Élő Nagyvilág

Egy újságíró meghalt, hat megsérült egy izraeli bombától

Mohamed Zaanoun / Middle East Images / AFP
Mohamed Zaanoun / Middle East Images / AFP
  • Már több mint 1500 halottja van a Gázai övezet bombázásának.
  • A támadások miatt 423 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát.
  • Az izraeli oldalon is nőtt a halálos áldozatok száma, 1300-ra.
  • Mindkét oldalon már 2800-nál jár a halottak száma.
  • A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet 150 túszt tarthat fogva, négyüket csütörtök reggel szabadon engedték. A Hamász szerint az elmúlt 24 órában 13 túsz halt meg az izraeli légitámadásokban.
  • A helyzet a blokád alá vont térségben egyre súlyosabb: nincs áramszolgáltatás, a túlzsúfolt kórházakban fogyóban a gyógyszer.
  • Az izraeli energiaügyi miniszter tegnap közölte: addig nem lesz áram és víz Gázában, amíg a túszokat szabadon nem engedik.
  • Egyiptom tegnap bejelentette, hogy nyitva hagyja a Sínai-félszigetre nyíló, rafahi átkelőt: jelenleg egyedül itt lehet kijutni Gázából.
  • Idáig 6000 bombát dobtak az izraeliek Gázára.
  • A Human Rights Watch foszforbombák használatával vádolja Izraelt.
  • Izrael felszólított egymillió lakost Észak-Gázában, hogy egy napon belül hagyja el az otthonát. Az ENSZ szerint ez lehetetlen.
  • A Hamász tisztviselői arra biztatják a gázai lakosokat, hogy hagyják figyelmem kívül az izraeli hadsereg felszólítását.
  • A Palesztin Vörös Félhold közölte, hogy a kórházi dolgozók nem hagyják magukra a betegeiket, ezért maradnak Gáza északi részén.
  • Benjamin Netanjahu a Knesszetben tartott beszédében arról beszélt, „nehéz idők jönnek”.
  • Eközben Budapesten két palesztinpárti tüntetést is betiltottak.
  • A csütörtöki nap történéseiről itt olvashat, a konfliktus geopolitikai következményeiről itt írtunk, a biztonságpolitikai vonatkozásait alábbi cikkünkben taglaltuk, a Gázai övezetet pedig ebben a cikkünkben mutattuk be.

A Hamász szerint hamis propaganda az evakuálásról szóló hír

A Hamász tisztviselői arra biztatják a gázai lakosokat, hogy hagyják figyelmem kívül az izraeli hadsereg felszólítását. Mint ismert, az IDF nem sokkal éjfél után távozásra szólította fel a Wadi Gázától északra élő, mintegy 1,1 millió palesztin lakost.

Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője arról beszélt, hogy a hír „hamis propaganda”, melynek egyedül az célja, hogy „fejetlenséget teremtsen” és „megbontsa az emberek közti egységet”.

A Hamász élőpajzsként használja a gázai lakosságot: a fegyverraktárait és vezetési pontjait tudatosan lakóépületek, iskolák, ENSZ-táborok és kórházak közelébe telepíti.

(BBC)

Izrael fehér foszfort vetett be a Gázai övezetben és Libanonban is

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet helyszíni beszámolók és videók alapján megerősítette, hogy az izraeli erők fehér foszfort is bevetettek a Gázai övezet bombázása során, és Libanonban is.

A szervezetnek egy, a Gázai övezetben tartózkodó férfi küldött videót bombázásról. A szervezet szakemberei egy 155 mm-es fehér foszfortartalmú tüzérségi lövedéket azonosítottak a felvételen, de egy sor másik videó is azt támasztotta alá, hogy az izraeliek bevetették Gázában a fehér foszfort, ami érintés után akár csontig is égetheti az áldozatot, lévén zsírban és az emberi húsban is jól oldódik. Ezen felül akár a sebeken át is bejuthat a véráramba, amivel komoly szervi elégtelenségeket, mérgezést idézhet elő.

Egyiptom kitartást és türelmet kér a gázai menekülőktől

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök csütörtök este a Gázai övezetben élőket, és azt tanácsolta nekik, maradjanak a térségben. Mindeközben egyre nagyobb a nyomás Kairón, hogy engedélyezze a palesztin civilek távozását Egyiptom felé – írja az MTI.

„Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn keresztül a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben. Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett” – szögezte le Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök, hozzátéve ugyanakkor, hogy ő elsősorban Egyiptom biztonságáért felel. Ezután arról beszélt, hogy bár hazája már így is kilencmillió, a világ számos országából érkező vendéget fogadott be, a gázaiak helyzete különleges, mert ha elhagynák otthonukat, „az a palesztin ügy végét jelentené”.

Egyiptom korábban már közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását az országot az övezettel összekötő rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át. Kairó emellett felszólította a többi országot és nemzetközi szervezeteket, hogy amennyiben segélyszállítmányokat küldenének a mintegy 2,3 millió lakosú övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő, a rafahi átkelőtől 50 kilométerre található el-Arís repülőterére küldjék.

Kairó – ami évtizedek óta igyekszik közvetíteni a palesztin-izraeli kérdésben – a konfliktus kezdete óta a diplomáciai megoldást szorgalmazza és a feleket a feszültség csökkentésére szólította fel.

Hetekkel ezelőtt videót posztolt a Hamász az internetre, amin elpróbálták a múlt szombati támadást

Heteken át, leplezetlenül készült a múlt szombati támadásra a Hamász – ezt támasztja alá az a propagandavideó is, amit a terrorszervezet még szeptember 12-én posztolt a közösségi médiában. A felvételen az Independent szerint az látható, hogy a szervezet harcosai felrobbantanak egy, a határkapuhoz hasonlatos építményt, teherautókkal száguldanak, épületekbe hatolnak be és az izraeli célpontokat modellező életnagyságú papírsziluettekre tüzelnek.

Ali Baraka, a Hamász libanoni száműzetésben élő magas rangú tisztségviselője szintén megerősítette a dpa német hírügynökségnek, hogy az előkészületek hónapok óta folytak. Ugyanő mondta korábban, hogy a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

Üzenetet küldött a gázaiaknak az izraeli hadsereg

Izrael elrendelte a Gázai övezet északi részének evakuálását.

Csak akkor térhetnek vissza Gázavárosba, ha erről bejelentés születik

– olvasható az Izraeli Védelmi Erők (IDF) városhoz címzett közleményben.

Az IDF szerint a Hamász fegyveresei a város alatti alagutakban és a civilek által lakott épületekben rejtőznek. A hadsereg felszólította a civileket, hogy

a saját és családjuk biztonsága érdekében hagyják el a várost, és maradjanak távol a Hamász terroristáitól, mert emberi pajzsként használják önöket.

Mint írták, az IDF a következő napokban folytatja a tevékenységét Gázában, és komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ne okozzon kárt a civil lakosságnak.

(BBC)

Blinken: Izrael elég erős, hogy megvédje magát, de amíg Amerika létezik, nem szorul rá

Tel-Avivba utazott az Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken, aki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő mellett állva jelentette ki, hogy az Egyesült Államok vállt vállnak vetve áll Izrael mellett. Az amerikai diplomata az Independent szemléje szerint úgy fogalmazott Izraellel kapcsolatban: „Elég erős lehetsz ahhoz, hogy megvédd magad, de amíg Amerika létezik, nincs rá szükséged. Mindig ott leszünk melletted”.

Blinken mindezek mellett arra kérte Netanjahut, hogy Izrael tanúsítson önmérsékletet a megtorló akciói során, és tegyen meg mindent a civil lakosság védelmbe érdekében.

ENSZ: már több mint 420 ezer palesztin volt kénytelen elhagyni az otthonát

Az ENSZ csütörtökön soron kívüli támogatásért folyamodott a nemzetközi közösséghez. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) közölte, hogy 2023-ra a Gázai övezetben és Ciszjordániában tervezett humanitárius programokhoz 502 millió dollárral (183 milliárd forint) számoltak, ám az összegnek mostanáig kevesebb mint a fele érkezett be a szervezethez.

Az OCHA kiemelte, hogy a múlt héten kezdődött harcokig a gázai családok már 60 százaléka élt élelmiszer-bizonytalanságban.

A szervezet részéről továbbá bejelentették:

már több mint 423 ezer palesztin menekült el otthonából a Gázai övezetben.

Arról is tájékoztattak, hogy kifogyott az üzemanyag Gáza egyetlen erőművéből, így megszakadt az áramszolgáltatás, illetve felhívták a figyelmet, hogy az övezetben élők nagy része már nem jut ivóvízhez. Kiemelték:

a térségben mintegy 50 ezer várandós nőről is tudni. (MTI)

Yahya HASSOUNA / AFP Az izraeli légicsapások által lerombolt épületek a palesztin menekülteket ellátó Jabalia táborban Gázában.

Az izraeli hadsereg távozásra szólított fel egymillió embert

Az izraeli hadsereg közölte az ENSZ-szel, hogy mindenkinek, aki a Wadi Gázától északra lakik, a következő 24 órában a Gázai övezet déli részére kell húzódnia – közölte az ENSZ szóvivője.

A Wadi Gáza egy természetvédelmi terület, a Gázai övezet közepén, melytől északra nagyjából 1,1 millió palesztin él. Az érintett terület magában foglalja a rendkívül sűrűn lakott Gázavárost is.

A riasztást nem sokkal éjfél előtt adták ki.

Az ENSZ elképzelhetetlennek tartja, hogy egy ilyen léptékű művelet súlyos humanitárius következmények nélkül megvalósuljon

– közölte Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője csütörtök este. Dujarric embertelennek nevezte az utasítást, mint mondta: „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

A kitelepítési rendelkezés az ENSZ összes, az övezetben dolgozó munkatársára is vonatkozik.

Az izraeli hadsereg 300 ezer tartalékost hívott be, és teljes egészében bekerítette Gázát. Egyelőre nem világos, hogy északon szárazföldi invázióra vagy légicsapásokra készülnek-e.

(BBC / MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik