, hamis és alaptalan állításai hogyan terjedhetnek el, és hogyan gerjeszthetik a feszültséget a térségben

– vélekedett Hagari.

GIL COHEN-MAGEN / AFP

Kedden ötszázan vesztették életüket, miután egy rakéta csapódott egy kórházba Gázavársoban. Az IDF tájékoztatása szerint az Iszlám Dzsihád egy eltévedt rakétája okozta a katasztrófa, miközben a terrorszervezet Izraelre mutogat.

(The Guardian)

Szijjártó: 15 magyar tartózkodik a Gázai övezetben, valamennyien épségben vannak

A Gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik, akikkel továbbra is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, kollégáink naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon – olvasható Szijjártó Péter Facebook oldalán. 

Diplomatáink legutóbb ma reggel alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is. A tel-avivi és kairói nagykövetségeink szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerünkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet. Ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak

– derül ki a külügyminiszter oldaláról.

ENSZ-főtitkár: A Hamász támadása nem igazolhatja a palesztin nép kollektív büntetését

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy elszörnyedt a gázai kórház ellen kedden elkövetett, több száz áldozatot követelő rakétatámadás miatt, amelyet egyúttal határozottan elítélt.

Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte,

ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését.

Pedro PARDO / AFP

(MTI)

IDF: újabb két Hamász parancsnokkal végeztek az izraeli légicsapások

Újabb két Hamász-parancsnokot öltek meg a Gázai övezetben. Az IDF közlése szerint egyikük Muhammad Awdallah, a Hamász irányított páncéltörő-rakétacsapatának vezére volt, másikuk Akram Hijazi, a Hamász haditengerészeti erőinek parancsnoka.

Emellett csapást mértek a Hamász parancsnoki központjaira, állomáshelyeire, rakétakilövő pontokra, valamint a katonai infrastruktúrára, beleértve az alagútrendszereket.

Azonnali tűzszünetet követelnek az arab országok

Azonnali tűzszünetet követel Gázában az ENSZ arab csoportja, a legalább 500 halálos áldozatot követelő kórház elleni támadás után.

Rijád Manszúr palesztin küldött elmondta, hogy a 22 arab országot megdöbbentette a támadás, és egységesen követelik a humanitárius segélyek azonnali eljuttatását Gázába, valamint a palesztinok „erőszakos kitelepítésének” megakadályozását. Mint mondta, ezután a „mészárlás” után csakis az azonnali tűzszünet és az élet megmentése lehet a legfontosabb cél.

Selcuk Acar / ANADOLU / AFP Rijád Manszúr palesztin küldött és az ENSZ arab csoportjának képviselői 2023. október 13-án a szervezet New York-i székházában.

(The Guardian)

Forrong a Közel-Kelet a gázai kórház lebombázása után

Több száz tüntető dulakodott a libanoni biztonsági erőkkel Bejrút Awkar nevű külvárosában, az amerikai nagykövetség előtt. A tüntetők köveket dobáltak a követségre és felgyújtottak egy közeli épületet. A zavargások azután törtek, hogy a Gázavárosban rakétatalálat ért egy kórházban. A támadásban legkevesebb ötszázan meghaltak.

Az eset után az egész Közel-Keleten tüntetések kezdődtek: Libanon fővárosában a Hezbollah nevű terrorszervezet hívta utcára a tüntetőket. A rendőrség több alkalommal könnygázt vetett be ellenük: az AFP helyszíni tudósítója szerint azt skandálták „halál az USA-ra”, „halál Izraelre”. Bejrútban a francia nagykövetség előtt is demonstráltak.

ANWAR AMRO / AFP Egy pillanatkép a bejrúti francia nagykövetség előtti tüntetésről.

Jordánia fővárosában, Ammánban tüntetők megpróbálták megrohamozni az izraeli nagykövetséget.

A rendőrség könnygázzal oszlatta szét a több ezer összeverődött tüntetőt, akik a Hamászt támogató jelszavakat skandáltak, és azt követelték, hogy a kormány zárja be a nagykövetséget, és törölje az Izraellel kötött békeszerződést.

Irán fővárosában, Teheránban több száz tüntető gyűlt össze a brit és a francia nagykövetség előtt szerdán kora reggel. „Halál Franciaországra és Angliára” – kiabálták a tüntetők, és tojásokkal dobálták meg a külképviseletek falait. Teheránban ezzel egyidőben több ezer ember demonstrált a Palesztina téren is.

Emellett demonstrációkat tartottak Líbiában, Marokkóban, Irakban és Jemenben is.

A Gáza melletti másik, megszállva tartott palesztin területen,

Ciszjordániában több településen is zavargásokba torkolló tüntetések voltak.

A palesztin biztonsági erők Rámalláhban könnygázt és kábító gránátokat vetettek be, hogy szétoszlassák a köveket dobáló tüntetőket, akik Mahmúd Abbász palesztin elnököt szidalmazó rigmusokat is skandáltak. Jelentések szerint összecsapások törtek ki a palesztin biztonsági erőkkel a ciszjordániai Náblusz, Tubász és Dzsenin városokban is. Ezek azok a települések, ahol az év elején nagyszabású katonai műveleteket hajtott végre Izrael.

(The Guardian)

IDF: A hadsereg lehallgatásai azt igazolják, hogy az Iszlám Dzsihád rakétája találta el a kórházat

Legalább 500 halálos áldozata van az Al-Ahli Arabi Baptista Kórházat ért légicsapásnak, közölte tegnap a gázai egészségügyi minisztérium, megjegyezve, hogy még több száz áldozat lehet a romok alatt. A kórház támadását nem előzte meg semmilyen jelzés. Később az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy nem izraeli rakéta csapódott a kórházba.

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője az újságíróknak tartott tájékoztatót az ügyben. Elmondta, hogy a hadsereg radarja a gázai kórházban történt a robbanással egyidőben jelzett rakétakilövést. Emellett az IDF a terrorcsoportok közötti kommunikációt is lehallgatta. A beszélgetés arra utal, hogy az Iszlám Dzsihád lőtte ki a rakétákat.

Mint mondta,

az Al-Ahli Baptista Kórháznál történt robbanás idején az izraeliek nem hajtottak végre légi-, szárazföldi vagy tengeri támadást a térségben.

Hagari a sajtótájékoztatón izraeli katonai drónok által készített légi felvételeket is megosztott. Értékelése szerint a felvételeken olyan detonáció látható, amelyet az izraeli bombák eleve nem tudnak okozni. – Ráadásul a robbanás az épület parkolójában történt – állapította meg Hagari.

Eközben a hadsereg közleményben írt arról, hogy

a háború kezdete óta a terrorcsoportok által Izraelre kilőtt mintegy 450 rakéta landolt a Gázai övezetben.

A szintén Gázában működő, szélsőséges Iszlám Dzsihád tagadja, hogy ők lőtték volna ki a kórházba csapódó rakétát. Úgy vélik, ezzel csak Izrael próbálja hárítani a felelősséget a brutális mészárlásért.

A becsapódásról több felvételt is közöltek:

(Times of Israel)

Olvasói sztorik