Élő Nagyvilág

A Wagner több száz zsoldosa érkezett meg Fehéroroszországba

Stringer/Anadolu Agency via Getty Images
Stringer/Anadolu Agency via Getty Images
  • Putyint akár le is tartóztathatják Dél-Afrikában.
  • A kárpátaljai magyarok fegyvereket akarnak.
  • Dróntámadásról számolt be a szevasztopoli kormányzó.
  • Szombati közvetítésünk itt olvasható vissza.

Orosz szóvivő: az ukrán hadsereg Donyeck felé próbált áttörni

Az ukrán hadsereg megpróbált áttörni Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé a hétvégén, de sikertelenül – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán hadseregből egy nap alatt 740-en haltak meg, közülük 270-en a Donyeck régióban dúló harcokban. Mint mondta, csak a donyecki hadszíntéren az ukrán erők tizenöt támadását verték vissza, és megsemmisítették Razdolivka és Ivano-Darivka térségében az 54. gépesített dandár, illetve az ukrán Nemzeti Gárda 4. műveleti célú dandárjának lőszerraktárait, valamint a 3. rohamdandár parancsnoki pontját Dilejivka mellett. A beszámoló szerint Herszonban a 126. ukrán területvédelmi dandár lőszerraktárát semmisítették meg.

„A világ hisz Ukrajnában”

„A világ hisz Ukrajnában, bátorságunk és hőseink inspirálják a világot!” – írta a Twittern Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint fontos, hogy az ukránok is hisznek Ukrajnában, látják, mire képesek együtt.

Putyin: sikertelen az ukrán ellentámadás

Szintén az orosz állami tévének mondta azt az orosz elnök hogy az ukránok régóta tervezett ellentámadása nem sikeres, ellenfeleik kudarcot vallottak a területek visszafoglalásában és az orosz védelmi vonalak áttörésében is.

Az ellenségnek a védelmünk áttörésére tett minden kísérlete (…) az egész offenzíva során nem járt sikerrel.

– jelentette ki.

Távozik a brit védelmi miniszter

Négy év után távozik a kabinetből Ben Wallace, Nagy-Britannia védelmi minisztere, aki összesen három miniszterelnök alatt töltötte be a tisztségét, az utóbbi másfél évben pedig meghatározó szerepe volt abban, ahogy a brit kormány az ukrajnai háborút kezelte. Wallace a mandátuma lejárta után távozik a BBC közlése szerint.

A politikus a családjával indokolta a döntését, igaz azonban, hogy az utóbbi napokban többen kritizálták őt, miután tett egy olyan kijelentést, hogy Ukrajnától nagyobb hálát várna el a támogatásért cserébe. Ezt azután mondta, hogy a vilniusi NATO-csúcs előtt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök abszurdnak nevezte, hogy Ukrajna nem kap meghívót a katonai szövetségbe.

Rishi Sunak kormányfő már korábban visszautasította Wallace kijelentéseit, a leköszönő miniszter azonban állítja, félreértelmezték a szavait. Egy ukránul írt Twitter-bejegyzésében azt írta, Kijevnek időnként fel kellene ismernie, hogy sok olyan ország van, ami részéről nem számíthat akkora támogatásra, mint Nagy-Britannia esetében.

Putyin a kazettás bombákról: „ha ellenünk vetik be őket, természetesen fenntartjuk a jogot a válaszra”

Putyin az orosz állami televíziónak nyilatkozott, és a Guardian szerint igyekezett megnyugtatni az orosz közvéleményt, miszerint Moszkvának „elegendő készlete van” kazettás lőszerekből, és ha Ukrajna ilyeneket vet be ellene, fenntartja magának a jogot hasonló válaszra.

Néhány hete jelentették be, hogy az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot állított össze Ukrajna részére, benne kazettás lőszerekkel is, amelyek már meg is érkeztek keleti-szomszédunkhoz.

Megérkeztek Fehéroroszországba a Wagner zsoldosai

Egy nappal azután, hogy Minszk bejelentette, lengyel és ukrán tisztviselők is megerősítették, hogy a Wagner emberei Fehéroroszországban vannak, ahol egyelőre meg nem erősített információk szerint megkezdték a helyi hadsereg tagjainak kiképzését – írja a Guardian.

A hírek szerint péntekre virradó éjjel egy legalább 60 járműből álló oszlop lépett be Oroszországból Fehéroroszországba, közte teherautókkal, kisteherautókkal, furgonokkal és buszokkal, amelyeken a szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok rendszámtáblái szerepeltek. A hírszerzési információk szerint több százra tehető az érkező zsoldosok száma.

Az oroszok szerint Ukrajna Szevasztopolt is célba vette

Ukrán dróntámadást vert vissza az orosz légierő vasárnap reggel a Krím félszigeten lévő Szevasztopolnál – írja az MTI a Moszkva által kinevezett kormányzó, Mihail Razvozsajev bejelentése nyomán.

Razvozsajev Telegramon közölte, hogy az orosz fél kilenc drónt semmisített meg a Fekete-tenger partján fekvő Szevasztopol fölött, áldozatok nincsenek, a városban nyugalom van. Az RBC orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a támadás miatt a kikötő körüli kompjáratokat néhány órára felfüggesztették.

A bejelentést Ukrajna egyelőre nem kommentálta.

A kárpátaljai magyarok fegyvereket várnak a magyar kormánytól

Miközben a magyar kormány változatlanul kitart amellett, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajna megsegítésére, az Ungvári Egyetem által készített felmérés szerint a kárpátaljai magyarok többsége azt szeretné, ha a magyar kormány fegyverekkel is segítené az oroszok elleni harcukat. Az RTL Híradójának riportja szerint a kutatásban részt vevők több mint fele, 53,6 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak fegyvert kellene adnia Ukrajnának, 28,8 százalékuk ellenezte a dolgot, 17,6 százalék pedig azt mondta, nehezen tudna választ adni a kérdésre.

Pénteki közrádiós interjújában maga Orbán Viktor is kitért a kárpátaljai magyarok helyzetére, a miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a fegyverszállítással nemcsak Magyarország, de a kárpátaljai magyarok biztonságát is veszélyeztetnék.

A csatorna megkérdezte a kormány álláspontját az Ungvári Egyetem felmérésének eredményeiről, ám onnan ismét olyan válasz érkezett, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, márpedig aki fegyvereket szállít, az belekeveredik a háborúba. Erre rímel a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf nyilatkozata, ami szintén a közrádióban hangzott el vasárnap reggel. A tárca vezető a Vasárnapi újság című műsorban leszögezte, hogy Magyarország nem sodródhat bele a háborúba, továbbá, hogy Magyarország és a NATO is küzd az eszkaláció ellen.

Kapcsolódó

Putyinnak számolnia kell azzal, hogy akár le is tartóztathatják Dél-Afrikában

A CNN-nek nyilatkozott szombaton a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan, aki azt mondta, amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a jövő hónapban esedékes BRICS-csúcson Johannesburgban, úgy a dél-afrikai hatóságoknak „kötelességük helyesen cselekedni”, és követni a nemzetközi jogot. Ami azt jelenti, hogy miután márciusban háborús bűnök elkövetése miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen, Dél-Afrikának a jog szerint le kellene tartóztatni az orosz elnököt, amint az országuk földjére lép.

Kapcsolódó
A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, azzal vádolva őt, hogy felelős az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért – írta a Reuters.

Közel 15 ezer menekült érkezett szombaton

Magyarország területére 2023. július 15-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7733 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7237 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből.

A beléptetettek közül a rendőrség 139 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2023. július 15-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

Olvasói sztorik