Élő Nagyvilág

Az ukránok elismerték, orosz területen is hajtottak végre akciót

MTI
MTI

Pénteki tudósításunkat itt lehet visszaolvasni.

Az ukránok elismerték, orosz területen is hajtottak végre akciót

 Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka elismerte egy amerikai lapnak adott interjúban, hogy orosz területen is hajtottak végre támadásokat.

Ez a mi problémánk, és nekünk kell eldönteni, hogyan végezzünk az ellenséggel. Egy háborúban lehetséges és szükséges is, hogy a másik területén öljük meg (az ellenséges erőket)

– fogalmazott Zaluzsnij a Washington Postban – helyi idő szerint – pénteken megjelent interjúban.

Oroszország határ menti régióiban rendszeresen előfordulnak ukrán tüzérségi belövések és dróntámadások. A Washington Post megjegyezte, hogy a kijevi hatóságok eddig jellemzően nem ismerték el, hogy ilyen jellegű támadásokat is végrehajtanak.

Az ukrán főparancsnok a lapnak azt is elmondta, hogy a határon átnyúló támadásokhoz Ukrajnában gyártott fegyvereket használnak.

Ha partnereink félnek attól, hogy használják a fegyvereiket, akkor majd mi a sajátunkkal fogunk végezni az ellenséggel

– mondta Zaluzsnij, utalva arra, hogy az Ukrajnának fegyvereket szállító nyugati országok a támogatásuk feltételéül szabták, hogy a szállítmányok orosz területen nem használhatók fel.

(MTI)

FSZB: médiaszemélyiségek elleni merényletet hiúsítottak meg az orosz hatóságok

Két ismert médiaszemélyiség elleni merényletet sikerült meghiúsítani az orosz hatóságoknak – jelentette be szombaton az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A szervezet közleményéből kiderült, hogy Margarita Szimonyjan, az RT televízió főszerkesztője és Kszenyija Szobcsak rádiós és televíziós műsorvezető volt a tervezett támadások célpontja. A hatóságok pénteken őrizetbe vették Moszkvában és a Rjazanyi területen a 88-as Paragrafus nevű neonáci csoport több tagját, valamint olyan embereket, akiket az ukrán szolgálatok béreltek fel a tervezett gyilkosságok elkövetésére – állította az FSZB.

Margarita Szimonyjan a Kreml egyik befolyásos arca és hangja az orosz médiában. Kszenyija Szobcsak pedig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori politikai mentora, a néhai Anatolij Szobcsak volt szentpétervári polgármester lánya, jelenleg népszerű Youtube-csatornát vezet, amelynek adásaiban gyakran bírálóan szól az orosz hatóságokról és az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háborúról.

(MTI)

Brit hírszerzés: az orosz hadseregben felerősödtek a katonai vezetőkkel szembeni kritikák

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz katonai vezetés számára egyre nagyobb problémát jelenthet, hogy a beosztottjaik közvetlenül kritizálják őket.

A tárca a legfrissebb hírszerzési közleményében Ivan Popov orosz vezérőrnagy elbocsátását hozza fel példának. Popovnak azért kellett távoznia posztjáról, mert egy kiszivárgott videón megsértette a csapatai fölé helyezett vezetőket.

Popov, aki az ukrajnai, Zaporizzsja melletti fronton harcoló 58, vegyes fegyvernemű hadseregcsoportot irányította, azt mondta, hogy az orosz védelmi minisztérium vezetése

hátulról csap le ránk, és a legnehezebb és legintenzívebb pillanatban fejezi le a hadsereget.

A brit minisztérium közölte, hogy Oroszország az ukrajnai invázió kezdete óta rendszeresen elbocsátott parancsnokokat, de Popov leváltása azért figyelemre méltó, mert „nyilvánvalóan a véleménye miatt bocsátották el, nem pedig az állítólagos gyenge teljesítményéért”.

A brit minisztérium a Twitteren írta:

Popov megjegyzései arra hívják fel a figyelmet, hogy sok tiszt elégedetlen a felsőbb vezetéssel. A panaszok nagyrészt összhangban vannak azokkal a kijelentésekkel, amelyeket Jevgenyij Prigozsin, Wagner-csoport vezetője tett a júniusi lázadás előtti időszakban.

(Guardian)

Váratlanul Ukrajnába látogatott a dél-koreai elnök

Előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában Jun Szok Jol dél-koreai elnök, ahol délután egyebek mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyal – közölte a dél-koreai elnöki hivatal szombaton. Jun Szok Jol a héten Litvániában tartott NATO-csúcsot követően Lengyelországba utazott, onnan érkezett Ukrajnába. A dél-koreai elnök először a bucsai tömegmészárlás helyszínére, majd Irpinybe látogatott, ahol heves tüzérségi támadások sújtották a lakosságot. A közlemény szerint Jun Szok Jol az ukrán elnökkel közös találkozóját megelőzően feleségével, Kim Gon Hivel együtt, tisztelete jeléül koszorút fektet egy háborús emlékműnél.

A dél-koreai elnök a héten közölte, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy egyebek mellett mentőszolgálati eszközöket és aknamentesítésre alkalmas felszerelést küldenek Ukrajnának, továbbá beszállnak a NATO Ukrajnának szánt pénzügyi alapjába.

A dél-koreai szárazföldi szállítási, infrastrukturális és közlekedési minisztérium pénteki közleményében elárulta, hogy Szöul, lőszerek és fegyverek mellett egyéb módon, így az ország újjáépítésében is támogatni szeretné Kijevet. Ennek értelmében pénteken Szöul, Kijev és több ország aláírásával szándéknyilatkozat is született, amelyben a vállalatok közti együttműködést tűzték ki célul a harcok sújtotta ország újjáépítésében – írja a minisztérium. (MTI)

ORFK: Pénteken 108-an kaptak ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást

Az ORFK összesítése szerint július 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 8075 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6939 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül azonban a rendőrség összesen csak 108 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vallási gyűlöletkeltés címén elrendelték a kijevi metropolita letartóztatását

Egy kijevi bíróság jóváhagyta pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indítványát, és elrendelte a házi őrizetbe helyezett Pavlónak, a Moszkva által kánoninak tartott Ukrán Ortodox Egyház (UPC) metropolitájának, a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor vikáriusának hatósági őrizetbe vételét azzal, hogy 33 millió hrivnya (300 millió forint) óvadékot tehet le – közölte a Sztrana ukrán hírportál.

Az RBK-Ukrajina hírportál úgy tudja, a Pecserszka Lavra vikáriusát augusztus 14-ig terjedő hatállyal veszik őrizetbe. Pavlo metropolita a Telegram-oldalán közzétett videójában közölte, hogy nem ért egyet a bíróság döntésével, amely szerinte nyomásgyakorlás hatására született.

Nem értek egyet a döntéssel. A bíró azt mondta, hogy olyan emberek nyomása alatt áll, akik ebben érdekeltek. Mindent Isten akarataként fogadok el. Ekkora, 33 millió hrivnya összeget talán az ügyész meg tudna fizetni? Anyámnak nem kell szégyenkeznie miattam, mert Krisztusért, az egyházért és a hitért ítélnek el engem

– hangsúlyozta Pavlo metropolita, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat április 1-jén vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával vádolta meg Pavlo metropolitát, akit akkor két hónapra házi őrizetbe helyeztek, amit a karján nyomkövetővel Kijev megyében, a kolostortól távol kellett letöltenie. Az intézkedést már többször meghosszabbították. Az SZBU július 13-án ismételten megvádolta vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával, és kérvényezte a metropolita hatósági őrizetét.

A Pecserszka Lavra körüli konfliktus azt követően éleződött ki, hogy az ukrán kulturális minisztérium egyoldalúan felmondta az épületek bérleti jogát, és felszólította az UPC szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. A maradás feltételéül azt szabták meg, hogy átlépnek az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU). (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik